SKUTOČNÝ PRÍBEH Picasso vyobrazil manželku ako škaredého koňa a čím bol väčší sadista, tým lepšie maľoval

NETKY.SK • 30 Apríl 2022, 17:00 • 2 min
SKUTOČNÝ PRÍBEH Picasso vyobrazil manželku ako škaredého koňa a čím bol väčší sadista, tým lepšie maľoval

Umelecké diela autora majú hodnotu niekoľko miliónov, málokto však pozná aj Picassovu temnú stránku.

slovakia

left justify in out

Predpokladám, že na svete neexistuje človek, ktorý by nepoznal meno Pablo Picasso. Diela stále kontroverzného umelca majú dnes hodnotu niekoľkých miliónov dolárov. Málokto však vie, že notoricky slávny maliar bol sadista, ktorý rád trápil svoje milenky. A aby nahneval svoju manželku, s ktorou sa nemohol rozviesť, maľoval ju ako škaredého koňa.  

 

img

 

Už Picassov samotný príchod na tento svet bol sprevádzaný veľkou dávkou drámy. Narodil sa 25. októbra v roku 1881 v španielskej Malage, lekári si však mysleli, že novorodeniatko komplikovaný pôrod neprežilo. Portál Paris Pass uvádza, že sa narodil ako veľmi malý a bledý. Zdravotné sestry ho preto nechali samého na stole a pozornosť venovali jeho matke. Picassov strýko bol lekár a rozhodol sa niečo vyskúšať. Bábätku fúkol do tváre cigaretový dym. Vtedy sa ukázalo, že malý Pablo vlastne žije, dieťa sa okamžite rozplakalo.  

 

Väčšina z nás ho pozná ako Pabla Picassa, maliar sa v skutočnosti celým menom volal Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Už od ranného detstva sa očakávalo, že pôjde v otcových šľapajach. Prianie rodiny sa nakoniec naplnilo, Pablovo prvé slovo bolo údajne „lapíz”, čo v preklade znamená ceruzka.  

 

img

 
Otec ho začal učiť maľovať už v siedmych rokoch. Keď mal Pablo 14 rokov, rozhodol sa, že s maľovaním prestane, pretože už v takom mladom veku syn prekonal otcove očakávania a schopnosti. Portál Biography píše, že umelec mal divokú povahu a jeho matka predvídala, že ak sa dostane do armády, bude z neho generál, ak vstúpi do cirkvi, stane sa zase pápežom. On však začal maľovať a stal sa celosvetovo známym Picassom.  

 

img

 

Už v mladosti ho nudili akékoľvek klasické metódy a nebol ani najlepším študentom, považovali ho za rebela. Vynechával hodiny, aby mohol v uliciach Barcelony alebo Madridu maľovať žobrákov a prostitútky. Venoval sa aj sochárskemu umeniu, vyrábal keramiku a dokonca písal poéziu.  

 

Medzi jeho najslávnejšie patrí obraz Guernica. Na 7-metrovom plátne v priebehu 25 dní zachytil masaker, ktorý v roku 1937 napáchali v rovnomennom španielskom meste Nemci. Obraz zachytáva smrť a utrpenie tak, ako ich videl Picasso, počas útoku v Guernice zomrelo 1 500 ľudí vrátane žien a detí. 

 

img

 

Picasso viedol búrlivý život. V roku 1911 niekto z Louvre ukradol Mona Lízu. Lúč obvinenia padol na francúzskeho poeta Guillauma Apollinaira, ten však pred políciou tvrdil, že obraz ukradol jeho priateľ Pablo, píše portál My Modern Met. Polícia si teda posvietila aj na neho, no o dva roky neskôr sa ukázalo, že obraz v skutočnosti ukradol zamestnanec múzea Vincenzo Peruggia.

 

Picasso je držiteľom zvláštneho rekordu. Maliar patrí medzi najproduktívnejších maliarov v dejinách. Počas svojej 75-ročnej kariéry vytvoril tisícky umeleckých diel. Zároveň je však umelcom, ktorého diela sa kradnú najčastejšie. Podľa portálu Art Radar Journal bolo ukradnutých viac ako 1 100 jeho diel.

 

 

Picasso si neraz život komplikoval tým, že so ženami nemal práve najlepšie vzťahy. Oženil sa dvakrát, mal však množstvo mileniek a splodil 4 deti s 3 rôznymi ženami. Jeho prvou manželkou bola ruská balerína Olga Khokhlova, ich manželstvo však ani zďaleka nebolo idylické. Po niekoľkých rokoch Olga zistila, že Pablo má pomer s inou ženou a chcela sa s ním rozviesť. Ukázalo sa však, že by to bolo príliš nákladné, Pablo by musel dať žene polovicu svojho majetku, vrátane malieb, čo rázne odmietol. Ostali tak zosobášení až do jej smrti, hoci spolu nežili.

 

img

 

Olginu tanečnú kariéru ukončilo poranenie, následkom čoho bola zatrpknutá a príliš ochranárska voči ich synovi Paulovi. To Picassa rozčuľovalo do takej miery, že manželka sa stala terčom jeho nenávisti. Znenávidel ju natoľko, že ju na jednom z obrazov namaľoval ako koňa, na ďalšom jej zas trčal jazyk spomedzi vycerených zubov a očné buľvy vyzerali, akoby mali každú chvíľu vyletieť.

 

img

 

Druhýkrát sa podľa portálu Biography oženil s Jacqueline Roqueovou až keď mal 79 rokov. Už počas vzťahu s Olgou sa jeho milenkou stala Marie-Thérèse Walter, s ktorou mal dcéru. Keď Picasso zomrel, Marie-Thérèse spáchala samovraždu. Práve ona, ale aj jeho ďalšia milenka Dora Maar sa stali inšpiráciou pre mnohé z jeho diel. Údajne Doru prinútil, aby sa pobila s Marie-Thérèse o jeho priazeň. Samotnú Marie-Thérèse Picasso mal raz dokonca zbiť do bezvedomia.

 

 

obrazok

 

Doru neraz vyobrazoval so slzami v očiach, tvrdil o nej, že je to masochistka a neprekáža jej to. Čím viac jeho milenka trpela, tým lepšie sa mu maľovalo. Dora bola veľmi žiarlivá a paranoidná, hádky boli na dennom poriadku, neraz dokonca padla aj facka. Keď ich vzťah napokon skončil, uchýlila sa Dora k viere, pretože „po Picassovi môže byť už len jeden Boh“.

 

Pablo Picasso napokon zomrel 8. apríla v roku 1973, presne pred 49 rokmi. Mal vtedy 91 rokov. Údajne mal zástavu srdca počas toho, ako so svojou manželkou Jacqueline hostili na večeri skupinku priateľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies