VIDEO AKTUALIZOVANÉ Vo Volkswagene sa začal ostrý štrajk:Vedenie VW SK čaká na ponuku odborov na ďalšie rokovanie o platoch

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 16:35 • 2 min
VIDEO AKTUALIZOVANÉ Vo Volkswagene sa začal ostrý štrajk:Vedenie VW SK čaká na ponuku odborov na ďalšie rokovanie o platoch

BRATISLAVA - Piskot, hluk sirén a ampliónov, ohlušujúci rachot sprevádzali prvé minúty ostrého štrajku pred areálom bratislavského Volkswagenu. Pracovníci spoločnosti Volkswagen Slovakia, ktorí doň vstúpili, tým dávali najavo nespokojnosť so súčasnými platovými podmienkami a neochotou vedenia VW SK ich požiadavkám vyhovieť.

slovakia

left justify in out

Vedenie automobilky dnes s odborármi nerokovalo a zatiaľ platí jeho ponuka.Nemci čakajú, že ďalší krok urobia Moderné odbory Volkswagen. Sacht zopakoval ponuku, ktorú zamestnávateľ predložil odborárom v pondelok (19. 6.). Ponúka zvýšenie platov o 8,9 %. Pre tarifnú triedu šesť, ktorá je firemným priemerom, to predstavuje navýšenie mesačnej mzdy približne o 117 eur.

 

Sacht označil ponuku za dobrú. "Je to ponuka, ktorá súčasne zabezpečuje dlhodobé záujmy pracovníkov závodu. Takýmto spôsobom vieme dlhodobo zabezpečiť pracovné miesta. Teraz očakávame ďalší krok od odborov. Očakávame konštruktívny krok na základe toho, čo sme predložili ako ponuku," zdôraznil.

 

Vedenie automobilky poďakovalo zamestnancom, ktorí dnes prišli a ešte prídu do práce. Dopoludnia pracovalo v bratislavskom závode podľa neho približne 3500 ľudí a pred jeho bránami ich malo byť 1500 až 2000, nemuseli to však byť len zamestnanci.

 

Roky sa Slovensko hrdilo, že automobilová výroba má stále rastúci trend. V roku 2015 prekročila výroba automobilov magickú hranicu 1.000.000 kusov a túto pozíciu si udržala aj v minulom roku. S počtom 192 vozidiel na 1000 obyvateľov si Slovensko naďalej s výrazným náskokom udržuje pozíciu lídra v počte vyrobených automobilov per capita. Uviedol to dnes na brífingu v Bratislave prezident Zväzu automobilového priemyslu SR (ZAP) Juraj Sinay.

 

"V tejto súvislosti považujem za potrebné vyzvať všetkých aktérov v rámci spoločnosti Volkswagen Slovakia k následným rokovaniam tak, aby bol slovenský automobilový priemysel naďalej považovaný za stabilnú súčasť slovenskej ekonomiky, atraktívnej pre zahraničných investorov. V opačnom prípade dochádza k strate dôvery, čo môže mať negatívny vplyv na budúci rast automobilového priemyslu a vzhľadom na jeho pozíciu aj na ekonomiku Slovenskej republiky," povedal Sinay.

 

Ako ďalej uviedol, odbormi prezentovanú požiadavku na rast miest o 16 % vníma ZAP ako výrazné ohrozenie konkurencieschopnosti celého automobilového priemyslu v regióne Vyšehradskej štvorky.

 

"Verím, že sa nájde prijateľný kompromis pre obe strany a Slovensko zostane naďalej lídrom automobilového priemyslu a naši ľudia budú mať aj naďalej dobrú prácu," zdôraznil Sinay.

 

Zástupcovia Moderných odborov Volkswagen (MOV) sú pripravení rokovať s vedením automobilky. „Je nám veľmi ľúto, že stále neprišla od vedenia Volkswagenu ponuka na rokovanie,“ vyhlásil predseda MOV Zoroslav Smolinský. Odborári sú podľa vlastných slov pripravení štrajkovať do konca týždňa, a ak to bude nutné aj budúci týždeň.
 

Na improvizovanom pódiu sa pred hlavnou bránou fabriky striedajú zástupcovia odborárov. Podľa Smolinského pokusy vedenia spustiť niektoré výrobné linky boli neúspešné. „Aspoň v tomto nás vedenie vypočulo, lebo ozaj nemá význam vyrábať nejaké šroty. My tu budeme pár dní a dúfame, že sa o nejaký čas ozvete,“ vyzval Smolinský vedenie podniku.


Ako informovala hovorkyňa Volkswagenu Slovakia Lucia Kovarovič Makayová, aktuálne sa vyrába bez obmedzení v martinskom a stupavskom závode. „V Bratislave po organizačných opatreniach vyrábame vozidlá na montáži New Small Family. Všetkým pracujúcim zamestnancom vyplácame mzdu v plnej výške,“ povedala.

 

 

Obe strany však deklarujú ochotu a potrebu rokovať a dospieť k dohode. Potvrdil to aj dnes v deň konania štrajku Smolinský.

 

"Naším cieľom je hlavne rokovať, a to znamená viesť dialóg s partnerom. Ale toto vyjednávanie bolo špecifické v tom, že bolo plné arogancie a egoizmu. To je ten problém. My sme nemali s kým rokovať. Tam boli iba kladené požiadavky z druhej strany, a to proste nejde, pretože tie hodnoty vyrábajú zamestnanci a pokiaľ vedenie nechce počúvať tých zamestnancov, tak inú možnosť, ako prejaviť svoju vôľu, bohužiaľ, nemáme. Sme pripravení štrajkovať minimálne do konca tohto týždňa, plus ešte ďalšie kroky vieme robiť aj na budúci týždeň, čiže v podstate do začiatku celozávodnej dovolenky sme pripravení," zdôraznil Smolinský.

 

Ani po opakovaných rokovaniach aj pred sprostredkovateľom sa totiž odbory nedohodli s vedením firmy na zvyšovaní platov. Ide o prvý štrajk v histórii slovenského závodu tejto automobilky, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 1991.

 

"Budeme musieť využiť všetky svoje práva, všetky svoje možnosti, ktoré máme, a tou poslednou možnosťou je ostrý štrajk. Ostrý štrajk oficiálne začne o 6. hodine, kedy sa začnú zhromažďovať zamestnanci. Sme určite pripravení štrajkovať viac ako jeden-dva dni," povedal včera predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský.

 

S vedením automobilky rokovali ešte aj v pondelok popoludní, k dohode však nedošlo. Odborári naďalej požadujú nárast platov o 16 %, neprijali preto ani vedením navýšenú ponuku rastu tarifných miezd o 4,5 % v tomto roku a o ďalších 4,2 % v roku 2018.

 

"Myslíme si, že sme predložili dobrú ponuku. Urobili sme ústretový krok, ale bez úspechu," povedal v tejto súvislosti predseda predstavenstva VW SK Ralf Sacht, v tejto súvislosti uviedol, že zvýšenie miezd o 16 % je nezodpovedné voči tisíckam zamestnancov, nakoľko ohrozuje budúcnosť podniku a stabilitu pracovných miest. Neúmerné zvyšovanie personálnych nákladov výrazne zhoršuje atraktivitu spoločnosti pri získavaní nových produktov.

 

Vedenie spoločnosti plne rešpektuje právo zamestnancov na štrajk, riešenie vidí v ďalších rokovaniach, čomu, ako zdôraznil Sacht, sú stále otvorení.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies