Európska komisia bude riešiť maďarský zákon namierený proti komunite LGBT

NETKY.SK • 24 Jún 2021, 07:42 • 2 min
Európska komisia bude riešiť maďarský zákon namierený proti komunite LGBT

BRUSEL – Európska komisia sa rozhodla zakročiť proti spornému maďarskému zákonu, ktorí zakazuje v krajine šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov akékoľvek materiály týkajúce sa homosexuality či zmeny pohlavia.

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Rozhodnutie odôvodnila tým, že zákon popiera základné hodnoty Európskej únie

 

Kritizovaná novela zákona pritom prešla parlamentom podpísal ju aj samotný maďarský prezident János Áder. 

 

Sporný zákon

„Maďarský zákon je hanba. Vydala som pokyny kompetentným eurokomisárom, aby maďarským úradom napísali ešte predtým, ako zákon vstúpi do platnosti,“ skonštatovala predsedníčka.

 

img

 

Dodala, že Európska únia určite nepristúpi na žiadne kompromisy týkajúce sa ľudskej dôstojnosti, rovnostirešpektovania ľudských práv

 

Proti tomuto zákonu sa postavilo 17 členských štátov, ktoré Európsku komisiu vyzvali, aby zasiahla. Do tejto iniciatívy sa nezapojilo Slovensko ani Česká republika. Vznik spoločnej deklarácie iniciovalo Belgicko, neskôr ju podporilo aj Taliansko, Grécko či Rakúsko. 

 

Súvisiaci článok: Maďarský Fidesz pritvrdzuje proti LGBT komunite. Do parlamentu predložil kontroverzný zákon

 

Orbán hovorí o ochrane detí

Maďarský premiér Viktor Orbán kritiku odmieta. Hovorí, že zákon chráni záujmy detí, zaručuje práva rodičom a vôbec sa netýka práv na sexuálnu orientáciu ľudí.

 

Ako uviedla maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová, zákon proti pedofílii nikoho nediskriminuje, ani neobmedzuje na slobode a kritiku členských štátov označila za neopodstatnenú. 

 

img

 

Kontroverzný zákon schválil parlament ešte v priebehu minulého týždňa a včera ho podpísal aj prezident Áder. Ten prízvukoval, že zákon podporilo zo 199 členného zákonodarného zboru až 157 poslancov.

 

Okrem tvrdších trestov pre pedofilov, však právna norma zahŕňa aj zákaz zobrazovania a zaoberania sa témou homosexuálnej orientácie na školách.

 

Cieľom vlády je tak zabezpečiť zdravý telesný a duševný rozvoj u detí. Mnohé ľudskoprávne organizácie však zákon označili za diskriminačný a namierený proti komunite LGBT. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Maďarskí poslanci dnes rozhodnú o osude LGBT komunite. Podľa eurokomisárky zákon pošliape ich ľudské práva



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies