Zatkli muža, ktorý BBC povedal, že MI5 chcela najať vojakovho vraha

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 16:49 • 2 min
Zatkli muža, ktorý BBC povedal, že MI5 chcela najať vojakovho vraha

LONDÝN - Britská protiteroristická polícia zatkla muža v sídle spravodajskej stanice BBC po tom, čo počas interview vyhlásil, že bezpečnostné služby sa pokúšali najať jedného z dvoch mladíkov podozrivých z brutálnej vraždy vojaka na londýnskej ulici. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Michaela Adebolaja (28) a Michaela Adebowaleho (22) strážia ozbrojení príslušníci v nemocnici, pretože polícia ich po vražde 25-ročného vojnového veterána z Afganistanu Leeho Rigbyho postrelila. Mladíci ešte neboli obvinení. Vražda sa stala v stredu popoludní 22. mája. Zatknutý muž, identifikovaný stanicou BBC ako Abu Nusaybah, povedal v piatok pre jej významnú reláciu Newsnight, že tajní agenti sa pred šiestimi mesiacmi skontaktovali s jeho priateľom Adebolajom a chceli zistiť, či by pre nich pracoval ako informátor. Nusaybah v rozhovore povedal, že Adebolajo návrh odmietol.

Reportér BBC Richard Watson, ktorý viedol rozhovor, uviedol, že polícia čakala so zatknutím Nusaybaha až do skončenia piatkového interview. Vopred nakrútený rozhovor bol odvysielaný ešte v ten deň večer. Londýnska Metropolitná polícia informovala, že príslušníci protiteroristického útvaru zatkli 31-ročného muža o 22.30 h SELČ pre "podozrenie zo spáchania, prípravy alebo podnecovania teroristických činov". K zatknutiu došlo v budove BBC, uviedol hovorca polície, ale mužovu totožnosť nezverejnil. Dodal ešte, že zatknutie priamo nesúvisí s vraždou vojaka. K interview televízie BBC sa nevyjadril.

Zdroj blízky vyšetrovaniu povedal agentúre Reuters už skôr tento týždeň, že obaja útočníci boli pre britskú domácu tajnú službu MI5 známymi osobami. Agenti si však mysleli, že muži nepredstavujú vážnu hrozbu. Premiér David Cameron oznámil, že rolu tajnej služby v tomto prípade bude vyšetrovať parlamentný výbor. Nusaybah v rozhovore pre BBC povedal, že príslušníci tajnej služby navštívili Adebolaja doma v Londýne po tom, čo podnikol vlani cestu do Kene. Nusaybah vyhlásil, že jeho priateľa v Keni zatkli a vypočúvali. "Najprv spomenul, že sa ho chceli opýtať, či pozná určitých ľudí. Ale keď im odpovedal, že nepozná, spýtali sa ho, či má záujem pracovať pre nich. To odmietol," povedal BBC Nusaybah.

Svedkovia uviedli, že dvaja muži 22. mája použili auto a zrazili ním Rigbyho pri kasárňach v juhovýchodnej časti Londýna Woolwich, potom naňho zaútočili sekáčom na mäso a nožmi. Páchateľov nakoniec postrelila polícia. Dvojica útočníkov povedala okoloidúcim, že konali z pomsty za britské vojny v moslimských krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies