Biely dom oznámil, že Trump bude 3. mája rokovať s premiérom SR Pellegrinim

NETKY.SK • 27 Apríl 2019, 09:32 • 2 min
Biely dom oznámil, že Trump bude 3. mája rokovať s premiérom SR Pellegrinim

WASHINGTON/BRATISLAVA - Prezident USA Donald Trump bude 3. mája vo Washingtone diskutovať so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim o bezpečnostnej spolupráci a ďalších záležitostiach, oznámil v piatok Biely dom.

slovakia

left justify in out

V sobotu ho citovala tlačová agentúra Reuters.

 

Informáciu o stretnutí poskytla slovenským médiám hovorkyňa premiéra Pellegriniho Patrícia Macíková v stredu 24. apríla.

 

V ozname Bieleho domu sa uvádza, že na stretnutí budú obaja lídri debatovať o "nedávnych pozitívnych posunoch v dvojstrannej spolupráci v oblasti bezpečnosti, ako aj o spoločných obavách z kybernetických hrozieb a o dôležitosti energetickej bezpečnosti".

 

Pellegrini minulý týždeň vyhlásil, že Slovensko ako členský štát Severoatlantickej aliancie (NATO) zvýši výdavky na obranu na dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2022, teda o dva roky skôr, než sa plánovalo.

 

Trump vyvíja tlak na ostatné členské krajiny NATO, aby zvýšili svoje výdavky na obranu nad úroveň dvoch percent, ktorú stanovila vojenská aliancia vedená Spojenými štátmi, pripomenula agentúra Reuters.

 

Hovorkyňa premiéra Pellegriniho Macíková už v stredu uviedla, že premiér Pellegrini (Smer-SD) absolvuje v priebehu budúceho týždňa návštevu USA, počas ktorej ho v piatok 3. mája prijme v Bielom dome americký prezident Trump.

 

"Partneri posúdia celé spektrum otázok s dôrazom na ekonomickú a obrannú spoluprácu. Spojené štáty sú pre slovenských exportérov desiatym najdôležitejším trhom. Americké spoločnosti patria medzi najvýznamnejších investorov na Slovensku a zamestnávajú 23.000 pracovníkov. Slovenské inovačné a technologické firmy začínajú úspešne expandovať v USA," konštatovala vtedy Macíková.

 

Dodala, že v rámci obrannej spolupráce sa počas rokovania americký prezident a slovenský premiér dotknú i modernizácie Ozbrojených síl SR a venovať by sa mali aj zvyšovaniu obranných výdavkov v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z členstva SR v NATO.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies