Kedy by sme sa mali riadiť šiestym zmyslom? "Intuícia je vysoko efektívna, ak o nej príliš nepremýšľate"

NETKY.SK • 21 Apríl 2024, 10:00 • 2 min
Kedy by sme sa mali riadiť šiestym zmyslom? "Intuícia je vysoko efektívna, ak o nej príliš nepremýšľate"

Intuícia analyzuje podprahové informácie a ponúkne nám odpoveď pri ktorej nevieme, prečo to tak je, ale cítime, že je správna. Vedci dokázali, že jej používanie sa dá zlepšiť a pri experimentoch si ju dokonca účastníci natrénovali. Ako je možné využiť intuíciu vo svoj prospech? Treba byť však na pozore, niekedy môže zvíťaziť nad racionalitou v nesprávnom prípade.

slovakia

left justify in out

Psychológovia argumentovali pre a proti nasledovaniu vašej intuície, hovorí profesor Pearson. Myslí si, že za určitých okolností by ste mali používať intuíciu, za iných nie: "Nemyslím si, že je to čiernobiele."Napríklad profesor Pearson varuje pred používaním svojej intuície, keď sa cítite veľmi emocionálne. Silné pocity, ako je úzkosť, možno zameniť za „jemnejšie pocity intuície“, hovorí.

Intuícia je dnes populárnou témou v psychológii a vo všeobecnosti sa vzťahuje na mozgový proces, ktorý ľuďom dáva schopnosť rozhodovať sa bez použitia analytického uvažovania . Napriek širokému prijatiu tejto myšlienky psychológmi a verejnosťou chýba vedcom spoľahlivý test, ktorý by zhromaždil objektívne údaje o intuícii a dokonca dokázal jej existenciu.

Skúsenosť vie najlepšie

Doktor van Mulukom aj profesor Pearson tvrdia, že najlepšie je riadiť sa svojou intuíciou v oblastiach, v ktorých máte veľa skúseností.
Zamyslite sa nad tým, ako lekár používa svoj „vnútorný pocit“ u pacienta, hovorí Dr van Mulukom.

Vedecké chápanie intuície začína laboratórnou hrou známou ako Iowa Gambling Task .

Účastníci dostanú štyri kôpky kariet na obrazovke počítača. Zakaždým, keď otočia kartu, dostanú peňažnú odmenu alebo pokutu. Dva z balíčkov majú tendenciu ponúkať relatívne veľké odmeny, ale ešte väčšie tresty – čo znamená, že počas mnohých ťahov povedú k strate. Ďalšie dva balíčky poskytujú relatívne malé odmeny, ale ešte menšie tresty, čo znamená, že sú bezpečnejšou možnosťou.

Účastníkom nie je povedané, ktoré balíčky budú ziskové, ale po približne 40 pokusoch si veľa ľudí začne vytvárať tušenie, ktoré z nich povedú k väčším výhram. Zdá sa, že nevedomá myseľ účastníkov si začala všímať vzorce výhier a prehier, aj keď nevedia vysvetliť dôvod, prečo robia tieto rozhodnutia , okrem toho, že majú „pocit“.

Meranie intuície

V experimentoch vedci ukázali malým skupinám asi 20 vysokoškolákov čiernobiele obrázky pohybujúcich sa bodiek na jednej polovici obrazovky počítača. Vedci požiadali študentov, aby rozhodli, či sa bodky vo všeobecnosti pohybujú doľava alebo doprava. Keď sa účastníci rozhodovali, na druhej strane obrazovky počítača videli jasný, blikajúci farebný štvorec.

Niekedy však výskumníci vložili obrázok do farebného štvorca, ktorý bol navrhnutý tak, aby vyvolal emocionálnu reakciu účastníkov. Napríklad každý obrázok bol zameraný na vyvolanie pozitívnej emócie (šteňa alebo dieťa) alebo negatívnej emócie (pištoľ alebo had). Účastníci si však neboli vedomí toho, že sa im zobrazujú tieto emocionálne obrázky, pretože blikali príliš rýchlo na to, aby boli vedome vnímané.
Tieto podprahové obrázky mali simulovať typ informácií zahrnutých v intuícii – boli krátke, emocionálne nabité a podvedome vnímané.

Výsledky ukázali, že keď sa účastníkom ukázali pozitívne podprahové obrázky, zvládli úlohu lepšie: Presnejšie určili, akým smerom sa bodky pohybovali. Ale tiež reagovali rýchlejšie a uviedli, že sa cítili istejšie vo svojom výbere. 

Experimenty tiež naznačili, že účastníci sa postupom času zlepšili v používaní svojej intuície, povedal Pearson.

Lepšia ako reflexia?

Množstvo výskumov odhaľuje, že intuícia môže byť nielen rýchlejšia ako reflexia, ale aj presnejšia. Reflexia je premýšľaním o premýšľaní, charakterizuje ľudskosť v tom, že rozmýšľame nad našimi akciami a reakciami. Samy tak svoje správanie analyzujeme a snažíme sa pochopiť naše myslenie, čík však už zapájame rácio - mozog. 

"Reflexia vedomia je jeho návrat k sebe samému, k predchodnému stavu, keď v ňom ešte nebolo dištinkcie medzi subjektovým a objektovým pólom. Slovom, je to návrat vedomia k jeho vlastným princípom, ktoré ho konštituujú a vysvetľujú," vysvetľuje reflôexiu J. Letz. 

Nemôžeme dospieť k rovnakým záverom na základe zdravého rozumu aj intuície? Určite všetci máme intuitívne presvedčenia o správaní, myšlienkach a pocitoch ľudí – a tieto presvedčenia sa súhrnne nazývajú ľudová psychológia. Hoci veľká časť našej ľudovej psychológie je pravdepodobne primerane presná, je jasné, že veľa z nej nie je. Intuícias je s reflexiou a zdravým rozumom spätá. Je vyjadrením našich očakávaní a podvedomo zapracováva znalosti, ktoré má náš mozog k dispozícii.

Vedci – najmä psychológovia – chápu, že sú rovnako náchylní na intuitívne, ale nesprávne presvedčenia ako ktokoľvek iný. Preto si pestujú skeptický postoj. Byť skeptický neznamená byť cynický alebo nedôverčivý, ani to neznamená spochybňovať každé presvedčenie alebo tvrdenie, s ktorým sa človek stretne (čo by aj tak nebolo možné). Namiesto toho to znamená pozastaviť sa nad zvažovaním alternatív a hľadaním dôkazov.

Svoju intuíciu môžete otestovať pomocou kvízov, ktoré vám ukážu aká silná je práve u vás a ako veľmi jej veríte. Spravte si takýto test.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: abc.net.au, ivescience.com, bbc.com foto: psychologytoday.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies