Z rozkošného ochranára na maniaka, ktorý vás len kontroluje: Pozor na tieto prejavy šialeného maniaka

NETKY.SK • 19 Apríl 2024, 12:00 • 2 min
Z rozkošného ochranára na maniaka, ktorý vás len kontroluje: Pozor na tieto prejavy šialeného maniaka

Kontrolujúci partner sa môže sťažovať na to, koľko času trávite s inými ľuďmi, ako sú priatelia alebo rodina. Môžu odradiť vašich blízkych alebo povedať, že majú na vás zlý vplyv. Môžu dokonca konať určitými spôsobmi, ktoré vytvárajú nepríjemné pocity, keď sú nablízku vaši priatelia alebo rodina.

slovakia

left justify in out

Vzťahy sú zložité, ale základom zdravého partnerského vzťahu je dôvera, rešpekt a nezávislosť. Prílišná kontrola zo strany jedného partnera môže viesť k pocitu uväznenia, strate identity a narušeniu dôvery. V tomto článku preskúmame, ako prílišná kontrola od muža môže poškodiť vzťah, a ponúkneme varovné signály, na ktoré by ste si mali dať pozor.

Romantické? Možno zozačiatku

Vy a váš priateľ ste práve spravili veci oficiálne, ale už s vami chce tráviť toľko času. A chce o vás vedieť všetko. A chce sa uistiť, že sa domov – alebo dokonca do práce a z práce – dostanete bezpečne. Hm, ak sa vám to zdá priveľa, pravdepodobne je.

„Máte pocit, že vás prenasledujú, a to je skvelé a úžasné – až kým to nie je hrozné,“ hovorí Megan Bruneau , RCC, terapeutka v New Yorku, ktorá sa špecializuje na vzťahy a iné problémy, ktorým čelí jej tisícročná klientela.

Ale nie je vždy ľahké rozlíšiť pravú lásku od vzťahu s niekým, kto vás kontroluje. V skutočnosti „mnoho znakov ovládajúceho partnera možno na začiatku vzťahu veľmi romantizovať,“ hovorí Heather Lofton , PhD, terapeutka z Inštitútu rodiny na Northwestern University.

Ste stále viac izolovaný od priateľov a rodiny

Iste, každý vzťah je časový záväzok a môže od vás vyžadovať úpravu priorít. Ale ak vás priateľ ovláda, nemá rád, že trávite čas s inými dôležitými ľuďmi vo vašom živote a môže sa vás dokonca pokúsiť obrátiť proti nim..., zamyslite sa nad tým, či to už nie je príliš.

Pristihli ste sa, že často hovoríte „prepáč“, aj keď si nie ste úplne istí, čo ste urobili zle? Toto je len ďalší varovný signál pre kontrolujúceho partnera.

Pozrime sa na varovné signály

Ste stále viac izolovaný od priateľov a rodiny; nemáte veľa iných ľudí, s ktorými by ste sa mohli rozprávať; neustále sa ospravedlňujete; skrývate pred ním nevinné veci, jeho láska je podmienečná; myslí si, že má vždy pravdu, zaobchádza .s vami viac ako s dieťaťom ako s rovnými; máte nulové súkromie; kritizuje najvšednejšie veci...

Spoznávate sa v tom? Buďte na pozore.

Čo spôsobuje kontrolné správanie?

Jednou z hlavných príčin kontroly správania je úzkosť. Niektorým jednotlivcom pomáha ovládať úzkosť. Napríklad, niekto s kompulzívnou poruchou musí mať na starosti svoje prostredie, aby zabránil tomu, aby ho premohli nejaké obavy.

Tiež niekto s poruchou osobnosti, ako je narcistická porucha osobnosti (NPD), pravdepodobne bude mať kontrolné správanie. NPD je problém duševného zdravia , kde jednotlivec neustále hľadá potvrdenie, nadradenosť a náklonnosť.

Ovládajúcemu priateľovi nie je vždy príjemné, keď jeho partner trávi čas s priateľmi, známymi a inými ľuďmi. Niekedy usúdi, že niektorí z nich sú do vás zamilovaní, a musíte byť opatrní.
Postupom času vám začne odporúčať priateľov, s ktorými by ste mali tráviť čas. Radšej odporučí niektorých svojich priateľov, pretože im dôveruje viac ako vašim.

Prílišná kontrola od muža môže váš vzťah vážne poškodiť. Je dôležité si uvedomiť varovné signály a vedieť, ako s nimi narábať. Komunikácia, stanovenie hraníc a hľadanie podpory sú kľúčom k zachovaniu zdravého a šťastného vzťahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: womenshealthmag.com, marriage.com Foto: Freepik (ilustračná fotka)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies