Zuzana Čaputová: Zdražovanie bude dočasné, platy pôjdu nahor

NETKY.SK • 29 Október 2021, 13:11 • 2 min
Zuzana Čaputová: Zdražovanie bude dočasné, platy pôjdu nahor

BRATISLAVA - Hlava štátu dnes načrtla aj možné riešenia súčasnej situácie, napríklad zvýšenie príspevku na bývanie.

slovakia

left justify in out

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok prijala v Prezidentskom paláci odborníkov z oblasti ekonómie či sociológie. Po stretnutí vyhlásila, že Slováci síce čelia zdražovaniu, dobrou správou však je, že je to len dočasný jav. Druhou dobrou správou podľa nej je to, že zároveň porastú aj mzdy. Upozornila na to, že zdražovanie má väčší vplyv na nízkopríjmových ľudí"Čelíme zdražovaniu, čelíme inflácii, ktorá bude ešte stúpať zhruba k hodnote 5 %," povedala prezidentka. Vyzdvihla však, že situácia by sa mala upokojiť počas budúceho roka. Takisto vyzdvihla očakávaný rast miezd zhruba na úrovni 5,5 %.

 

img

 

"Toto zdražovanie sa, samozrejme, dotkne každého z nás. Ale veľká skupina obyvateľstva ho výraznejšie vo svojich peňaženkách nepocíti. Zároveň je tu skupina obyvateľov, ktorých sa zdražovanie dotkne výrazne," uviedla prezidentka. Podľa odborníkov je v riziku chudoby v súčasnosti okolo 800 000 ľudí, ktorí zdražovanie pocítia výraznejšie. Prezidentka upozornila, že zdražovanie zrejme najviac pocítia rodiny s viac než 3 deťmi, rodičia samoživitelia a dôchodcovia. "Zaujímavou informáciou je aj to, že viac ako 5,7 %, zhruba 370 000 ľudí, nemôžu udržiavať teplo vo svojom obydlí z finančných dôvodov," poznamenala Čaputová.

 

Prečítajte si tiež: Náhly zvrat! Rusko zvýši dodávky plynu do Európy

 

Medzi najvhodnejšími riešeniami kompenzácií zdražovania pre nízkopríjmových obyvateľov vymenovala zvýšenie príspevku na bývanie, ktoré by mohlo byť adresnou pomocou pre tých, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi. "Je ale potrebné, aby sa udiala aj zmena v definovaní toho okruhu osôb, ktoré tento príspevok poberajú, aby sa mohol týkať väčšieho okruhu ľudí, takzvanej pracujúcej chudoby," povedala prezidentka.

 

img

 

Podľa nej je potrebné uvažovať aj o zvýšení samotnej dávky v hmotnej núdzi pre ľudí, ktorí túto pomoc už poberajú. Prezidentka upozornila aj na problematiku energetickej chudoby. V tomto kontexte je podľa nej potrebné zadefinovať kritériá pre stanovenie ľudí, ktorí sa nachádzajú v pásme energetickej chudoby. Načrtla, že by Slovensko malo pouvažovať nad zavedením novej dávky na pomoc ľuďom, ktorí do tohto pásma spadnú.

 

Možno vás zaujme: Premiér tvrdí, že domácnosti zdražovanie energií nepocítia. Prišla vláda s nejakým riešením?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies