Vláda odklepla Krajniakov kurzarbeit, ktorá by mala zefektívniť finančnú pomoc zamestnávateľom v krízových obdobiach

NETKY.SK • 25 Február 2021, 12:50 • 2 min
Vláda odklepla Krajniakov kurzarbeit, ktorá by mala zefektívniť finančnú pomoc zamestnávateľom v krízových obdobiach

BRATISLAVA – Trvalý kurzarbeit je schéma pomoci zamestnávateľom a zamestnancom prekonať krízy, akou je pandémia nového koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Vláda schválila tzv. trvalý kurzarbeit, zákon o podpore v čase skrátenej práce, ktorý predložil minister práce Milan Krajniak. Ten musí ešte prejsť parlamentom. Ak ho zákonodarcovia odobria, do platnosti vstúpi začiatkom budúceho roka.

 

"Počas pandémie sme sa presvedčili o tom, že na udržanie pracovných miest je dôležité, či majú zamestnávatelia a veľké zahraničné spoločnosti predvídateľné prostredie," priblížil minister.

 

img

 

O tomto návrhu zákona, ktorý by mal pomôcť zamestnávateľom a zamestnancom prekonať krízové obdobia, rokovala tripartita ešte v priebehu pondelka.  

 

Zefektívni sa finančná podpora

"Podstatou tohto nástroja má byť poskytovanie právne nárokovej podpory, ktorá bude účelovo jednoznačne určená na vyplácanie náhrady mzdy zamestnanca alebo náhrady platu zamestnanca v čase, keď zamestnávateľ nemôže prideľovať zamestnancom prácu v pôvodne dohodnutom rozsahu a dochádza tak k tzv. 'skrátenej práci'," vysvetlil rezort v predkladacej správe.

 

img

 

Ako priblížil Krajniak, ministerstvo pri vzniku zákona vychádzalo aj zo skúseností s projektom Prvá pomoc.

 

Podpora by mala byť podľa novej legislatívy vyplácaná v čase skrátenej práce od začatia obmedzenia činnosti zamestnávateľa vplyvom vonkajšieho faktora do skončenia obmedzenia činnosti zamestnávateľa.

 

Súvisiaci článok: Európska komisia napriek pandémii prognózuje zotavenie ekonomiky a pevný hospodársky rast

 

Pomoc v čase krízového obdobia

Finančná podpora sa bude v krízových časoch poskytovať na zamestnancov, na základe pracovnej zmluvy a na fyzické osoby, ktoré na základe zmluvy vykonávajú šport na profesionálnej úrovni. 

 

img

 

Podmienkou získanie tejto finančnej injekcie bude mať vyplatené všetky záväzky v Sociálnej poisťovni a povinné príspevky na starobné dôchodkové sporenie za celé obdobie trvania povinnosti platiť poistné, najmenej 24 mesiacov predtým, ako požiada o podporu.

 

Prečítajte si tiež: Cena pšenice rapídne rastie, budeme mať drahší chlieb aj pečivo

 

Kto podporu nezíska? 

Zároveň nezamestnával „na čierno“ zamestnancov najmenej dva roky pred podaním žiadosti o pomoc.

 

Podporu získa tá spoločnosť, ktorá nebude vedieť prideliť svojmu zamestnancovi prácu v rozsahu aspoň 10% ustanoveného týždenného pracovného času, pričom musí byť v pracovno – právnom pomere minimálne mesiac, nesmie byť vo výpovednej lehote, pričom musí mať vyčerpanú dovolenku za predchádzajúci kalendárny rok.

 

img

 

"Zamestnávateľ si podá žiadosť, o ktorej úrad práce rozhodne do desiatich dní. Výška podpory bude dvojnásobok vymeriavacieho základu," priblížil štátny tajomník rezortu práce Boris Ažaltovič. Ako dodal, cieľom je, aby zamestnanec dostal 80 percent mzdy.

 

Do návrhu zákona o kurzarbeite, rezort práce nezaradil do schémy živnostníkov. Ako prízvukoval Krajniak, táto časť ľudí bude riešená špeciálnym fondom. Dôvodom je, že živnostníkom by tak vzrástli odvody.

 

"Zhodli sme sa, že v zákone bude stanovená odvolávka, že vždy keď bude aktivovaný kurzarbeit pre zamestnávateľov, bude súčasne spustená schéma pre živnostníkov," povedal Krajniak.

 

Mohlo by vás zaujímať: Obchodníci vyzývajú k otvoreniu všetkých obchodov za prísnych hygienických opatrení

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona