Účastníci pochodu Stopami ukrývaných detí v Kremničke si uctili obete fašizmu

NETKY.SK • 19 Júl 2023, 18:30 • 2 min
Účastníci pochodu Stopami ukrývaných detí v Kremničke si uctili obete fašizmu

KREMNIČKA - Symbolickým pietnym podujatím si v stredu uctili účastníci pochodu Stopami ukrývaných detí pamiatku 747 obetí nacistického besnenia v Kremničke pri Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Počas druhej svetovej vojny, v období medzi 5. novembrom 1944 a 17. marcom 1945, tam nemeckí nacisti za aktívnej spolupráce Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy (POHG) popravovali židov, Rómov, ale aj povstaleckých vojakov, partizánov či civilistov identifikovaných ako odporcov režimu.

"Kremnička je dôkazom, že nenávistné ideológie a totalitný režim sú nebezpečné pre všetkých. Tu nacisti a ich slovenskí prisluhovači do masových hrobov vraždili rovnako židov, Rómov, Britov, Američanov i Slovákov. Dnes, keď mnohí bagatelizujú ľudácky režim, považujeme za mimoriadne dôležité pripomínať si jeho obete. Nikdy nesmieme zabudnúť na zverstvá, ktorých sa tento režim dopustil proti svojim obyvateľom," uviedla pri tejto príležitosti riaditeľka združenia Post Bellum SK Sandra Polovková.

Kremnička je podľa viacerých historikov miestom najväčších masových popráv spáchaných na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Aj napriek tomu, že sa niektorým páchateľom podarilo pred spravodlivým trestom ujsť do zahraničia, zástupca veliteľa POHG Ľudovít Laco bol v roku 1958 za masaker v Kremničke odsúdený na trest smrti a spolu s ďalšími štyrmi členmi vraždeného komanda Hlinkovej gardy popravený.

Štvrtý ročník memoriálu Stopami ukrývaných detí na pamiatku obetí a preživších holokaustu pripravilo Post Bellum SK. Takmer 50 prihlásených účastníkov z celého Slovenska už štyri dni putuje po stopách Eliho a Esti - židovských detí, ktoré sa pre svoj pôvod museli počas druhej svetovej vojny ukrývať pred fašistickými perzekúciami. Súčasťou týždeň trvajúceho vyše 110-kilometrového pochodu bude v stredu aj diskusia s názvom Sloboda nie je happy end v banskobystrickom kultúrnom centre Záhrada a v sobotu (22. 7.) záverečné kultúrne podujatie v Čiernom Balogu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Post Bellum
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies