Respirátor FFP2 musí byť bez výdychového ventilu

NETKY.SK • 7 Marec 2021, 09:43 • 2 min
Respirátor FFP2 musí byť bez výdychového ventilu

SLOVENSKO - Viete aký musíte mať od 8. marca respirátor a ako zaobchádzať s použitými respirátormi? Dočítate sa to nižšie!

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Od pondelka 8. marca budú na Slovensku povinné respirátory FFP2  v priestoroch obchodov a v hromadnej doprave. O týždeň neskôr budú tieto respirátoy povinné v každom interiéri, okrem vlastnej domácnosti. 

 

img

 

Odporúčania Úradu verejného zdravotníctva


Dôležitý je i serióznehy predajca. Odporúčajú a vyhýbať sa podozrivo lacným e-shopom. Respirátor musí byť bez výdychového ventilu, keďže cez ventil by vírus pri výdychu voľne unikal do okolia.

 

Prečítajte si tiež: Momentálne sa už uplatňuje nulová sadzba DPH na predaj respirátorov FFP2 a FFP3

 

img

 

Treba skontrolovať, či je respirátor označený ako FFP2 a či je k nemu priložený návod v slovenčine. Medzi takéto tvárové polomasky je možné zaradiť aj overené respirátory s označením KN95 alebo N95.

 

img

 

„Aby ste sa vyhli falzifikátom a neovereným výrobkom, skontrolujte si, či sa na obale alebo priamo na respirátore nachádza označenie európskej technickej normy EN 149 + A1 a značka CE, za ktorou nasleduje štvorčíslie. Číslo identifikuje, kto vydal certifikáciu respirátora pre Európsky hospodársky priestor," vysvetlila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Podstatné je tiež zohľadňovať veľkosť, ktorá dobre sedí na tvár. Pri nasadzovaní respirátora je potrebné mať umyté ruky, nedotýkať sa jeho vnútornej časti a manipulovať s ním iba prostredníctvom gumičiek.

 

Vzduch by nemal unikať po stranách.  V správne nasadenom respirátore býva vzduch vlhkejší a dýchanie o niečo namáhavejšie než v prípade rúška.

 

Súvisiaci článok: Od 3. marca platia nové a prísnejšie opatrenia. Pozrite si ich znenie

 

 

Zaobchádzanie s použitým respirátorom


S noseným respirátorom by sa malo zaobchádzať ako s infekčným materiálom, nedotýkať sa jeho vonkajšieho povrchu a neodkladať ho na okolité plochy. Respirátor, ktorý je vlhký, poškodený alebo znečistený, by sa už nemal viac používať.

 

Pred opätovným použitím suchého a neznečisteného respirátora je vhodné nechať uplynúť lehotu tri až päť dní, minimalizujete sa tým riziko, že je povrch respirátora kontaminovaný.

 

Skladovacie nádoby by sa mali pravidelne likvidovať alebo dezinfikovať. „Dezinfekcia respirátora si vyžaduje dôslednejšiu znalosť postupov, inak môže dôjsť k narušeniu filtračných schopností a ochrannej funkcie respirátora. Vždy dodržujte pokyny výrobcu," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR.

 

Neodporúča sa do respirátora vtierať dezinfekciu, prať ho, vyvárať či piecť v rúre alebo mikrovlnke, keďže okrem narušenia integrity respirátora hrozia aj ďalšie bezpečnostné riziká.

 

Je lepšie radšej nechať respirátor voľne a riadne vyschnúť v kontrolovanom prostredí. „Kombináciou dostatočného časového rozostupu medzi použitiami a vhodného uskladnenia sa vírus na respirátoroch deaktivuje aj bez použitia dezinfekcie," dodala Račková.

 

„Vždy sa riaďte pokynmi od výrobcu. Ak opätovné použitie neodporúča, rešpektujte to. Znovu použiteľné respirátory bývajú značené písmenom "R", napríklad FFP2 R. Respirátory sú spravidla jednorazové pomôcky. Ak výrobca neuvádza inak, životnosť respirátora FFP2 býva v bežných podmienkach najviac osem hodín používania," ozrejmila Račková.

Použité respirátory sa odporúča sa likvidovať ako bežný komunálny odpad, ktorý sa vkladá do plastových vriec určených na odpad a následne do kontajnerov na komunálny odpad. Tento druh odpadu sa nesmie vhadzovať do nádob určených na separáciu. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Aké pokuty hrozia za porušenie pandemických opatrení?

 

Správne nosenie a nasadenie respirátora je totiž kľúčové. Najdôležitejšie je, aby respirátor na tvári dokonale priliehal t.j. aby na tvári nebolo ani jedno miesto, kadiaľ by sa mohol dostať k nositeľovi kontaminovaný vzduch. V tomto smere majú nevýhodu najmä páni, keďže fúzy predstavujú prekážku, kvôli ktorej nemusí respirátor dobre priliehať.

 

Problém však môže vzniknúť  napríklad aj pri make-upe, ktorý zase používajú ženy. Preto sa pri každom respirátore uvádza, že je nutné ho aplikovať na oholenú a čistú pokožku aby sa zaručila najvyššia možná miera ochrany a bola zabezpečená dokonalá priľnavosť k tvári.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies