Toxické vzťahy a hádky cez telefón: Neustále blokovanie a odblokovávanie a prečo je v nich priama komunikácia taká náročná?

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 15:50 • 2 min
Toxické vzťahy a hádky cez telefón: Neustále blokovanie a odblokovávanie a prečo je v nich priama komunikácia taká náročná?

Blokácia komunikácie je často používaná ako obranný mechanizmus. Ľudia blokujú svojich partnerov, aby sa chránili pred ďalšími útokmi alebo aby vyjadrili svoju nespokojnosť. Tento krok však často len ďalej eskaluje konflikt a prispieva k vzniku cyklu blokovania a odblokovávania. Pre niektorých ľudí môže blokovanie druhej osoby slúžiť ako spôsob získania pocitu moci a kontroly.

slovakia

left justify in out

V modernom digitálnom veku, kde komunikácia cez telefón, textové správy a sociálne siete dominujú našim každodenným životom, je jednoduché upadnúť do pasce toxických vzťahov a nezdravých komunikačných vzorcov. Jedným z najzreteľnejších prejavov takýchto vzťahov je cyklus neustáleho blokovania a odblokovávania. Tento článok sa zameriava na prieskum tohto fenoménu, analýzu jeho príčin a dôsledkov a ponúka rady, ako vyjsť z tejto deštruktívnej spirály.

Príčiny toxických vzťahov a hádok cez telefón

Nedostatok efektívnej komunikácie
Jedným z hlavných faktorov, ktoré prispievajú k toxickým vzťahom cez telefón, je nedostatok efektívnej komunikácie. Ľudia sa často uchyľujú k textovým správam a telefónnym hovorom ako náhrade za osobné stretnutia a otvorené rozhovory. Táto forma komunikácie však často nedokáže preniesť emocionálnu intonáciu a nonverbálne signály, čo môže viesť k nedorozumeniam a konfliktom.

Nedostatok empatie
V digitálnom svete sa často stráca empatický aspekt komunikácie. Ľudia sa stávajú menej citliví na pocity a potreby druhých, čo vedie k nedostatku pochopenia a tolerancie voči odlišným názorom. Tento nedostatok empatie môže viesť k agresívnemu správaniu a vzniku hádok a konfliktov.

Odcudzenie a izolácia
S rozvojom digitálnych technológií dochádza k paradoxnému efektu odcudzenia a izolácie. Aj keď sme neustále online a pripojení, môžeme sa cítiť izolovaní a odcudzení od skutočných vzťahov. Tento pocit izolácie môže viesť k zvýšenej úrovni konfliktov a nezhôd vo vzťahoch, čo ďalej posilňuje toxické komunikačné vzorce.

Cyklus blokovania a odblokovávania

Cyklus blokovania a odblokovávania často začína konfliktom alebo nedorozumením. Jedna alebo obe strany začnú pociťovať negatívne emócie, ako je hnev, frustrácia alebo zraniteľnosť, a namiesto toho, aby sa pokúsili vyriešiť problém, reagujú odmietnutím alebo blokovaním druhej strany.

Blokácia komunikácie je často používaná ako obranný mechanizmus. Ľudia blokujú svojich partnerov, aby sa chránili pred ďalšími útokmi alebo aby vyjadrili svoju nespokojnosť. Tento krok však často len ďalej eskaluje konflikt a prispieva k vzniku cyklu blokovania a odblokovávania. Pre niektorých ľudí môže blokovanie druhej osoby slúžiť ako spôsob získania pocitu moci a kontroly. Cítia sa lepšie tým, že majú kontrolu nad komunikáciou a môžu sa rozhodnúť, kedy sa budú znovu pripájať. Tento pocit moci však často pôsobí len krátkodobo a môže mať dlhodobé negatívne dôsledky na vzťah.

Keď emócie upadnú, môže prísť doba odblokovania a pokusu o riešenie konfliktu. Avšak, často sa toto odblokovanie nekoná so zdravými komunikačnými stratégiami. Namiesto toho sa opakujú rovnaké toxické vzorce správania, čo vedie k ďalšiemu cyklu konfliktov a blokovania.

Nebojte sa osloviť podporu

Prvým krokom k prekonaniu toxických vzťahov cez telefón je uvedomenie si problému a jeho príčin. Je dôležité uvedomiť si, že blokovanie a odblokovávanie nie je zdravý spôsob riešenia konfliktov a že je potrebné hľadať alternatívne spôsoby komunikácie.

Namiesto používania blokovania ako obranného mechanizmu je dôležité investovať čas a úsilie do otvorenej a empatickej komunikácie. Vypočutie druhej strany, vyjadrenie vlastných pocitov a potrieb a hľadanie kompromisov môže viesť k zdravému a harmonickému vzťahu. Namiesto toho, aby sa sústredili len na svoje vlastné potreby a pocity, je dôležité hľadať spoločné riešenia, ktoré budú vyhovovať obom stranám. Týmto spôsobom sa buduje dôvera a porozumenie vo vzťahu.

Niektoré toxické vzťahy môžu byť veľmi ťažké prekonať samostatne. Je dôležité vyhľadať podporu od priateľov, rodiny alebo profesionálneho terapeuta, ktorý vám pomôže získať lepší pohľad na situáciu a poskytne vám návod na konštruktívne riešenia.

Toxické vzťahy a hádky cez telefón, sprevádzané neustálou blokáciou a odblokovávaním, sú výzvou, s ktorou sa mnoho ľudí stretáva v dnešnej digitálnej dobe. Je dôležité uvedomiť si príčiny tohto fenoménu a hľadať zdravé spôsoby riešenia konfliktov a komunikácie. Otvorená a empatická komunikácia, hľadanie spoločných riešení a vyhľadanie podpory sú kľúčové kroky k prekonaniu toxických vzťahov a budovaniu zdravých a trvalých väzieb.

Keďže komunikácia cez telefón a digitálne platformy zostáva nedeliteľnou súčasťou našich životov, je nevyhnutné investovať do rozvoja zdravých komunikačných návykov, ktoré budú posilňovať naše vzťahy a zlepšovať naše pohyby v digitálnom svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: PsychCentral, Journal of Social and Personal Relationships. titulná foto: Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies