AKTUALIZOVANÉ: FOTO + VIDEO: Pri teroristickom útoku na Novom Zélande zahynulo 40 ľudí, armáda odpálila dve podozrivé batožiny

NETKY.SK • 15 Marec 2019, 09:35 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: FOTO + VIDEO: Pri teroristickom útoku na Novom Zélande zahynulo 40 ľudí, armáda odpálila dve podozrivé batožiny

CHRISTCHURCH - Piatková streľba v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch si vyžiadala 40 obetí. Informovala o tom premiérka Jacinda Ardernová.

slovakia

left justify in out

"Teroristický útok" bol "dobre naplánovaný", dodala Ardernová na tlačovej konferencii. Nový Zéland bol podľa jej slov napadnutý, pretože "zastupuje rozmanitosť". Toto sa nedá opísať inak než "teroristický útok", pokračovala.

 

Páchatelia, ktorí útočili v oboch mešitách počas modlitieb, sa nenachádzajú na žiadnom zozname osôb sledovaných v súvislosti s terorizmom. Mali však veľmi jasne vyhranené extrémistické postoje. Štvoricu - troch mužov a jednu ženu - zadržali a aktuálne ich vypočúva polícia, povedala Ardernová.

 

Premiérka zároveň oznámila zvýšenie úrovne bezpečnostnej hrozby na Novom Zélande na stupeň "vysoký". V súčasnosti podľa nej nie je dôvod domnievať sa, že existujú aj iní podozriví; túto možnosť však ešte polícia posudzuje. Predsedníčka novozélandskej vlády vyzvala obyvateľov, aby počúvali odporúčania polície, pretože hrozba ohrozenia národnej bezpečnosti je vysoká. Zároveň znova požiadala ľudí, aby prestali na sociálnych sieťach šíriť video z útoku a údajný útočníkov manifest.

 

Premiérka potvrdila, že na vozidlách atentátnikov boli pripevnené improvizované výbušné zariadenia. Zatiaľ sa však nepotvrdilo, či niektorí z útočníkov plánoval samovražedný útok autom. Streľbu označila za "bezprecedentný akt násilia", ktorý nemá na Novom Zélande miesto.

 

 

Novozélandská armáda kontrolovane odpálila dve nestrážené batožiny neďaleko železničnej stanice v Aucklande kvôli obavám z ďalšieho možného útoku. Krajina je momentálne v najvyššej bezpečnostnej pohotovosti. "Nedávno príslušníci bezpečnostných síl vykonali ako preventívne opatrenie kontrolovanú explóziu batožín," uviedla polícia vo vyhlásení. "Polícia môže potvrdiť, že tašky neboli podozrivé a obsahovali lešenársky materiál."

 

Útočník z Christchurch je pravicovým "teroristom" s austrálskym občianstvom, oznámil austrálsky premiér Scott Morrison. "Absolútne odsudzujeme dnešný útok extrémistického, pravicového, násilného teroristu," povedal Morrison na tlačovej konferencii. Potvrdil súčasne správy médií o tom, že ozbrojenec bol občanom Austrálie.

 

Austrálske bezpečnostné zložky podľa Morrisona preverujú prípadné spojenia medzi Austráliou a útokom na Novom Zélande, premiér však odmietol poskytnúť bližšie detaily o austrálskom útočníkovi. Morrison tiež vyjadril Novozélanďanom sústrasť. "Nie sme len spojenci, nie sme len partneri, sme rodina," dodal.

 

img

 

K prvej streľbe došlo okolo 13.45 h miestneho času (01.40 h SEČ) v mešite na ulici Deans Avenue. Páchateľ — má ísť o 28-ročného bieleho Austrálčana — vošiel do mešity a spustil streľbu z automatickej zbrane. Na hlave mal prilbu a podľa svedkov mal oblečenú nepriestrelnú vestu.

 

Strieľalo sa aj v neďalekej mešite v štvrti Linwood. Stránka Otago Daily News informovala, že strelec svoj čin 17 minút naživo streamoval na Facebooku. Video zachytávajúce útok na Deans Avenue ukazuje, ako páchateľ strieľa na niekoho pri vchode do mešity a následne pokojným krokom vojde dovnútra, kde začne páliť na veriacich, ktorí sa zhromaždili na piatkových popoludňajších modlitbách. Po vyjdení z prvej mešity muž pokračoval v streľbe na ľudí na ulici, pričom viackrát zasiahol jednu ženu. Potom nasadol do auta a odišiel, no z okna vozidla pokračoval v streľbe.

 

 

Z mešity na Deans Avenue sa počas streľby podarilo ujsť všetkým členom kriketového družstva Bangladéša, ktorý pricestoval na stretnutie s tímom Nového Zélandu. Na Twitteri to oznámil jeden z jeho členov.

 

Podľa Otago Daily News strelec zverejnil dva dni pred útokom 37-stranový manifest, v ktorom vysvetlil svoje úmysly. V ňom okrem iného uviedol, že pôvodne plánoval zaútočiť na mešitu v meste Dunedin, no po návšteve mešít v Christchurchu a "znesvätení" kostola, ktorý bol premenený na mešitu v Ashburtone (predmestie austrálskeho mesta Melbourne) sa jeho plány zmenili.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies