Fotografia zamoreného pelikána, ktorá obletela celý svet: Najhoršia katastrofa s ropou zmenila časť mora navždy

NETKY.SK • 5 Október 2023, 22:22 • 2 min
Fotografia zamoreného pelikána, ktorá obletela celý svet: Najhoršia katastrofa s ropou zmenila časť mora navždy

Dňa dvadsiateho apríla 2010 explodovala ropná plošina Deepwater Horizon. Fotografia naftou znečisteného pelikána sa stala symbolom environmentálnej katastrofy a pomohla zoskupiť úsilie pri čistení.

slovakia

left justify in out


Dňa 20. apríla 2010 explodovala vrtacia plošina Deepwater Horizon potom, čo výbuch zemného plynu prenikol cez jej betónový jadro, čím do Mexického zálivu, pri pobreží Louisiany, vyliala 795 miliónov litrov (210 miliónov galónov) ropy. Dva dni neskôr sa plošina prevrátila a potonula do údolia na kontinentálnom šelfe.

 

Ropná katastrofa pokryla 39-tisíc štvorcových kilometrov

 

Pri výbuchu zahynulo 11 ľudí a ďalších 17 bolo zranených. Počet ďalších obetí, vrátane morských cicavcov, morských korytnačiek, vtákov, rýb a bezstavovcov, bol nekonečný, a niektoré druhy stále zažívajú nové zdravotné následky.
Ropa a zemný plyn nekontrolovateľne vnikli do jedného z najproduktívnejších ekosystémov planéty počas takmer troch mesiacov. Na svojom vrchole pokryla ropná katastrofa viac ako 15-tisíc štvorcových míľ (39-tisíc štvorcových kilometrov) oceánu, podľa hodnotenia environmentálnej škody, ktoré uskutočnila Národná oceánická a atmosférická správa (NOAA).

 

Keď sa svet prvýkrát dozvedel o ropnej katastrofe BP Deepwater Horizon, bol Win McNamee, hlavný fotograf pre Getty Images, uväznený po stehná v mäkkom bahne, podobnom hnedej riasnej kaluži, na ostrove East Grand Terre v Louisiane. McNamee začínal ďalších 14-hodinový pracovný deň, snažil sa ilustrovať hĺbku a rozsah krízy.




 

 

Zacementovaný v močiari zachytával fotky 

 

S ropným zápachom v nose a za ranných slnečných lúčov, Win McNamee, zabetónovaný v močiari na 30 minút, fotografoval následky úniku. Ale nebol tou najnešťastnejšou bytosťou na ostrove; tou bola práve divoká zver, ktorá sebou trhala tri metre od budúceho víťaza Pulitzerovej ceny a jeho fotoaparátu. 

 

Pred ním bol hnedý pelikán pokrstený množstvom ropy a Corexitom, jedovatou chemikáliou určenou na rozpúšťanie ropy.

"Je ťažké opísať pocit bezmocnosti, ktorý človek zažíva, keď vidí divokú zver uväznenú uprostred environmentálnej katastrofy," hovorí McNamee.
Svojou obrovskou píšťalou a štíhlou šijou nie je pelikán zrejmou voľbou pre galvanizujúci symbol. Ale je tu viac, než sa na prvý pohľad zdá.

 

Pelikán ako štátny vták Louisiany

 

Hnedý pelikán je považovaný za štátny vták Louisiany, nie iba preto, že je pôvodným druhom tohto štátu, ale aj pre rôzne symbolické, historické a náboženské konotácie. Počas francúzskeho a španielskeho kolonializmu boli osadníci Louisiany oficiálne rímskymi katolíkmi a v historickom katolíckom tradícií je pelikán spojený so sebaobetovaním. Podľa legendy počas obdobia hladu matka pelikánka štekala do svojho tela, aby nakŕmila svojich potomkov.
Tento vták bol zoznamu ohrozených druhov odstránený len niekoľko mesiacov pred katastrofou, v novembri 2009. A predsa sa tu znova stal symbolom obety v "najhoršej environmentálnej katastrofe v histórii Spojených štátov," ako incident opísal v prejavení v hlavnom vysielaní prezident Spojených štátov Barack Obama.

 

Dnes, keď Američania myslia na ropnú katastrofu BP Deepwater Horizon, pravdepodobne si predstavujú naftou znečisteného pelikána.
McNamee opisuje tieto ikonické obrázky ako "tragickú kombináciu krásneho svetla a hrozného predmetu". Osobne však cítil "prevažujúci pocit smútku".

 

Pri tejto práci pocity bokom


"Musíte tento pocit odložiť bokom, aby ste vykonávali svoju prácu," hovorí McNamee. "Účinnou ospravedlnením pre zachovanie sústredenia na prácu je, že budete, dúfajme, mať väčší vplyv pri rozširovaní pochopenia, poskytovaní pomoci a získavaní finančných prostriedkov na zmiernenie situácie."

 

Migrovanie vtákov cez Mexický záliv

 

 

Severné pobrežie Mexického zálivu je bodom zvýšenej diverzity a hojnosti vtákov a to platí najmä pre juhovýchodnú Louisianu, kde ropná katastrofa zasiahla. Každý rok migruje cez Mexický záliv viac ako 2,1 miliardy vtákov. Táto oblasť je domovom pre viac ako polovicu celosvetovej populácie krocanov pri pobreží alebo v močiaroch. Pobrežná Louisiana podporuje približne tretinu všetkých hnedých pelikánov vo východných Spojených štátoch, hovorí Erik Johnson, riaditeľ pre vedecký výskum ochrany v organizácii Audubon Delta, regionálnej kancelárii neziskovej Národnej spoločnosti Audubon zastrešujúcej tri štáty.

 

Táto komunita bola brutálne postihnutá ropnou katastrofou. Niečo okolo 100-tisíca miliónmi vtákov bolo priamo usmrtených, hovorí Johnson. Audubon Delta odhaduje, že kvôli ropnej katastrofe zomrelo desať percent všetkých hnedých pelikánov v severnom Mexickom zálive.

 

Na vtáky majú ropou znečistené perie osobitne devastujúci vplyv, pretože perie im pomáha udržiavať zdravú telesnú teplotu. Vtáky nedokážu regulovať teplotu, čo znamená, že nevedia udržiavať svoju telesnú teplotu stabilnou, keď sa mení vonkajšia teplota, vysvetľuje Johnson. Keď sa ropou zahltia peria, vtáky môžu zamrznúť na smrť, aj v teplých vodách. V strede leta sa vtáky môžu vnútorne prehriať, pretože nemajú chladiace účinky svojho peria. Priame účinky katastrofy zahŕňali aj dusenie a udusenie.

 

"Nie je možné chrániť to, čo nepoznáte"

 

Vedľajšie chemické produkty ropy sa dostali do tkanív vtákov: do ich krvi, pečene a peria. Tento útok ropy mal dokonca kaskádové účinky na fungovanie DNA vtákov. Výskumníci zaznamenali nižšiu úspešnosť hniezdenia u vtákov v dôsledku katastrofy.
"Znamenalo to katastrofu," hovorí Johnson, ktorý sa nachádzal priamo v srdci krízy, keď dokončoval posledný rok svojho doktorandského štúdia v oblasti vedy o divokých zvieratách, rybolove a riadenia divokej prírody na Louisianskej štátnej univerzite. "Človekom spôsobenú katastrofu."

 

Fotoséria McNameeho, distribuovaná spoločnosťou Getty Images, bola široko publikovaná globálnymi spravodajskými médiami. Detailné zábery od neho a ďalších fotografov, vrátane pelikánov, ale aj krabov a smejúcich sa čajok. Morské cicavce pravdepodobne vdýchli výpary a vstrebali ropu, hovorí Cynthia Smith, generálna riaditeľka Národnej nadácie pre morské cicavce Spojených štátov. Po katastrofe bola hlavnou veterinárnou lekárkou pre hodnotenie poranení morských cicavcov správou NOAA.

 

Spravodajské tímy tiež zachytili ropný olej na pobreží Mexického zálivu z vzduchu, ale nič sa nezachytilo v mysliach divákov tak ako detailné zábery."Sme spoločenské tvory. Spojili sme sa s týmto intímny portrét," hovorí Johnson.
Empatické reakcie divákov na samotného hnedého pelikána zvýšili verejný tlak na administratívu prezidenta Obamu a spoločnosť BP, aby zastavili únik, hovorí.

 

Fotografie rozprávajú tragický príbeh

 

"[McNameeho] fotografie nepostihujú rozsah problému, ale rozprávajú tragický príbeh," hovorí Johnson. Pomohli spotrebiteľom, spravodajským médiám, výskumníkom a politickým činiteľom pochopiť a identifikovať sa so utrpením životného prostredia, dodáva Johnson.

"Nie je možné chrániť to, čo nepoznáte," dodáva Johnson.






 

USA prijali pomoc od iných krajín

 

Podľa oficiálnych vyhlásení federálne orgány USA začali reagovať na mieste katastrofy ešte v noci, keď k nehode došlo. Avšak proces hodnotenia škôd zo strany vlády získaval zistenia, ktoré mali slúžiť na súdne spory, nie na verejnú informovanosť, hovorí Johnson. To je miesto, kde sa zapojili obyčajní občania.

 

"Zorganizovali sme projekt komunitnej vedy na monitorovanie vtákov v reálnom čase a schopnosť tieto výsledky komunikovať verejnosti," hovorí. "V priebehu niekoľkých týždňov sme mali ľudí na mieste, ktorí monitorovali vtáky na pobreží rýchlejšie ako štátna a federálna vláda."
Medzitým svet sledoval so znepokojením. USA prijali pomoc od iných krajín, vrátane Mexika, Nórska a Kanady.

 

"Pozriete sa na tieto fotografie a nahneváte sa" 

 

"Pozriete sa na tieto fotografie a nahneváte sa," dodáva Johnson. "Toto je spúšťač pre ľudí, ktorí chcú zmenu: sociálnu zmenu, environmentálnu zmenu, zmenu politiky." Masová edukácia podnietila novú kohortu ochranárov, hovorí, "čo urobí pobrežie Mexického zálivu odolnejším v dlhodobom horizonte".

 

Životné prostredie sa zotavilo, pričom pomohli investície vo výške viac ako 5 miliárd dolárov do obnovy, čo bolo súčasťou globálnej dohody, ktorú v roku 2015 dosiahlo Ministerstvo životného prostredia s Ministerstvom spravodlivosti. Financovanie z tejto dohody umožnilo výskumníkom nielen riešiť ekologickú škodu spôsobenú katastrofou, ale aj chrániť ekosystém Mexického zálivu pred nevyhnutnými intenzívnymi poveternostnými podmienkami a stúpajúcim hladinám mora.

 

"Dnes môžem s radosťou povedať, že sme nevideli úplný kolaps ekosystému a populácií vtákov," dodáva Johnson. V pobrežnej Louisiane dnes vodohospodárska komunita poskytuje dostatok pracovných miest na konkurenciu priemyslu ropy a plynu - ostrý kontrast oproti štátu, ktorý bol kedysi charakterizovaný závislosťou od fosílnych palív.

 

Počas a po katastrofe investície a výskum umožnili viac ako 1 000 absolventom získať tituly v oblasti ekológie Mexického zálivu, hovorí Johnson.
"Existuje tu celá nová generácia vedcov a odborníkov v oblasti ochrany životného prostredia, ktorí sa z tejto monumentálnej udalosti poučili," hovorí Johnson."Toto je veľmi, veľmi dôležitý výsledok."

 

Environmentálna zodpovednosť 

 

Environmentálna zodpovednosť sa rozšírila aj na vládu Spojených štátov, ktorá vytvorila novú agentúru, Úrad pre bezpečnosť a ochranu životného prostredia pri ťažbe ropy, aby vyšetrovala problémy spojené s ťažbou ropy v mori a vykonávala zmysluplné bezpečnostné pravidlá po udalosti Deepwater Horizon. Pred katastrofou agentúra, ktorá schvaľovala prenájmy ropným spoločnostiam, tiež dohliadala na dodržiavanie predpisov, dohľad, ktorý niektorí môžu považovať za mierne povedané za fatálne.

 

"Dúfam, že táto fotografia pripomína všetkým generáciám ľudí, že môžu naozaj meniť veci," hovorí Smith. No zároveň varuje, že je potrebná ďalšia práca."Myslím si, že väčšina ľudí súhlasí s tým, že ropná katastrofa Deepwater Horizon bola ničivou environmentálnou katastrofou, ale neviem, či si ľudia uvedomujú, že stále ovplyvňuje divoké zvieratá a naše pobrežné komunity."

 


 

Katastrofou poučená generácia vedcov

 

"Celá nová generácia vedcov a odborníkov v oblasti ochrany životného prostredia sa poučila z tejto monumentálnej udalosti," hovorí Erik Johnson.

 

Jej prácou ako klinická veterinárka bolo zistiť, či delfíny a veľryby, ktoré v čase ropnej katastrofy žili v Mexickom zálive, utrpeli škodu. Pred ropnou katastrofou väčšina vedcov verila, že delfíny a veľryby sa budú ropy vyhýbať, hovorí Smith. Toto presvedčenie sa samozrejme ukázalo byť nepravdivé. Viac ako 1000 zvierat z najmenej 10 druhov delfínov a veľrýb bolo vizuálne zdokumentovaných pri plávaní cez ropu, pričom neexistoval žiadny dôkaz o ich vyhýbaní sa. Odvtedy Smith dokumentuje dlhodobý vplyv katastrofy na divokú faunu.

 

Pre ňu je fotografia pelikána motiváciou pre jej prácu a symbolom meniacej sa mysle verejnosti.
"Ako osoba, ktorá vyrastala na pobreží Mexického zálivu, dúfam, že táto fotografia inšpiruje všetkých k tomu, aby pri rozhodnutiach o životnom prostredí zvažovali divoké zvieratá," hovorí Smith. "Zvieratá potrebujú našu ochranu a našu lásku."

 

 

Preklad textu BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: BBC, foto: BBC, Win McNamee /Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies