Osemdesiat krajín je ochotných viac bojovať proti zmenám klímy

NETKY.SK • 29 Máj 2019, 09:05 • 2 min
Osemdesiat krajín je ochotných viac bojovať proti zmenám klímy

New York- Približne 80 krajín sveta už signalizovalo ochotu zintenzívniť boj proti globálnemu otepľovaniu.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v utorok vyslanec OSN pre klimatickú zmenu Luis Alfonso de Alba.

 

"Osemdesiat je počet krajín, od ktorých sme dostali signál, že sú ochotné zaviazať sa k výraznejšiemu zníženiu emisií oxidu uhličitého.

To však neznamená, že sú pripravené urobiť to v rozsahu, ktorý potrebujeme".povedal de Alba.

 

 

OSN sa v súčasnosti snaží o to, aby krajiny vystupňovali svoje úsilie v boji proti klimatickým zmenám. Z nových vedeckých poznatkov vyplýva, že sa globálne otepľovanie ani zďaleka nedarí obmedziť.

 

"Musíme celkom radikálne prehodnotiť svoje ciele. Nehovoríme o ich pomalom zvyšovaní, ale skôr o úplne drastickom náraste," zdôraznil de Alba.

 

 

Základným medzinárodným rámcom v boji proti globálnemu otepľovaniu je v súčasnosti parížska klimatická dohoda z roku 2015. Jej cieľom je udržanie rastu globálnej teploty tak, aby výsledná úroveň neprekročila dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím. Ambíciou však je, aby to nebolo viac než 1,5 stupňa Celzia.

 

Parížsku dohodu podpísalo 197 krajín sveta, z toho 186 ju ratifikovalo. Pred dvoma rokmi však od dohody odstúpili Spojené štáty, ktoré sú po Číne najväčším producentom emisií oxidu uhličitého.

 

OSN apeluje na jednotlivé vlády, aby sa zaviazali k 45-percentnému zníženiu emisií skleníkových plynov v priebehu nasledujúceho desaťročia a aby do roku 2050 dosiahli neutrálnu uhlíkovú bilanciu.

 

V septembri sa bude v New Yorku konať dôležitý klimatický summit, ktorí by podľa niektorých pozorovateľov mohol predstavovať medzník v boji proti globálnemu otepľovaniu. Očakáva sa, že by na newyorskom summite mohlo predstaviť ambiciózne záväzky v oblasti znižovania uhlíkových emisií okolo 20-30 krajín sveta.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies