V Mjanmarsku armáda zablokovala Facebook, cieľom je odrezať ľudí od informácií

NETKY.SK • 4 Február 2021, 11:46 • 2 min
V Mjanmarsku armáda zablokovala Facebook, cieľom je odrezať ľudí od informácií

MANDALAJI – Mjanmarská armáda, ktorá v krajine násilným spôsobom zvrhla vládu a uväznila jej čelných predstaviteľov, zablokovala sociálnu sieť Facebook, kde sa šíria kritické príspevky na ich adresu.

slovakia

left justify in out

Po prevrate v Mjanmarsku sa od pondelka (1. februára) po celej krajine konajú protesty odsudzujúce násilné zvrhnutie vlády premiérky Aun Schan Su Ťij.

 

Vzbúrili sa aj lekári

V meste Mandalaji sa pred univerzitou medicíny zišlo približne 20 odporcov armády, ktorí mávali s transparentom „Ľudia demonštrujú proti vojenskému prevratu“, pričom vyzývali na prepustenie všetkých politických väzňov. Službu armáde už verejne odmietli aj lekári

 

Minimálne traja z nich skončili v putách. V meste Rangún počas stredajšieho večera vyjadrili svoju nespokojnosť s aktuálnou situáciou v krajine.

 

 

Z balkónov a okien svojich domovov búchali do hrncov, pretože sa báli vyjsť na ulicu. Dôvodom ich obáv bolo surové potlačenie predchádzajúcich protestov od začiatku prevratu.  

 

Armáda zablokovala Facebook

Armáda však zašla ešte ďalej, aby zabránila ľuďom sa kontaktovaťdohodnúť si miesto a čas demonštrácii nevypla iba telefónnu sieť, zablokovala už aj Facebook.

 

Práve táto sociálna sieť je v Mjanmarsku najviac rozšírená a najpoužívanejšia. Ľudia prostredníctvom FB šírili kritické príspevky týkajúce sa armády, fotky či videá zo zásahovArmáda tieto statusy označila za lžiich autorov za hrozbu.

 

Súvisiaci článok: Armáda Mjanmarska zadržala popredných politikov. Generál vyhlásil výnimočný stav

 

Porušovanie ľudských práv

Ako informovala spoločnosť Telenor Myanmar, musela akceptovať nariadenie ministerstva komunikácii o dočasnom zablokovaní sociálnej siete.

 

Dodala, že aj napriek tomu, že ide o porušovanie ľudských práv, nemala veľmi na výber. Aktuálne nevysiela ani štátna televízia, ale iba súkromná, ktorá verejnosti sprostredkúva informácie armády.

 

V krajine sa rozmáha hnutie červených stužiek, ktoré symbolizuje Národnú demokratickú ligu (NLD), ktorú puč odstavil od moci.

 

Aktuálne sa nevie, kde sa nachádzajú členovia vlády, predpokladá sa, že sú v domácom väzení.

 

Politickí analytici sa domnievajú, že za pučom stoja nenaplnené ambície generála Min Aun Hlaina, ktorá prehral v novembrových parlamentných voľbách. Dôvodom takéhoto konania má byť práve ochrana ekonomických záujmov jeho rodiny.

 

Rezolúciu OSN zablokovala Čína

O aktuálnej situácii už rokovala aj Bezpečnostná rada OSN. Prijať rezolúciu, ktorá by odsúdila puč, armádu vyzvala k rešpektovaniu ľudských práv a prepustila všetkých zadržaných však zablokovala Čína, ktorá má právo veta.

 

Generálny tajomník OSN António Guterres sa v stredu vyjadril, že by mal byť vytvorený tlak na armádu prostredníctvom všetkých kľúčových aktérov, ako aj medzinárodného spoločenstva, aby sa podarilo prevrat v Mjanmarsku zastaviť.

 

 

Z jeho pohľadu je výsledok parlamentných volieb absolútne legitímny, čím reagoval aj vyjadrenia armády, ktorá puč odôvodnila podvodmi, ktoré mali voľby sprevádzať

 

Nič však nenasvedčuje tomu, že by boli voľby zmanipulovanéOkrem premiérky bol zatknutý aj prezident Win Myina a v krajine vyhlásený počas jedného roka výnimočný stav.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies