Unikli prísne tajné dokumenty o krokoch v prípade úmrtia kráľovnej Alžbety II.

NETKY.SK • 3 September 2021, 21:09 • 2 min
Unikli prísne tajné dokumenty o krokoch v prípade úmrtia kráľovnej Alžbety II.

LONDÝN - V uniknutých dokumentoch je opísaný presný postup vládnych orgánov v prípade, že panovníčka zomrie.

slovakia

left justify in out

Sled udalostí, ktorý bude nasledovať po smrti britskej kráľovnej Alžbety II., má kódové označenie Operácia London Bridge. V piatok o tom informoval server Politico, ktorý má k dispozícii tajné dokumenty britskej vlády. V nich je opísaný presný postup toho, čo budú vládne orgány robiť v prípade úmrtia panovníčky.

 

Krok po kroku

"Dokumenty ukazujú mimoriadnu úroveň zapojenia všetkých orgánov britskej vlády vrátane rozsiahlej bezpečnostnej operácie zameranej na zvládnutie bezprecedentných davov ľudí a dopravného chaosu," približuje Politico.

 

Podľa britského denníka The Guardian bude po úmrtí kráľovnej zohrávať významnú úlohu aj stratégia v prístupe k sociálnym sieťam. Webová stránka kráľovskej rodiny sa kompletne prefarbí na čierno.

 

Bude tam len krátky oznam o tom, že kráľovná zomrela. Internetové stránky vlády aj všetky vládne účty na sociálnych sieťach budú zobrazovať čierny banner. Neurgentný obsah nebude zverejňovaný.

 

Princ Charles zasadne na trón

O úmrtí panovníčky sa ako prví dozvedia predstavitelia vlády prostredníctvom telefónu. Osobný tajomník kráľovnej zatelefonuje premiérovi a oznámi mu, že Alžbeta II. zomrela. Telefonicky sa o smrti panovníčky dozvedia aj ostatní ministri a vysokopostavení štátni úradníci. Deň úmrtia kráľovnej je označený ako  D-Day.

 

 D-Day+1 označuje prvý deň po úmrtí kráľovnej. Princ Charles bude oficiálne vyhlásený za nového kráľa. O 15:30 miestneho času príde predseda vlády s celým kabinetom na audienciu k novému panovníkovi.

 

D-Day+2 bude rakva prevezená do Buckinghamského paláca. Ak kráľovná zomrie vo svojej rezidencii v Norfolku, bude do Londýna prevezená vlakom.

 

Ak zomrie v Škótsku, úrady aktivujú operáciu Jednorožec (Unicorn). V opačnom prípade bude aktivovaná operácia  Overstudy, ktorá počíta s leteckým transportom.

 

Kráľovnú pochovajú po boku manžela

Štátny pohreb Alžbety II. sa uskutoční až na desiaty deň (D-Day+10) vo Westminsterskej katedrále v Londýne. Napoludnie bude celá monarchia držať dve minúty ticha.

 

Kráľovná bude pochovaná v pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI. po boku svojho manžela princa Philipa, ktorý zomrel 17. apríla.

 

Server Politico pripomenul, že "kráľovná, ktorá má 95 rokov, je podľa všetkého v dobrom zdravotnom stave a neexistuje žiadny náznak toho, že by sa tieto plány" mali v dohľadnej dobe uskutočniť. Po prvý raz v histórii má ale verejnosť možnosť nahliadnuť do zložitých postupov v prípade úmrtia Alžbety II.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies