Dovolenka môže začať - kde nájdete najbližšie „slovenské more“?

NETKY.SK • 30 Jún 2023, 12:37 • 2 min
Dovolenka môže začať - kde nájdete najbližšie „slovenské more“?

Aj vy ste už počítali posledné minúty, kým deti donesú zo školy vysvedčenie, hodia tašku do kúta a celá rodina môže vyraziť na parádnu letnú dovolenku?

slovakia

left justify in out

Ak máte naozaj naponáhlo a vitamín „M“ – more vám už neznesiteľne chýbalo, máme pre vás tipy na destinácie na dosah len niečo viac ako šesť hodín z hlavného mesta. Sadnete do auta a doslova za pár hodín si môžete máčať nohy v morskej vode!

Kam teda vyraziť za peknými plážami a príjemnými letoviskami, ktoré sú pre nás doslova po ruke?


1.  Caorle, Taliansko
Medzi Terstom a Benátkami nájdete obľúbené dovolenkové centrum Caorle – mestečko s pekným historickým centrom, malebnými uličkami aj skvelými piesočnými plážami. Pôvab mestu dodáva romantická lagúna s prístavom, večer letovisko ponúka pestrý spoločenský život, zábavu, diskotéky. Na svoje si prídu milovníci vodných športov, deti ocenia aquapark Aquafollie, celá rodina sa môže pokochať na krásach podmorského sveta v akváriu Sea Life.

Ak máte radi históriu, choďte si pozrieť miestnu katedrálu aj s priľahlým múzeom. Ďalší zaujímavý kostol Santuario della Madonna dell'Angelo je priamo na pobreží. Výhodou letoviska je aj fakt, že z miestneho prístavu môžete podnikať výlety loďou do okolitých mestečiek, vrátane neďalekých Benátok. Najkratšia cesta sem vedie cez Slovinsko (cca 6 h., 40 min.)

 

2. Izola, Slovinsko
Možno menej slávna, ako susedná ospevovaná Piran, no o to pokojnejšia. Nádherné kamienkové pláže a divoká krajina neďalekého Strunjanského výbežku robia z Izoly jednu z najkrajších plážových destinácií v Slovinsku. V malebnom centre nájdete niekoľko impozantných barokových stavieb, pripomínajúcich slávnu históriu monarchie. Vyjdite si po 99 schodoch na vrchol 30-metrovej zvonice po nádherný výhľad. Neďaleko centra sa nachádza zaujímavý archeologický park Simonov Zaliv.

Medzi Piranou a Izolou sa nachádza polostrov Strunjan s prírodným parkom a úžasnými plážami. Alebo si urobte výlet do 20 km vzdialeného Terstu. Oplatí sa posedieť pri dobrom jedle z morských plodov v niektorej z reštaurácií na promenáde, kde sa podávajú vynikajúce miestne úlovky.
Náš tip: Cez deň sa slňte na kamienkovej pláži Bele Skale a večer si dajte v reštaurácii Gostilna Sonja šalát z chobotnice, tresku na toaste či polentu so sépiou.

 

3.  Kamenjak, Chorvátsko
Polostrov Kamenjak cca 50 kilometrov od Puly je spolu s priľahlým Medulinským súostrovím chránenou prírodnou pamiatkou. Do jeho dolnej časti je preto vstup pre motorové vozidlá platený. Jeho pobrežie ponúka množstvo malebných miest na kúpanie, pre odvážlivcov aj na skoky do vody. Za najkrajšie pláže sa považujú Radovic a Pinižula, chránenú zátoku Portic vyhľadávajú jachtári.

Urobte si výlet do podmorskej jaskyne Kolumbarica, obdivujte viac ako 30 druhov orchideí (dva z nich sú endemické), skvelé sú tu aj výlety na bicykli. Kamenjak sa považuje za raj pre windsurfistov. Každý ocení nádhernú prírodu, pokoj a priezračnú čistú vodu, to všetko len 6 hodín autom z Bratislavy.
Náš tip: Na neďalekom ostrovčeku Tanjur môžete obdivovať odtlačky dinosaura.

 

4. Piran, Slovinsko
Krásavica Istrie, mestečko s farebným hlavným námestím, starovekými hradbami, rušným prístavom, skvelými reštauráciami a, samozrejme – morom! Letovisko, kde sa až do polovice 20. storočia hovorilo prevažne po taliansky má silný taliansky nádych a šarm, čo sa týka architektúry, jedla a celkovo životného štýlu.

Pokochajte sa krásou námestia Tartini (pomenovanom po talianskom huslistovi), ktoré ústi priamo do prístavu. Z kostola Sv. Juraja na kopci nad mestom sa vám ponúknu výhľady na pobrežie a pláže, ktoré už na vás čakajú. Ešte úchvatnejší pohľad na Slovinsko, Taliansko aj Chorvátsko ponúka zvonica so 146 schodmi, ktoré sa oplatí zdolať. 
Náš tip: Vraj najlepšie jedlo nielen v Pirani ale v celom Slovinsku nájdete v útulnej tratórii Fritolin pri Cantini.

 

5. Terst, Taliansko
Na konci 6-hodinovej jazdy autom vás čaká aj ďalšia atraktívna destinácia – elegantný Terst. Historické sídlo na hraniciach so Slovinskom na pobreží Benátskeho zálivu dýcha príbehmi rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj príjemnou prímorskou atmosférou. Dajte si dobrú kávu v niektorej z elegantných kaviarní a cíťte sa veľkolepo ako Sisi, vdychujte slávnu históriu celej monarchie na Piazza Unitá (ide údajne o najväčšie štvorcové otvorené námestie v Európe priamo na pobreží), obdivujte budovy a paláce pozdĺž Veľkého kanálu, navštívte niektoré z mnohých múzeí. Za osobitú prehliadku stojí zámok Miramare či miestna katedrála. A potom už vás čaká niektorá z príjemných miestnych pláží!

 

6. Pula, Chorvátsko
Najväčšie mesto Istrie v južnom cípe polostrova ponúka zo svojej bohatej fascinujúcej histórie, ale aj pravého dovolenkového feelingu, výborných služieb, nočného života, mora a prechádzok do okolitej prírody. Samozrejme, nemôžete vynechať prehliadku amfiteátra (šiesteho najväčšieho na svete, postavenej pre 20 tisíc divákov), kde sa nakrúcali aj niektoré hollywoodske filmy. Zájdite si do neďalekého národného parku Brijuni s pamiatkami z rímskeho obdobia, navštívte tunajšie akvárium v pevnosti Verudela. Dajte si niečo dobré na elegantnej promenáde Cvajner, vychutnajte si kávu s pohľadom na renesančnú radnicu.
Náš tip: Neďaleké lesy sú vychýrené miesta pre tie najlepšie chorvátske hľuzovky, nepremeškajte preto šancu ochutnať niečo s týmito vzácnymi dobrotami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies