V Grécku stále vyčíňajú lesné požiare, no niektoré majú hasiči už pod kontrolou

NETKY.SK • 25 August 2023, 14:00 • 2 min
V Grécku stále vyčíňajú lesné požiare, no niektoré majú hasiči už pod kontrolou

Atény - Lesné požiare, ktoré už niekoľko dní vyčíňajú v Grécku, spôsobujú aj v piatok veľké problémy, i keď sa hasičom už podarilo dostať pod kontrolu požiar severozápadne od Atén. Uviedol to grécky hasičský zbor.

slovakia

left justify in out

Požiar na hore Parnitha neďaleko Atén sa podarilo dostať v piatok pod kontrolu najmä vďaka zoslabnutiu vetra, uviedol hovorca hasičov Jannis Artopoios pre verejnoprávnu televíziu ERT. Avšak požiar v národnom parku Dadia neďaleko mesta Alexandrupoli na severovýchode Grécka stále neslabne. Podľa eurokomisára pre krízové riadenie Janeza Lenarčiča zhorelo v dôsledku tamojšieho požiaru už 730 štvorcových kilometrov porastov, pričom ide o najväčší požiar, aký bol kedy v Európskej únii zaznamenaný. Napriek tomu, že aj tam slabne vietor, hasiči v parku Dadia stále čelia veľkým problémom, uviedol Artopoios.

 

 

Vo štvrtok večer hlásili grécki hasiči vypuknutie 69 nových požiarov po celej krajine za uplynulých 24 hodín. Väčšinu z nich sa im však podarilo dostať pod kontrolu. Artopoios potvrdil, že mnohé z požiarov zrejme vznikli v dôsledku podpaľačstva, čo je však ťažké dokázať. Tieto požiare vypukli v krátkych časových intervaloch na rôznych miestach v parkoch Parnitha a Dadia i na ostrove Eubója. "Máme indície, úrady vyšetrujú," uviedol hovorca hasičov. Poukázal na to, že mnohé dôkazy, ako napríklad urýchľovače horenia, je po založení požiaru ťažké nájsť. Ide pritom o zložité prípady podpaľačstva, keďže zásahové zložky musia súčasne zakročovať naraz na viacerých miestach a nedokážu sa zamerať len na jeden zdroj požiaru. Ak fúka silný vietor, existuje navyše len malá šanca zabrániť šíreniu plameňov. Informuje TASR podľa správy agentúry DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR. Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies