Amsterdam sa vzdáva svojho titulu hlavného mesta marihuany

NETKY.SK • 10 September 2023, 11:00 • 2 min
Amsterdam sa vzdáva svojho titulu hlavného mesta marihuany

Metropola Holandska sa pýšila povesťou liberálneho mesta, kde si každý môže „ušúľať“ a v pokoji „vyhúliť“ svojho jointa celé desaťročia. Už v roku 1976 tu bola marihuana oficiálne dekriminalizovaná, po Amsterdame začali rásť ako huby po daždi tzv. coffee shopy, kde sa hulilo ostošesť.

slovakia

left justify in out

Do Holandska sa zbiehali podobne uvoľnení a liberálni turisti z celého sveta, aby tu okúsili tolerantnú drogovú politiku, a popri múzeách, historických, umeleckých a prírodných krásach bol cieľ návštevníkov krajiny celkom jasný.

No v posledných rokoch sa oficiálnym predstaviteľom Holandska prestal tento divoký pouličný „párty-marihuanový“ turizmus páčiť a začali zavádzať rázne kroky, ktorým chcú postupne zmeniť imidž mesta a krajiny.

Od mája tohto roku je v platnosti zákaz fajčenia marihuany na verejnosti, tieto nápisy môžete vidieť kdekoľvek v uliciach Amsterdamu, najmä v neslávne známej štvrti červených svetiel De Wallen – tradičnom centre prostitúcie a drog.

Podľa tohto nového zákona môžu teraz turisti a miestni obyvatelia prichytení pri fajčení marihuany v tejto štvrti a jej okolí dostať pokutu 100 eur. A to nie je všetko, hlboko do vrecka siahnete, aj keď budete prichytení pri pití alkoholu či močení na verejnosti.

Amsterdam to so zmenou svojho imidžu a charakteru turizmu myslí naozaj vážne. Ešte v roku 2021 mesto obmedzilo počet turistických pobytov na 20 miliónov ročne. Zároveň voči hlučným a po radovánkach bažiacich návštevníkom Amsterdamu, potulujúcim sa po uličkách mesta do neskorých nočných hodín zakročilo tak, že zaviedlo nové pravidlá pre bary, krčmy aj erotické salóny – tie teraz musia zatvárať o dve hodiny skôr.

Mimoriadne problémy mali v posledných desaťročiach najmä s turistami z Veľkej Británie, ktorí sa prišli do Amsterdamu doslova odtrhnúť z reťaze, boli hluční, pod vplyvom omamných látok končili často na policajnej stanici alebo v nemocnici.

Amsterdam sa tak stáva ďalším z európskych veľkomiest, ktoré sa snaží turistov nie prilákať, ale odradiť ich, aby nechodili v takých húfoch a nerobili v uliciach mesta neporiadok. Šéfovia mesta dávajú svetu jasne najavo, že nemajú záujem o návštevníkov, ktorí sem prichádzajú hľadať tú najlepšiu odrodu marihuany a neskrotnú zábavu. A už teraz sa hovorí, že žezlo marihuanového turizmu po Amsterdame a Holandsku vďaka týmto opatreniam prevezme Thajsko, Uruguaj, Mexiko, ale aj niektoré benevolentné oblasti USA, či Kanady.

Namiesto toho chcú v Amsterdame, aby turisti upriamili pozornosť na skutočné hodnoty a poklady, ktorých toto mesto ponúka nemálo.

Nedajte sa preto odradiť novými striktnými pravidlami v meste, stále tu zažijete kopec zábavy a ulovíte nezabudnuteľné zážitky. Napríklad:


1. Navštívte Rijksmuseum, kde nájdete viac ako 6 000 vrcholných diel svetového výtvarného umenia od takých autorov ako Rembrandt, Vermeer či Hals.

2. Vydajte sa na prehliadku Amsterdamu jeho čarovnými vodnými cestami  - tunajšia spleť kanálov je nepodobná ničomu inému na svete.

   

3. Navštívte Dom Anny Frankovej a spoznajte strhujúci príbeh židovského dievčatka, ktoré si v  úkryte na Prinsengracht 263 počas holokaustu písalo denník. Dnes je z neho slávna, po celom svete čítaná kniha.
 
4. Prejdite sa po Vondelparku, ktorý je s rozlohou 110 hektárov najväčším v meste. Bol otvorený v roku 1865 a dnes je príjemnou zelenou oázou rušnej metropoly.
 

5. Nevynechajte Van Goghovo Múzeum s najväčšou zbierkou diel slávneho maliara – nájdete tu až 700 malieb a kresieb z rôznych etáp jeho života.

6. Nakupujte na Negen Straatjes v srdci štvte Canal District, kde nájdete mnoho butikov, galérií, suvenírových obchodov, reštaurácií či kaviarní.

7. Staňte sa cyklistom! V Amsterdame je viac ako 800 000 bicyklov, bicyklovanie je tu spôsob života, každodennosť, cyklistické trasy vás zavedú napríklad k jazeru Sloterplas, alebo do priľahlej dedinky Ouderkerk aan de Amstel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies