Pablo Picasso: Jeho meno pozostáva z dvadsiatich piatich slov, ženy bral ako bohyne a rohožky

NETKY.SK • 25 Apríl 2024, 12:00 • 2 min
Pablo Picasso: Jeho meno pozostáva z dvadsiatich piatich slov, ženy bral ako bohyne a rohožky

Picasso neurobil žiadnu prípravnú kresbu a jeho farba a čiara plynú zmyselnejšie ako kedykoľvek predtým. Röntgenový snímok maľby odhaľuje, že bola takmer určite vykonaná v jedinom rýchlom sedení. Na zadnú stranu plátna má Picasso napísaný presný dátum – vďaka čomu máme podozrenie, že chcel, aby sme si mysleli, že bolo namaľované za jeden deň.

slovakia

left justify in out

Meno z dvadsiatich piatich slov

Zatiaľ čo Pablo Picasso je známy najmä pod svojím priezviskom, jeho celé meno má 25 slov.

Pri krste bol Picasso pokrstený – zhlboka sa nadýchol – Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano María de los Remedios de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso. Jeho neuveriteľne dlhé meno je zmesou mien príbuzných a svätých. Ruiz bolo priezvisko jeho otca a Picasso jeho matky.

Prvé slovo bolo „ceruzka“

S otcom, ktorý pracoval aj ako maliar, sa očakávalo, že umenie bude mať Picasso v krvi a jeho prvé slovo – vraj španielske slovo lapiz , čo v angličtine znamená ceruzka , to len dokazovalo. Jeho otec, ktorý sa špecializoval na naturalistické maľby vtákov, ho od siedmich rokov začal učiť vytvárať umelecké diela. Rozhodol sa, že sa maľovania vzdá, keď bude mať Picasso 14 rokov a tvrdil, že jeho syn sa stal lepším maliarom ako on.

Viac ako len maliar

Zatiaľ čo Picasso je najlepšie známy svojimi maľbami, v posledných rokoch svojho života začal fušovať aj do iných tvorivých umení. Napísal viac ako 300 básní a niekoľko surrealistických hier. Aj keď neboli ani zďaleka také úspešné ako jeho iné umelecké diela, jedna z jeho hier mala verejné čítanie s poprednými mysliteľmi Albertom Camusom, Simone de Beauvoir a Jean-Paul Sartre.

Picasso bol počas svojej kariéry oddaným sochárom, hoci dlho táto stránka jeho umenia nebola všeobecne známa. V roku 1930 získal dom v Boisgeloupe, štyridsať míľ od Paríža. Ďaleko od rušivých vplyvov mestského života sa preňho stalo ideálnym miestom, kde sa môže venovať svojej sochárskej práci s novou energiou. Z nepoužívanej stajne sa stal špecializovaný sochársky ateliér, kde experimentoval aj s grafikou.

Celebrita súčasnosti

V čase Picassovej retrospektívy v roku 1932 kritici otvorene diskutovali o tom, či bol skôr umelcom minulosti ako budúcnosti. Tak či onak, vo veku 50 rokov bol Picasso veľmi uznávaným umelcom a Paul Klee ho nazýval „maliar súčasnosti“. V tom istom roku vstúpil do nového vydania encyklopédie Larousse.

Začiatkom 30. rokov 20. storočia, v čase, keď väčšina zvyšku sveta trpela ekonomickými ťažkosťami spôsobenými Veľkou hospodárskou krízou, Picasso doprial svoje drahé chúťky. Bolo ho možné vidieť v drahých vlnených oblekoch ušitých na mieru v Savile Row, ako odpočíva v zadnej časti auta Hispano-Suiza riadeného šoférom. „Teraz som veľký majster,“ povedal zberateľovi Jimovi Edeovi, „Musím mať motorové auto“.

Diela namaľoval narýchlo

Nahá žena v červenom kresle je jedným z mála veľkorozmerných obrazov, ktoré Picasso namaľoval v lete 1932. Je to jeden zo série portrétov, ktoré vytvoril svojej milenke Marie-Thérèse Walterovej na svojom vidieckom pozemku v Boisgeloupe.

Neurobil žiadnu prípravnú kresbu a jeho farba a čiara plynú zmyselnejšie ako kedykoľvek predtým. Röntgenový snímok maľby odhaľuje, že bola takmer určite vykonaná v jedinom rýchlom sedení. Na zadnú stranu plátna má Picasso napísaný presný dátum – vďaka čomu máme podozrenie, že chcel, aby sme si mysleli, že bolo namaľované za jeden deň.

Ženy ako "bohyne a rohožky"

Lásky v Picassovom živote neboli práve málo alebo ďaleko od seba – rovnako ako žiadostivosti v tejto veci. Picasso sa oženil dvakrát, raz s Olgou Khokhlovou a druhýkrát s Jacqueline Roque v roku 1961. No medzi týmito manželstvami a často sa prekrývajúcimi bolo množstvo afér so ženami, ktoré sa často objavovali v Picassovom diele.

Patrili k nim fotografka Dora Maar, umelkyňa a spisovateľka Françoise Gilot (s ktorou zdieľal dve deti) a Marie-Thérèse Walter. Picasso možno namaľoval nespočetné množstvo portrétov svojich mileniek, ale jeho postoj k ženám nebol vždy obdivuhodný: raz povedal Gilotovi, že ženy sú „bohyne a rohožky“.

Picassov osobný život bol v mnohých ohľadoch rovnako podmanivý ako jeho umenie. Žil do roku 1973 a zomrel vo Francúzsku vo veku 91 rokov. Hoci sa to o Pablovi Picassovi nemusí zdať ako zaujímavý fakt, jeho dlhý život je pozoruhodný v porovnaní s predčasnou smrťou mnohých jeho súčasníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: parispass.com, tate.org.uk, royalcaribbean.com, standard.co.uk. titulná foto: thecollector.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies