Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
24. sep. 2020Ľuboš
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
10.11.2019 17:00 Gurmán
Chutné strukovinové recepty
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
10.11.2019 17:00 Gurmán

Chutné strukovinové recepty



BRATISLAVA - Keď nemáte chuť na mäso sú tu strukoviny. Strukoviny sú bohaté na minerálne látky, vitamíny skupiny B a tiež esenciálne mastné kyseliny. Preto by sa mali objavovať v našom jedálničku pravidelne.


Zemiaková polievka s pečeným cícerom

 

Suroviny:

5 ks stredne veľký zemiak, 2 PL rastlinný olej, 1 ks cibuľa, 1 KL soľ, 1 KL rasca, 2 ks bobkový list, 200 ml smotana na šľahanie, podľa chuti ocot, podľa chuti cukor


Pečený cícer:
1 konzerva cícer, 2 PL olivový olej, 2 strúčiky cesnak, 1 KL kurkuma


Na ozdobu:
podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, 1 hrsť petržlenová vňať

 

Postup:

Na oleji speníme nasekanú cibuľku, pridáme soľ, rascu, bobkový list a spolu restujeme kým cibuľka nebude priehľadná. Potom prisypeme pokrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme na miernom ohni kým zemiaky nezmäknú. Medzitým si v miske zmiešame scedený cícer, olej, pretlačený cesnak, kurkumu, soľ a korenie. Ochutený cícer preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 15 minút. Polievku odstavíme z plameňa, vytiahneme bobkový list a ponorným mixérom rozmixujeme zemiaky do krémova. Hrniec vrátime nad mierny plameň a prilejeme smotanu. Ešte chvíľku prevaríme a potom dochutíme octom a cukrom, prípadne ešte dosolíme. Polievku servírujeme s posekanou petržlenovou vňaťou a aromatickým opečeným cícerom.

 


Sendvič s avokádovo-cícerovou pastou

 

Suroviny:
1 ks avokádo, 200 g cícer, 80 g syr (typ žervé), 100 g biely jogurt, 1 ks jarná cibuľka, 2 strúčiky cesnak, 1 KL soľ, 1/2 KL mleté čierne korenie, 1/2 PL jablčný ocot, 1 hrsť reďkovkové klíčky, 8 plátkov ražný chlieb

 

Postup:
Cícer si namočíme na noc do vody, a potom ho uvaríme do mäkka. Avokádo ošúpeme, dáme do misky spolu so syrom a roztlačíme na kašu. Primiešame biely jogurt. Jarnú cibuľku si nakrájame na malé kúsky a spolu s prelisovaným cesnakom pridáme do zmesi. Osolíme, okoreníme a ochutíme octom. Pripravenú pastu dôkladne premiešame s uvareným cícerom tak, aby sa všetky chute prepojili. Podávame na ražnom chlebíku s čerstvými reďkovkovými klíčkami.

 


Polievka z červenej šošovice a lúpaných paradajok

 

Suroviny:
1 PL olivový olej, 1 ks cibuľa, 3 strúčiky cesnak, 1 ks mrkva, 1 hrnček červená šošovica, 1 konzerva lúpané paradajky, 1 liter zeleninový vývar, 1 KL soľ, 1 KL mletý rímsky kmín, 1 KL kurkuma, podľa chuti čili, 1 téglik pochúťková smotana

 

Postup:
Cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame na kocky. Cesnak nasekáme. V hrnci si na rozpálenom oleji opečieme cibuľu do zlatista. Postupne pridáme cesnak a mrkvu. Ďalej soľ, korenie, kurkumu a rascu. Všetko spolu krátko restujeme. Pridáme umytú červenú šošovicu a lúpané paradajky. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a varíme približne 30 minút. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a pridáme čili. Servírujeme v hlbokej miske a na záver pridáme lyžicu pochúťkovej smotany, ktorá celú polievočku zjemní.

 

 

Dobrú chuť!

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok