Európsky parlament očakáva, že britská vláda predloží realizovateľný návrh na ďalší postup

NETKY.SK • 24 Január 2019, 15:57 • 2 min
Európsky parlament očakáva, že britská vláda predloží realizovateľný návrh na ďalší postup

BRUSEL - Riadiaca skupina Európskeho parlamentu pre brexit (BSG) dnes prerokovala situáciu ohľadom brexitu v súvislosti s dôležitým minulotýždňovým hlasovaním v Británii a pondelkovým vyhlásením premiérky Theresy Mayovej. Vyzvala Veľkú Britániu, aby v nadchádzajúcich dňoch objasnila svoju pozíciu.

slovakia

left justify in out

Riadiaca skupina pre brexit pod vedením svojho koordinátora, ktorým je Guy Verhofstadt, privítala rozhodnutie britskej vlády zrušiť poplatok pre občanov EÚ, ktorí podajú žiadosť o nový status v Spojenom kráľovstve - tento krok Európsky parlament od začiatku presadzoval. BSG tiež vyzvala členské štáty EÚ, aby nasledovali tento príklad vo vzťahu ku všetkým občanom Spojeného kráľovstva, ktorí majú bydlisko na ich území.

 

img


Riadiaca skupina zdôraznila, že po odmietnutí dohody o odchode z únie v dolnej snemovni britského parlamentu, musí vláda Spojeného kráľovstva spolupracovať so všetkými politickými stranami, aby prekonala túto krízu. Zo strany Spojeného kráľovstva očakáva, že čo najskôr predloží pozitívny a realizovateľný návrh na ďalší postup.

 

img


Skupina zopakovala, že zmluva o odstúpení od zmluvy je spravodlivá a nedá sa opätovne prerokovať. Platí to najmä pre poistku, ktorá zaručuje, že za žiadnych okolností nedôjde k zavedeniu tzv. tvrdej hranice vo vzťahu k Írsku a súčasne ostane zachovaná integrita jednotného trhu. EÚ má v tejto otázke jasnú a rozhodnú pozíciu a je zjednotená, a to aj napriek tomu, že dohodnutá poistka sa neplánuje použiť.

 

img


Riadiaca skupina uznala, že zamietnutie dohody zvyšuje šancu na neriadený odchod Spojeného kráľovstva z únie, ktorý nebude možné zmierniť akoukoľvek špecifickou dohodou medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Keďže neriadený odchod nikomu neposlúži, jediným zodpovedným postupom zostáva pokračovať a zintenzívniť prácu na plánovaní odchodu. BSG opätovne taktiež zdôraznila odhodlanie Európskeho parlamentu zabezpečiť, aby v takom prípade nedošlo k nepríjemnostiam pre občanov EÚ v Spojenom kráľovstve alebo občanov Spojeného kráľovstva v EÚ.

 

img


BSG sa znovu stretne bezprostredne po hlasovaní v britskom parlamente 29. januára, aby prediskutovala ďalšie kroky. V Európskom parlamente sa bude konať rozprava na zasadnutí 30. a 31. januára.

 

img

Instagram/bebadacicphotography

 

Riadiacu skupinu pre brexit tvoria okrem spomínaného Verhofstadta aj Elmar Brok, Roberto Gualtieri, Philippe Lamberts, Gabriele Zimmer a Danuta Hübnerová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona