Novú inscenáciu v Divadle Andreja Bagara doplní výstava Židovská Nitra

NETKY.SK • 12 Január 2023, 19:30 • 2 min
Novú inscenáciu v Divadle Andreja Bagara doplní výstava Židovská Nitra

NITRA - Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pripravilo k uvedeniu inscenácie Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí výstavu o živote a dejinách židovskej komunity v Nitre.

slovakia

left justify in out

Vernisáž sa bude v priestoroch DAB konať ešte pred premiérou hry, vo štvrtok 19. januára o 17.45 h. Ako uviedli organizátori, výstava s názvom Židovská Nitra vznikla, aby dotvorila a rozšírila kontext inscenácie Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí, ktorá hovorí o živote vo vnútri židovskej komunity v období Slovenského štátu. "Počas jej prípravy sa z pôvodne sprievodného podujatia vyvinul rozsiahly projekt, na ktorom spolupracovalo viacero inštitúcií. Prvýkrát prináša ucelený pohľad na život židovskej komunity v Nitre od konca 19. storočia až po koniec druhej svetovej vojny," povedala kurátorka výstavy Slavka Civáňová.

 

img

 

Výstava ponúkne množstvo fotografií i zaujímavostí. Spomína zázračného rabína Ezechiela Baneta, svetoznámu nitriansku ješivu, ktorej činnosť symbolicky pokračuje aj naďalej v New Yorku, ale napríklad aj víťazku súťaže miss, ktorú organizoval sionistický spolok Makabi v 30. rokoch 20. storočia. "Celkovo obsahuje 230 fotografií a obrázkov, ktoré dokumentujú život židovskej komunity v Nitre. Okrem toho ponúka aj rôzne dokumenty a artefakty, ktorý život tejto komunity dokumentujú. Významnou časťou výstavy je holokaust v Nitre, ktorý je zachytený aj prostredníctvom fotografií deportácií Židov z Nitry, ale aj cez rôzne dokumenty, súpisy Židov či protižidovskú propagandu v dobovej tlači," uviedla Civáňová.

 

Pri príprave výstavy sa k DAB postupne pridávali aj ďalšie inštitúcie. Okrem mesta Nitra to bol aj Štátny archív v Nitre a Židovská náboženská obec Nitra. Divadlo nadviazalo spoluprácu aj s Múzeom Podzoboria v Dolných Obdokovciach i občianskym združením Nitrianske kultúrne dedičstvo. "Vytvoril sa nám tak rozsiahli súbor veľmi zaujímavých materiálov, ktorý je po prvý raz prezentovaný takto ucelene," dodala Civáňová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies