Vykročte do jarnej turistickej sezóny v kvalitnej obuvi

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 14:55 • 2 min
Vykročte do jarnej turistickej sezóny v kvalitnej obuvi

Príroda je liek na všetko. Ozdravuje dušu, podporuje imunitu a poskytuje slobodu. A hlavne pobyt v nej je zadarmo. Čím ďalej, tým častejšie prichádza do módy turistika, od ľahkej až po zdolávanie náročnejších kopcov a terénov. Nesmieme však podceniť výbavu, ktorá bude súčasťou našich potuliek svetom.

slovakia

left justify in out

Prvoradá je správna a kvalitná obuv. Dobrodružstvo bez nej sa určite nezačne, a preto treba venovať pozornosť základným pravidlám výberu. Prechádzky so psom, výlety po okolí, výstup v rámci Tatier či vysokohorské expedície – pre každé z nich sú atribúty odlišné.

Vlastnosti pre každý účel využitia
Pokiaľ ide o rekreačnú turistiku, úplne postačia nízke turistické topánky. Čím náročnejší výstup a zložitejší terén, tým viac je potrebné zamerať sa na vyššiu topánku. Členok je tak spevnený, čím sa zníži pravdepodobnosť jeho poranenia. Podrážka je tvrdšia a medzipodrážka hrubšia. To zabezpečí stabilný a bezbolestný prechod aj tými najostrejšími skalami.
Počasie dokáže veľakrát prekvapiť, preto je dobrým rozhodnutím siahnuť po obuvi, ktorá je nepremokavá. Túto vlastnosť zabezpečuje mikroporézna membrána a v praxi ju spoznáme najčastejšie pod označením Gore-Tex alebo PTX.

Materiál turistických topánok
Vrchný materiál topánok sa vyrába vo viacerých variantoch. Koža, textil, ale aj kombinácia oboch, pričom každý má svoje výhody i nevýhody. Kožená obuv vyniká dlhou životnosťou a odolnosťou. Kontrastom je však hmotnosť a cena. Naopak, textil je lacnejší, rýchlejšie sa opotrebuje, no ľahkosť a priedušnosť dokážu posunúť turistickú obuv na popredné miesto. Výrobcovia ponúkajú aj tzv. velúr ako kožu brúsenú od rubu alebo známejší nubuk, ktorý je výsledkom brúsenia od líca.
S výberom a rozhodnutím sa určite netreba unáhliť a pokiaľ si nie ste istí, treba si nechať poradiť odborníkmi. Širokú ponuku turistických topánok, outdoor oblečenia, doplnkov a príslušenstva nájdete na Sulka.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: encierro / Shutterstock.com, článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies