V Taliansku sa porušujú ľudské práva, rozhodol o tom Európsky súd

NETKY.SK • 9 Október 2019, 07:59 • 2 min
V Taliansku sa porušujú ľudské práva, rozhodol o tom Európsky súd

PARÍŽ - Európsky súd pre ľudské práva (ECHR) počas včerajšíh hodín vydal platný verdikt o tom, že taliansky prísny väzenský režim pre členov zločineckých skupín a teroristov, ktorí odmietli spolupracovať s justíciou, porušuje ľudské práva a musí byť zmenený. O tejto skutočnosti informovali agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Senát súdu zamietol talianske odvolanie voči júnovému rozhodnutiu ECHR v prospech Marcella Violu, ktorý bol v roku 1999 odsúdený na doživotie za niekoľko zločinov prepojených s mafiou. Na krku mal okrem iného aj vraždu. ECHR v júni rozhodol, že talianske zákony neposkytujú Violovi dostatočnú šancu na prepustenie a sú v rozpore s Európskym dohovorom na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania. 

 

img

 

Viola podľa miestnych zdrojov nikdy nespolupracoval s úradmi a ani neposkytol informácie, ktoré by mohli pomôcť v iných vyšetrovaniach, a preto mu neboli priznané žiadne väzenské výhody. Taliansko však bude musieť zaviesť opatrenia, aby napravilo režim porušujúci ľudské práva. Vláda v Ríme s júnovým rozhodnutím nesúhlasila a tvrdila, že by vážne oslabilo boj proti mafii a povolilo predčasné prepustenie stoviek nebezpečných zločincov.

 

img

 

ECHR však zdôraznil, že aj napriek svojmu rozhodnutiu netrvá na Violovom prepustení. Predseda talianskej parlamentnej komisie pre boj s mafiou Nicola Morra na sociálnej sieti Facebook napísal, že utorňajšie rozhodnutie ECHR je "veľmi smutné pre všetkých, ktorí veria, že proti mafiám sa musí bojovať s maximálnym odhodlaním".

 

img

 

Rozhodnutie podľa neho mnohým ďalším ľuďom odsúdeným na doživotie umožní odvolať sa proti rozsudkom a získať od štátu miliónové odškodné. Mimovládna organizácia Antigone, ktorá sa zaoberá ochranou občianskych práv väzňov, rozhodnutie ECHR privítala. Tvrdenia, že to spôsobí automatické prepustenie "desiatok alebo stoviek mafiánov" sú podľa nej "zbytočne panikárske".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona