Čo znamená tajomné „Z" na ruských tankoch? Spýtali sme sa znalca na politický extrémizmus

NETKY.SK • 10 Marec 2022, 12:52 • 2 min
Čo znamená tajomné „Z" na ruských tankoch? Spýtali sme sa znalca na politický extrémizmus

Situácia na Ukrajine desí celý svet. Na sociálnych sieťach sa už niekoľko dní objavujú videá ruských tankov a ďalšej ruskej bojovej techniky, na ktorých sa objavuje záhadné písmeno „Z”. Aký je jeho skutočný význam zatiaľ nie je úplne jasné.

slovakia

left justify in out

Špekulácie o záhadnom písmene sa objavili už pred ruskou inváziu, kedy sa na hraniciach ruská armáda chystala na útok. Analytik Rob Lee sa vtedy domnieval, že by značka „Z” mohla odkazovať na rôzne vojenské kontigenty.  

 

„Zdá sa, že ruské vojenské sily blízko hraníc maľujú na vozidlá značky, v tomto prípade „Z”, aby identifikovala komandá či zostavy vojsk v boji,” prehlásil pred niekoľkými dňami novinár Aric Toler, ktorý pracuje pre investigatívny web Bellingcat. Zároveň však priznal, že sa s týmto písmenom ešte nestretol.  


img

 

Podľa webu sa zároveň objavovali špekulácie, že písmeno odkazuje na ruského nepriateľa číslo jedna. Tým má byť ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. S tým nesúhlasí ani bývalý príslušník tajnej služby David Kime. Možnosť, že by mohlo ísť o symbol, ktorý má odlíšiť ruskú techniku od nepriateľskej, naopak niektorí experti vyvracajú. Do verzie totiž nezapadá fakt, že sa písmeno „Z” nenachádza na všetkých vozidlách.  

 

Redakcia Netky.sk oslovila znalca na politický extrémizmus Mgr. Mateja Medveckého PhD. a pýtali sme sa na pôvod tajomného značenia.

 
Ako označenie „Z” vzniklo? Stretli ste sa už v minulosti s označením spomínaného písmena, prípadne iných písmen, ako „X”, ktoré môžeme vidieť na ruskej bojovej technike?  

 

 V rámci mojej doterajšej praxe som sa s používaním uvedeného „Z” extrémistickými skupinami a hnutiami doposiaľ nestretol. Ide o symbol, ktorý sa objavil až v súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine. 

 

Ako sa dívate na skutočnosť, že sa počas trvania invázie Ruska na Ukrajinu písmeno „Z” tak výrazne rozšírilo?  

 

V kontexte so súčasným dianím bude tiež potrebné skúmať radikalizáciu politického režimu v Rusku či analyzovať, aké ďalšie znaky príslušnosti k extrémistickým skupinám bude možné pozorovať u ľudí, ktorí sa prezentujú spomínaným symbolom. 

 

imgToľko uviedol k téme slovenský znalec na politický extrémizmus.
 

Kamil Galeev, ktorý sa zaoberá témami ľudských práv, na Twitteri objasnil jeho možné významy. Hovorí aj o spustení propagandistickej kampane, cieľom ktorej je získanie podpory verejnosti k ruskej invázii.

 

Galeev označil „Z“ symbolom novej ruskej ideológie a národnej identity. Dodal, že niektorí jeho význam spájajú s ruským pojmom, ktorý v preklade znamená „Za víťazstvo“ a ďalší si ho vysvetľujú ako „Z“ – „Západ“. Čo má byť priama podpora vojakov, ktorí tiahnu na západ.

 

 

Nezostalo iba pri tankoch, ale „Z“ začali ľudia umiestňovať na svoje autá, dodávky alebo sa dokonca objavilo na vozidle pohrebnej služby. Ľudia sa rozostavujú do tvaru tohto písmena, aby vyjadrili svoj názor. Insider spomína, že 4. marca aj dav proruských srbských demonštrantov mával  týmto symbolom.


Zašlo to ešte oveľa ďalej 
 

Iba pred niekoľkými hodinami obletela svet správa o kontroverznom incidente, ktorý sa odohral počas Svetového pohára v športovej gymnastike v Dauhe, píše The Guardian.

 

 

Nasadila si ho aj obvinená tajná agentka

Podľa Daily Mail si tričko s týmto symbolom obliekla aj aktivistka Maria Butina, ktorá bola obvinená zo špionáže. Spoločne so svojimi kolegami zverejnila fotografiu v čiernych tričkách s bielym písmenom „Z“ a popisom, v ktorom vzdala podporu ruskej armáde a prezidentovi.


imgimg

Tieto hlasy, o ktorých v tomto prípade hovoríme, však priamo podporujú vojnu, ktorá je synonymom ľudského utrpenia a strát na životoch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies