MIMORIADNA SPRÁVA: Odborník informoval, ako sa bude očkovať na Slovensku

NETKY.SK • 11 December 2020, 18:11 • 2 min
MIMORIADNA SPRÁVA: Odborník informoval, ako sa bude očkovať na Slovensku

Ide o vakcíny typu Pfizer a Moderna, ktoré pravidepodobne budú čo najskôr. Odborník hovoril aj o ďalších vakcínach a ako bude postupovať očkovanie proti COVID-19.

slovakia

left justify in out

Profesor Peter Jarčuška z Pandemickej komisie vysvetlil, koľko ľudí má byť zaočkovaných, aby išlo o efektivitu. Zhruba 65 percent by sa podľa neho malo zaočkovať. Slovensko chce očkovať postupne.

 

 

Očakáva sa, že Moderna bude najskôr 12. januára. Nádejná je aj oxfordská vakcína. Pri ostatných vakcínach sa ešte nevie, kedy prídu na európsky trh. V prvej vlne sa bude očkovať zdravotníci, pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej vlne sa budú očkovať ľudia nad 65 rokov a chronicky chorí. Následne klienti domovov sociálnych služieb.

 

Jarčuška dodal, že psychiatrickí pacienti môžu mať nekontrolované správanie po ochorení, preto by mali byť tiež očkovaní. Neskôr sa budú očkovať aj učitelia, aby deti mohli mať bezpečný príchod do škôl. „My budeme očkovať ľudí nad 18 rokov,“ vysvetlil Jarčuška.

 

 

Štvrtou skupinou budú ďalší nad 18 rokov, ktorí na základe dobrovoľnosti budú chcieť byť očkovaní. „Vakcinovať sa bude v očkovacích centrách, ktoré budú pri zdravotníckych zariadeniach,“ dodal Jarčuška.

 

Prečítajte si aj o desivom čísle 5, ktoré sprevádza súčasný stav.

Prečítajte si aj o tom, čo navrhuje Pandemická komisia, aby schválila vláda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies