Chutné strukovinové recepty

NETKY.SK • 14 November 2022, 11:30 • 2 min
Chutné strukovinové recepty

Keď nemáte chuť na mäso sú tu strukoviny. Strukoviny sú bohaté na minerálne látky, vitamíny skupiny B a tiež esenciálne mastné kyseliny. Preto by sa mali objavovať v našom jedálničku pravidelne.

slovakia

left justify in out

Zemiaková polievka s pečeným cícerom

 

Suroviny:

5 ks stredne veľký zemiak, 2 PL rastlinný olej, 1 ks cibuľa, 1 KL soľ, 1 KL rasca, 2 ks bobkový list, 200 ml smotana na šľahanie, podľa chuti ocot, podľa chuti cukor


Pečený cícer:
1 konzerva cícer, 2 PL olivový olej, 2 strúčiky cesnak, 1 KL kurkuma


Na ozdobu:
podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, 1 hrsť petržlenová vňať

 

Postup:

Na oleji speníme nasekanú cibuľku, pridáme soľ, rascu, bobkový list a spolu restujeme kým cibuľka nebude priehľadná. Potom prisypeme pokrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme na miernom ohni kým zemiaky nezmäknú. Medzitým si v miske zmiešame scedený cícer, olej, pretlačený cesnak, kurkumu, soľ a korenie. Ochutený cícer preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 15 minút. Polievku odstavíme z plameňa, vytiahneme bobkový list a ponorným mixérom rozmixujeme zemiaky do krémova. Hrniec vrátime nad mierny plameň a prilejeme smotanu. Ešte chvíľku prevaríme a potom dochutíme octom a cukrom, prípadne ešte dosolíme. Polievku servírujeme s posekanou petržlenovou vňaťou a aromatickým opečeným cícerom.

 

img


Sendvič s avokádovo-cícerovou pastou

 

Suroviny:
1 ks avokádo, 200 g cícer, 80 g syr (typ žervé), 100 g biely jogurt, 1 ks jarná cibuľka, 2 strúčiky cesnak, 1 KL soľ, 1/2 KL mleté čierne korenie, 1/2 PL jablčný ocot, 1 hrsť reďkovkové klíčky, 8 plátkov ražný chlieb

 

Postup:
Cícer si namočíme na noc do vody, a potom ho uvaríme do mäkka. Avokádo ošúpeme, dáme do misky spolu so syrom a roztlačíme na kašu. Primiešame biely jogurt. Jarnú cibuľku si nakrájame na malé kúsky a spolu s prelisovaným cesnakom pridáme do zmesi. Osolíme, okoreníme a ochutíme octom. Pripravenú pastu dôkladne premiešame s uvareným cícerom tak, aby sa všetky chute prepojili. Podávame na ražnom chlebíku s čerstvými reďkovkovými klíčkami.

 

img


Polievka z červenej šošovice a lúpaných paradajok

 

Suroviny:
1 PL olivový olej, 1 ks cibuľa, 3 strúčiky cesnak, 1 ks mrkva, 1 hrnček červená šošovica, 1 konzerva lúpané paradajky, 1 liter zeleninový vývar, 1 KL soľ, 1 KL mletý rímsky kmín, 1 KL kurkuma, podľa chuti čili, 1 téglik pochúťková smotana

 

Postup:
Cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame na kocky. Cesnak nasekáme. V hrnci si na rozpálenom oleji opečieme cibuľu do zlatista. Postupne pridáme cesnak a mrkvu. Ďalej soľ, korenie, kurkumu a rascu. Všetko spolu krátko restujeme. Pridáme umytú červenú šošovicu a lúpané paradajky. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a varíme približne 30 minút. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a pridáme čili. Servírujeme v hlbokej miske a na záver pridáme lyžicu pochúťkovej smotany, ktorá celú polievočku zjemní.

 

img

 

Dobrú chuť!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona