Nie je rúško ako rúško. Ako vybrať správnu ochrannú pomôcku?

NETKY.SK • 17 September 2020, 08:56 • 2 min
Nie je rúško ako rúško. Ako vybrať správnu ochrannú pomôcku?

Rúška a respirátory sú v poslednej dobe jedny z najhľadanejších produktov na trhu. Určite platí pravidlo, že je lepšie mať akúkoľvek ochranu nosa a úst ako nič, preto je dobré sa v ich problematike orientovať a vedieť, po akom modele je najvhodnejšie siahnuť. Preto si treba dôkladne prezrieť popis produktu, ktorý pridávate do svojho virtuálneho košíka v e-shopoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V súčasnosti už síce nepatria medzi chýbajúci tovar, aj tak sa ale so sprísňujúcimi sa opatreniami znovu očakáva ich nedostatok. Zase sa stávajú povinnou výbavou každého jedinca, ktorý chce na chvíľu opustiť prah svojho domova. 

 

Pýtate sa, k čomu vlastne rúška slúžia a aký je rozdiel medzi nimi a respirátorom? To vám vysvetlíme v nasledujúcom článku, ktorý sa téme rúšok a respirátorov venuje do hĺbky. Popíšeme, aké druhy sa vyrábajú a pre aké situácie sú určené. A pretože je dôležité vedieť, ako o rúšku alebo respirátor správne starať, aby ste zaistili čo najväčšiu ochranu sebe i svojmu okoliu, spísali sme pre vás aj v tejto oblasti jednotlivé kroky, ktorých by ste sa mali držať.

 

Pokiaľ si rúško alebo respirátor chcete zaobstarať z dôvodu ochrany proti koronavírusu, mohli by sa vám hodiť aktuálne informácie a aj naša sekcia e-shopu.

 

Ako si teda vybrať ochrannú pomôcku

Respirátory sú štandardizované, takže sa dá v v produktoch orientovať. Triedy FFP1, FFP2 a FFP3 značia účinnosť (čím vyššie číslo, tým vyššia) a WHO s ohľadom na koronavírus odporúča použitie FFP3 a FFP2. Respirátory slúžia k ochrane nositeľa (mnohé modely sú vybavené s vydychovacím ventilom). 

 

Ani respirátory ale nezaisťujú úplne nepriestrelnú ochranu. Riziko nákazy však významne znižujú. Trieda FFP2 dosahuje podľa testov 94-98% účinnosti, trieda FFP3 99% účinnosti. FFP2 momentálne nájdete aj na našom e-shope s výhodnou cenou. 

 

Na našom e-shope nájdete aj respirátor N95 (WHO standard, CE-3J200304). Zabezpečuje účinnú ochranu dýchacích ciest pri vystavení časticiam prachu alebo neprchavých kvapalín, baktérií a vírusov. Respirátor má ochrannú triedu FFP2 a je vhodný na ochranu proti novému koronavírusu Covid-19.

 

img

Zdroj: thebeijinger

 

Aké rúško si vybrať?

Rúška sa majú nosiť maximálne dve hodiny, potom sa ich funkcie kvôli zvlhnutiu samozrejme zhoršia.

 

Predovšetkým je však dôležitá informácia, že rúška na rozdiel od respirátorov nepodliehajú žiadnej certifikácii, žiadnym testom, takže ako kvalitné sa ich výrobca rozhodne vyrobiť, tak kvalitné budú, ale zákazník sa to z obalu nedozvie, pretože žiadna štandardizácia a z nej vyplývajúce značenie v tomto smere neexistuje.

 

V roku 2009 otestoval tri typy bežne dostupných rúšok dTest. Test neprebiehal na vírusoch, ale s batériami, pretože tie možno dobre kultivovať a dá sa ľahko zistiť, koľko ich prešlo.

 

Test prebiehal na človeku, ktorý dýcha na misku s agarom (živná pôda pre baktérie) - najskôr bez rúška, potom s rúškom, a porovnal sa rozdiel.

 

img

Zdroj: thebeijinger

 

U jedného typu rúšok bola účinnosť ochrany 9,9%, u druhého 85,7% a pri treťom 47,1%. To sa navyše bolo čerstvo nasadeným rúškom, ktoré majú - ako vyplýva z vyššie uvedených informácií - najvyššiu účinnosť. 

 

No a nakoniec si musíme uvedomiť, že sa test vykonával podľa vyhodnotenia baktérií, ktoré sú zhruba 1000-5000 nm veľké, zatiaľ čo koronavírus meria asi 120 nm, takže je cca 10-50 × menšie. Priepustnosť pre vírusy teda bude adekvátne tomu vyššia.

 

Profesionálne rúška sa vyrábajú spravidla z veľmi hustých netkaných textílií, niektoré drahšie z tkaniny, avšak vyrobené z nanovlákien. 

 

Cena

Rúška a respirátory boli spočiatku pandémie nedostatkovým tovarom a tomu zodpovedali aj ich často prehnané ceny. Aktuálna situácia je síce o niečo pokojnejšia, však ceny rúšok a respirátorov sa aj tak môžu stále pohybovať nad bežným štandardom. 

 

Na e-shope Netiek momentálne nájdete najlepšie ceny ochranných pomôcok. Tovar vám vieme dodať do 3 pracovných dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies