AKTUALIZOVANÉ: Podnikateľ Bašternák sa priznal ku kráteniu daní! Súd upustil od súhrnného trestu

NETKY.SK • 7 September 2021, 09:56 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Podnikateľ Bašternák sa priznal ku kráteniu daní! Súd upustil od súhrnného trestu

BRATISLAVA - Podnikateľ sa v utorok na súde dobrovoľne priznal k spáchaniu skutku ekonomickej trestnej činnosti. Prokurátorka sa proti rozhodnutiu odvolala.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 7. september 11:18

 

Obžalovaný Ladislav Bašternák priznal vinu v ďalšej daňovej kauze. Vyhlásenie urobil dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava V. Po krátkej prestávke si podnikateľ vypočul rozsudok za krátenie daní a poistného. Keďže si odsúdený už aktuálne odpykáva päťročný trest, súd upustil od súhrnného trestu a skorší rozsudok považuje za dostatočný.

 

Bašternák si tak odsedí pôvodný trest v minimálnom stupni stráženia. Súd mu zároveň zakázal činnosť na 7 rokov. Prokurátorka navrhovala súhrnný sedemročný trest, päťročný zákaz činnosti a prepadnutie majetku. Proti rozuhodnutiu súdu sa odvolala, a tak bude o prípade rozhodovať krajský súd.

 

Miliónové vratky DPH

„Je to jeho právo. Vyhlásil, že je vinný a týmto názorom som viazaný aj ja. Chcel by som však upozorniť, že skutok je z marca 2013, teda viac ako osem rokov,“ pripomenul Bašternákov advokát Peter Filip. Jedná sa o sumu 1,7 milióna eur, ktoré podnikateľ získal na vratkách DPH rozpredaním bytov vo Five Star Residence za trhovú cenu.

 

Obžalobu na podnikateľa podala Krajská prokuratúra Bratislava na konci septembra 2020, a to zo zločinu skrátenia dane a poistného.

 

Prokurátorka tiež navrhla prepadnutie Bašternákovho majetku. „Myslím si, že jeho správanie počas súdnych konaní, jeho konanie v úhrade dlhu Finančnej správe a zmena, ktorou v živote prešiel sú dôvodom pre iné rozhodnutie ako navrhla pani prokurátorka,“ vyhlásil advokát Filip.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podnikateľ Bašternák sa opäť postaví pred súd

 

Byty vo Five Star Residence

Polícia nanovo obvinila podnikateľa v apríli 2019, krátko po jeho právoplatnom odsúdení. Ako preukázalo vyšetrovanie, Bašternák v roku 2012 kúpil cez firmu BL-202 v roku 2012 sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Ich skutočná suma bola však v danom období údajne výrazne nižšia.

 

Podnikateľ si neoprávnene v roku 2012 uplatnil nárok na DPH v hodnote 1,7 milióna eur. Bašternák si po vznesení obvinenia uplatnil inštitút takzvanej účinnej ľútosti a daňovému úradu spomenutú čiastku zaplatil. Tým sa však nevyhol trestnému stíhaniu. 

 

Podnikateľa v prvej trestnej kauze neodvedenia dane a poistného v marci 2019 odsúdil KS v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody.

 

Dalšie obvinenie spred troch rokov podnikateľovi pribudlo pre daňové priznanie k DPH za zdaňovacie obdobie február 2013, v ktorom zatajil uskutočnený zdaniteľný obchod spočívajúci v prevode bytov nachádzajúcich sa v komplexe Five Star Residence. Tým si neoprávne uplatnil vratku DPH vo výške 200 tisíc eur.

 

Prečítajte si tiež: Problémy okolo Bašternákovho bytu v Bonaparte pokračujú! Na vine je správca

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies