Čína odmieta druhú fázu vyšetrovania pôvodu pandémie

NETKY.SK • 23 Júl 2021, 06:37 • 2 min
Čína odmieta druhú fázu vyšetrovania pôvodu pandémie

PEKING - Čínsky vysoký zdravotnícky predstaviteľ vo štvrtok povedal, že Čína nemôže prijať plán Svetovej zdravotníckej organizácie na druhú fázu vyšetrovania pôvodu pandémie COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zástupca Národnej zdravotníckej komisie Zeng Yixin bol podľa vlastných slov dosť šokovaný, že plán zahŕňa aj ďalšie prešetrovanie teórie, že vírus mohol uniknúť z čínskeho laboratória. Toto vysvetlenie začiatku šírenia vírusu pritom odmietol ako klebetu, ktorá je proti zdravému rozumu a vede. „Je pre nás nemožné prijať takýto plán trasovania pôvodu,“ vyjadril sa na tlačovej konferencii, ktorú zvolal, aby sa vyjadril k otázke pôvodu pandémie COVID-19.

 

img

 

"Ukazuje to na nerešpektovanie zdravého rozumu a aroganciu voči vede," povedal zástupca ministra zdravotníctva Zeng Yixin v súvislosti s tvrdením, že vírus unikol z laboratória.  Informuje portál BBC.

 

Súvisiaci článok: WHO je ešte opatrné vo vyhláseniach, že COVID-19 nepochádza z laboratória

Pátranie po pôvode vírusu sa stalo diplomatickým problémom

Tento problém ešte viac zhoršuje vzťahy Číny so Spojenými štátmi a ich ďalšími spojencami. Američania i ďalší tvrdia, že Čína nebola transparentná, čo sa týka diania v prvých dňoch pandémie. Čína zase kritikov obviňuje, že sa na nich pokúšajú hodiť vinu za pandémiu a politizujú otázku, ktorú by mali nechať vedcom,  uvádza agentúra Reuters.

 

img

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus minulý týždeň pripustil, že po prvej fáze štúdie sa objavil „predčasný tlak“ na vylúčenie teórie, že vírus mohol uniknúť z čínskeho vládneho laboratória vo Wu-chane. Prvé prípady nákazy novým koronavírusom u ľudí identifikovali v decembri 2019 práve v tomto čínskom meste.

 

img

Prvú fázu vyšetrovania uskutočnil začiatkom roka medzinárodný tím, ktorý vycestoval do Wu-chanu, aby spolupracoval s čínskymi kolegami. Vedci si však vyslúžili kritiku za podriaďovanie sa čínskym požiadavkám.

Zeng tvrdí, že vo wu-chanskom laboratóriu nemajú žiaden vírus.

Podľa Zenga nemajú vírus, ktorý by sa mohol preniesť priamo na ľudí a pripomenul, že tím WHO označil laboratórny únik za „extrémne nepravdepodobný“. Nepravdivé sú podľa neho aj špekulácie, že sa v laboratóriu mohli nakaziť zamestnanci a študenti, ktorí vírus následne rozniesli po meste.

 

„Dúfame, že WHO vážne preskúma úvahy a návrhy čínskych odborníkov a skutočne bude pátrať po pôvode vírusu Covid-19 ako s vedeckou záležitosťou a zbaví sa politických zásahov,“ povedal Zeng.


Riaditeľ laboratória biologickej bezpečnosti vo Wu-chanskom inštitúte virológie Jüan Č'-ming doplnil, že pred pandémiou v laboratóriu nemali nový koronavírus uskladnený, ani ho neštudovali. „Chcem zdôrazniť, že Wu-chanský inštitút virológie nikdy nenavrhol, nevytvoril ani nevypustil nový koronavírus,“ povedal.

 

Zo zvierat na ľudí
Tím WHO vo svojej správe uviedol, že vírus najpravdepodobnejšie preskočil zo zvierat na ľudí, zrejme prostredníctvom medzihostiteľa. „V ďalšom kroku by malo byť podľa môjho názoru stále prioritou trasovanie zvierat,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii Liang Wan-nien, ktorý viedol čínsku stranu vyšetrovania.

 

img

 

Nádej v lepšiu spoluprácu
Tedros minulý týždeň vyjadril nádej v lepšiu spoluprácu a tiež prístup k dátam Číny. „Žiadame Čínu, aby bola transparentná, otvorená a spolupracovala, najmä v súvislosti s informáciami a neupravenými dátami, o ktoré sme žiadali už v počiatočných dňoch pandémie,“ uviedol.

 

Obrana Číny
Čína sa opakovane snažila odvrátiť podozrenia, že by vírus mohol pochádzať z laboratória vo Wu-chane a tiež, že jeho rozšíreniu napomohli byrokratické prešľapy a pokusy o utajenie. Hovorcovia vlády dokonca vyzývali na vyšetrovanie, či vírus nevznikol v americkom vojenskom laboratóriu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona