Toxickí rodičia: Vedia deťom zničiť budúcnosť, vštepujú im komplex menejcennosti a rozbíjajú vzťahy

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 16:30 • 2 min
Toxickí rodičia: Vedia deťom zničiť budúcnosť, vštepujú im komplex menejcennosti a rozbíjajú vzťahy

Narcistickí rodičia očakávajú od svojich detí výkon na najvyššej úrovni. Všetky úspechy dieťaťa sa však považujú za samozrejmosť. Znevažujúce komentáre môžu skutočne zničiť životy detí, pretože ich prinúti vyrastať v presvedčení, že sú pre svojich rodičov vždy sklamaním. V zdravých rodinách rodičia naopak pomáhajú svojim deťom vysťahovať sa a žiť svoj vlastný život.

slovakia

left justify in out

Kto je toxický rodič?

Toxickí rodičia podporujú nezdravú a škodlivú domácu atmosféru. Používajú taktiku zastrašovania, viny a hanby, aby manipulovali so svojimi deťmi a udržali si kontrolu . Títo rodičia sú často zanedbávaní, emocionálne vzdialení a niekedy urážliví. Uprednostňujú svoje túžby pred blahobytom svojich detí a vystavujú ich neustálemu toxickému stresu v domácnosti.
Mnohí rodičia odmietajú uznať negatívny vplyv svojho rodičovského prístupu, svoje metódy obhajujú ako potrebné, prospešné alebo jednoducho ich zaužívaný spôsob výchovy detí.

Deštruktívne správanie týchto rodičov krátkodobo ovplyvňuje ich deti a môže mať trvalé následky až do dospelosti.
Z psychologického hľadiska sú títo rodičia často označovaní ako narcistickí rodičia . V extrémnych prípadoch môžu títo jedinci trpieť poruchami osobnosti, ako je narcistická porucha osobnosti.

Pre toxických rodičov je emocionálny útok synonymom lásky a pozornosti. V takýchto rodinách vedia deti zistiť, v akej nálade sú ich rodičia, podľa zvuku spadnutých kľúčov alebo podľa škrípania krokov. Takéto deti žijú v neustálom strachu a obavách.

V toxických rodinách sa rodičia delia o svoje povinnosti so svojimi deťmi. Napríklad dieťa verí, že je to práve ich zlé správanie, ktoré robí jeho otca nekontrolovateľným.

Neskôr sa deti nechajú zatiahnuť do škandálov pre dospelých. Tínedžeri budú nútení počúvať sťažnosti svojich rodičov, prispôsobiť sa „komplikovanej situácii“, vžiť sa do kože svojich rodičov, pomáhať, tolerovať a utešovať. Žiaľ, v týchto prípadoch deti nemajú právo vyjadriť svoj názor.

Výkon a úspechy sú primárne

Narcistickí rodičia očakávajú od svojich detí výkon na najvyššej úrovni. Všetky úspechy dieťaťa sa však považujú za samozrejmosť. Znevažujúce komentáre môžu skutočne zničiť životy detí, pretože ich prinúti vyrastať v presvedčení, že sú pre svojich rodičov vždy sklamaním.

V zdravých rodinách rodičia pomáhajú svojim deťom vysťahovať sa a žiť svoj vlastný život. Toxickí rodičia nikdy nechcú pustiť svoje deti, ale vždy poukazujú na to, že dom, peniaze a jedlo patria im. Akékoľvek možnosti alebo námietky detí sa v takýchto prípadoch ignorujú.

Čo takí rodičia vlastne chcú? Chcú, aby ich poslušné deti zostali po ich boku!

Vštepovanie komplexu menejcenosti

Čím nižšie je sebavedomie dieťaťa, tým je ľahšie ho ovládať. Toxickí rodičia diskutujú o zlyhaniach a chybách svojho dieťaťa a vo väčšine prípadov komentujú vzhľad svojho dieťaťa, pretože je to jedna z najcitlivejších tém. Ak neexistujú žiadne „očividné nedostatky“, jednoducho si ich vymyslia.

Takíto rodičia vštepujú svojim deťom komplex menejcennosti a nechcú vidieť, ako ich dieťa skúša nové veci a uspeje. Toxickí ľudia nechcú mať úspešné dieťa, ktoré demonštruje svoju vôľu.

Toxickí rodičia často uprednostňujú svoje vlastné potreby pred potrebami svojich detí. V dôsledku toho rodičia nemusia byť schopní pochopiť emócie iných alebo prejaviť skutočnú starostlivosť o kohokoľvek okrem seba. Pre deti môže byť náročné cítiť, že ich rodičia milujú a podporujú.
Rodičovstvo s narcistickými črtami môže zahŕňať uprednostňovanie potrieb rodiča pred potrebami ich dieťaťa, čo vedie k nezdravému prostrediu.

Toxické rodičovstvo často zahŕňa "nekonzistentnú alebo podmienenú lásku", ktorá môže viesť k strachu z odmietnutia alebo opustenia vo vzťahoch dospelých, povedal Schubert: "Tento strach môže viesť k ťažkostiam pri vytváraní blízkych a dôveryhodných spojení s ostatnými."

Vzorné dieťa či budúci rebel?

Schubert poznamenal, že toxickí rodičia majú tendenciu vnucovať svojim deťom „nerealistické očakávania a vysoké štandardy“. To môže viesť k pocitu, že „nikdy nie som dosť dobrý“ a neustále hľadáme potvrdenie a schválenie.

"Väčšina detí sa bude správať podľa týchto pocitov tým, že budú príliš výkonné alebo sa stanú rebelmi," povedal. "Tieto akcie umožňujú dieťaťu získať pozornosť ľudí okolo seba a môžu sa stať naučeným správaním až do dospelosti."

Ťažkosti vo vzťahoch a toxický stres

Ďalšia správa zistila, že výsledkom toxických vzťahov je toxický stres. Pri pohľade na dospelých, ktorí zažili toxický stres ako deti, vedci zistili, že to malo za následok poruchy učenia a problémy so správaním a negatívne ovplyvnilo duševnú a fyzickú pohodu ľudí dlho do dospelosti.

V knihe „Poisonous Parenting: Toxic Relationships Between Parents and their Adult Children“ autori poznamenávajú, že nedostatok dôvery v rané citové väzby môže viesť k tomu, že deti si v dospelosti vytvárajú nezdravé vzťahy. Ako dospelí môžu tieto deti trpieť pocitmi opustenosti, strachu, násilia a osamelosti. Môžu mať tiež problém dôverovať romantickým partnerom alebo blízkym priateľom.

Citlivosť na kritiku

Kľúčovou črtou medzi toxickými rodičmi je neschopnosť zvládnuť kritiku alebo spätnú väzbu bez toho, aby sa stali defenzívnymi alebo nahnevaní. Deti vychované v takýchto prostrediach sa môžu už čoskoro naučiť, že vyjadrenie obáv o rodičovské správanie môže viesť k negatívnym dôsledkom, ako je slovné alebo emocionálne zneužívanie , útoky alebo úplné stiahnutie sa z komunikácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: brightside.me, newsweek.com, verywellmind.com, wellbeingscounselling.ca. titulná foto: scarymommy.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies