VIDEO: Tri aljašské vulkány chrlia popol a lávu! Hrozí nebezpečenstvo?

NETKY.SK • 6 August 2021, 13:54 • 2 min
VIDEO: Tri aljašské vulkány chrlia popol a lávu! Hrozí nebezpečenstvo?

ANCHORAGE/ALJAŠKA - Tri vzdialené sopky na Aljaške sú v rôznych stavoch erupcie, jedna produkuje lávu a dve dym a popol. Sú nebezpečné?

slovakia

left justify in out

Podľa Chrisa Waythomasa, geológa z Aljašského vulkanického observatória, však zatiaľ svojou aktivitou neovplyvnili žiadnu z malých komunít žijúcich v blízkosti.

 


 

Pavlof dokáže chrliť lávu bez varovania
Webkamery ukazovali vo štvrtok občasné emisie popola z vulkánu Pavlof, ktoré viedli k zvýšeniu výstrahy zo žltej na oranžovú. Sopka je v štádiu erupcie so slabšími emisiami vulkanického popola. Oblaky popola podľa Waythomasa stúpajú nad vrchol 2 518 metrov vysokej sopky, pokračujú asi 9,7 kilometra na juh a rozpadnú sa. Upozorňuje však, že Pavlof dokáže začať chrliť lávu takmer bez varovania.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: V Českej republike sa zrazili vlaky! Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram

 

Stratovulkán sa nachádza na juhozápadom konci Aljašského polostrova, 965,6 kilometra juhozápadne od Anchorage. Najbližšia komunita je Cold Bay, asi 56 kilometrov juhozápadne od sopky Pavlof, ktorá je považovaná za najaktívnejšiu spomedzi skupiny aktívnych a spiacich vulkánov na Aleutských ostrovov. Zatiaľ posledná erupcia Pavlof sa odohrala v roku 2016.

 

Komunitu Adak môže zasiahnuť popol
Vo štvrtok tiež observatórium dostalo správy od ľudí z komunity Adak o láve vyvierajúcej na vulkáne Great Sitkin, čo neskôr potvrdili aj webkamery. "Táto lávová fontána je pre Veľkého Sitkina neobvyklá, ale v tomto mieste bola dosť pasívna," povedal Waythomas.

 

 

Ak sa aktivita stratovulkánu zvýši, mohol by podľa Waythomasa 43 kilometrov vzdialenú komunitu Adak zasiahnuť popol. Great Sitkin sa nachádza asi 1 851 kilometrov juhozápadne od Anchorage.

 

Prečítajte si: Výbuch sopky Nyiragongo v Konžskej demokratickej republike zabíjal

 

Vulkán Semisopočnoj
Vulkán Semisopočnoj na neobývanom ostrove na západnom okraji Aleutských ostrovov prerušovane eruptuje a v stredu vyprodukoval oblak popola, ktorý vystúpil do výšky 3 048 metrov, opísal Waythomas.
 


 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona