Z vesmíru sa na Zem vrátila trojčlenná posádka z ISS

NETKY.SK • 12 September 2015, 09:08 • 2 min
Z vesmíru sa na Zem vrátila trojčlenná posádka z ISS

MOSKVA - Pristávací modul ruskej vesmírnej lode Sojuz TMA-16M dnes úspešne pristál v stepi na území Kazachstanu. Ako spresnili agentúry TASS i Reuters, modul na Zem dopravil ruského kozmonauta Gennadija Padalku, kazašského kozmonauta Ajdina Ajmbetova a dánskeho astronauta Andreasa Mogensena.

slovakia

left justify in out

Po lekárskej prehliadke posádku vesmírnej lode prevezú do hlavného mesta Astana, kde sa uskutoční schôdzka s vedením krajiny. Ajmbetov je totiž prvý kazašským kozmonautom v dejinách nezávislosti tejto stredoázijskej republiky. Mogensen z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) sa zasa stal prvým astronautom v dejinách Dánska - do kozmu dopravil rotopedy dánskej výroby a 20 plastových figúrok dánskej hračkárskej stavebnice LEGO.


Ďalšou osobitosťou tejto misie je rekord, ktorý svojou piatou vesmírnou misiou vytvoril Gennadij Padalka, ktorý za posledných päť rokov strávil mimo Zeme 878 dní. Držiteľom doterajšieho rekordu bol jeho kolega Sergej Krikaľov, ktorý mimo Zeme strávil 803 dní.


V práci na ISS až do jari budúceho roka pokračuje posádka v zložení: ruskí kozmonauti Michail Kornijenko, Oleg Kononenko a Sergej Volkov, americkí astronauti Scott Kelly a Kjell N. Lindgren, japonský astronaut Kimija Jui. Veliteľom posádky je Kelly.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies