Vojnový konflikt v Sýrii: Útok dronom na vojenskú akadémiu zabil 100 ľudí, potvrdzuje monitor

NETKY.SK • 5 Október 2023, 20:30 • 2 min
Vojnový konflikt v Sýrii: Útok dronom na vojenskú akadémiu zabil 100 ľudí, potvrdzuje monitor

Útok dronom na syrskú vojenskú akadémiu v Homsu zabil viac ako 100 ľudí, informuje monitorovacia skupina. Medzi obeťami bolo desať civilistov, ktorí zahynuli pri útoku dronov nesenými výbušninami, ktoré zasiahli promočné slávnostné stretnutie, na ktorom boli prítomní aj príbuzní kadetov, uviedlo Sýrske observatórium pre ľudské práva.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Útok dronom zabil vyše sto ľudí

 

Útok dronom na syrskú vojenskú akadémiu v Homsu zabil viac ako 100 ľudí, informuje monitorovacia skupina.
Medzi obeťami bolo desať civilistov, ktorí zahynuli pri útoku dronov nesenými výbušninami, ktoré zasiahli promočné slávnostné stretnutie, na ktorom boli prítomní aj príbuzní kadetov, uviedlo Sýrske observatórium pre ľudské práva.

 

Armáda obvinila "teroristické skupiny podporované známymi medzinárodnými silami".
Od povstalcov a džihádistov bojujúcich proti vláde v sýrskej občianskej vojne neprichádzal okamžité nárokovanie.

Predpokladá sa, že útok dronom bol spustený z oblastí kontrolovaných opozíciou na severozápade Homsu.
Neskôr prví reagujúci z White Helmets oznámili, že päť civilistov bolo zabitých pri intenzívnych delostreleckých a raketových útokoch vo viacerých mestách, obciach a dedinách v opozičnej pevnosti provincie Idlib.
Sýrska štátna agentúra Sana citovala vyhlásenie Generálneho veliteľstva ozbrojených síl, v ktorom sa uvádza, že niekoľko dronov nesených výbušninami zaútočilo na vojenskú akadémiu v Homsu tesne po skončení popoludňajšej promočnej slávnosti.

 

Zem posiata mŕtvolami

 

"Agresia viedla k smrti niekoľkých civilistov a vojenského personálu a okrem toho aj k zraneniu desiatok pozvaných rodín, ako aj niekoľkých študentov,“ zaznelo, pričom neboli poskytnuté žiadne konkrétne čísla.
V prehlásení sa uvádza, že ozbrojené sily "považujú tento čin za bezprecedentne zločinný a tvrdia, že budú na tieto teroristické skupiny reagovať plnou silou a odhodlaním, kdekoľvek sa nachádzajú".

Muž, ktorý predtým pomáhal nastavovať výzdobu na mieste, povedal:"Po ceremónii ľudia zostúpili na dvor a výbušniny sa spustili. Nevieme, odkiaľ prišli, mŕtvoly boli pováľané po zemi."
Grafické video z následkov útoku zobrazovalo desiatky obetí a ich príbuzných, ktorí kričali o pomoc vo veľkom ohradenom priestore. V pozadí bolo počuť aj streľbu.

 

Sýrske observatórium pre ľudské práva (SOHR), monitorovacia skupina so sídlom vo Veľkej Británii, ktorá má sieť zdrojov na mieste, uviedla, že väčšina obetí boli kadeti a medzi civilnými obetami boli aj jedno dieťa a štyri ženy.
Ďalších 125 ľudí bolo zranených, mnohí z nich vážne, dodalo SOHR.

SOHR tiež informovala, že ministrom obrany Sýrie sa zúčastnil promočnej slávnosti, ale odišiel pár minút pred útokom.
Zdroj zo zabezpečenia v regionálnej aliancii, ktorá podporuje vládu, povedal agentúre Reuters, že bolo zabitých najmenej 66 ľudí.

 

Turecké dronové útoky

 

V samostatnom incidente v Sýrii vo štvrtok bolo podľa správ aspoň 10 ľudí zabitých pri tureckých útokoch dronom v oblasti kontrolovanej Kurdmi na severovýchode Sýrie. Tieto útoky boli spôsobené bombovým útokom v Ankare, za ktorý sa zverili kurdskí militantní.

 

SOHR uviedla, že bolo zasiahnutých 17 miest, vrátane zariadení, ktoré súvisia so Sýrskymi demokratickými silami (SDF), kurdsko-vedenou alianciou, ktorú podporuje USA, ako aj elektrárne v Qamishli, vodnej stanice v Hassakeh a ropného poľa.
Americké vojenské jednotky taktiež zastavili ozbrojený turecký dron, ktorý operoval v blízkosti svojich vojakov v Sýrii, informoval americký zástupca agentúry Reuters.

V sýrskej občianskej vojne, ktorá vypukla po tom, ako prezident Bashar al-Assad brutálne potlačil pokojné demonštrácie za demokraciu v roku 2011, zahynulo viac ako pol milióna ľudí.
Vnútorne je vysídlených viac ako 6,8 milióna ľudí a ďalších 6 miliónov je utečencov alebo žiadateľov o azyl v zahraničí.

 

 

Preklad textu BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: BBC, foto: english.alarabiya.net
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies