Minister Juraj Blanár v Bukurešti: Únia nebude jednotná bez plnej integrácie Rumunska do schengenského priestoru

NETKY.SK • 27 Január 2024, 11:38 • 2 min
Minister Juraj Blanár v Bukurešti: Únia nebude jednotná bez plnej integrácie Rumunska do schengenského priestoru

BUKUREŠŤ - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa stretol 26. januára 2024 v Bukurešti s rumunskou ministerkou zahraničných vecí Luminitou Odobescuovou. Témami rozhovoru boli vzájomné vzťahy, európska agenda i otázky regionálnej spolupráce a bezpečnosti vrátane negatívnych dôsledkov vojny na Ukrajine. Zároveň ministri podpísali protokol v oblasti vzdelávania na obdobie medzi rokmi 2024 až 2028. V procese príprav je tiež podpis Memoranda o porozumení v oblasti jadrovej energetiky.

slovakia

left justify in out

„S Rumunskom máme tradične dobré vzťahy - bolo to práve Rumunsko, ktoré ako prvé uznalo samostatné Slovensko a Slovensko bolo prvé, ktoré ratifikovalo vstup Rumunska do Únie. Tá však nebude jednotná bez jeho plnej integrácie. Vítame čiastočné začlenenie Rumunska do schengenského priestoru, na rade je plnohodnotné členstvo. Bukurešť budeme v tomto plne podporovať a veríme, že tento proces zavŕšime už v tomto roku,“ uviedol minister Juraj Blanár. Dodal tiež, že Slovensko podporuje členstvo Rumunska v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Juraj Blanár pripomenul, že Rumunsko pre Slovensko predstavuje najdôležitejšieho obchodného partnera v juhovýchodnej Európe s obratom zahraničného obchodu na úrovni 4,2 miliardy eur za rok 2022. Štatistiky podľa ministerky naznačujú, že za rok 2023 by to mohlo byť 4,4 miliardy eur. Rumunská ministerka zároveň doplnila, že so slovenskými spoločnosťami aktuálne spolupracuje 917 rumunských firiem, stále je tu však veľký potenciál na intenzívnejšiu spoluprácu.

 

Minister Juraj Blanár vyzdvihol vysoký potenciál rozvoja turistického priemyslu: „Veľmi ma teší nárast záujmu rumunských hostí o Slovensko. V Tatrách sme zaznamenali dvojnásobný nárast počtu turistov z Rumunska. Rovnako však čoraz viac Slovákov cestuje do Rumunska a objavuje jeho krásy.“

Šéf slovenskej diplomacie sa ministerke poďakoval aj za rumunský príspevok k obranyschopnosti Slovenska - Rumunsko posilní mnohonárodnú bojovú skupinu NATO protitankovou čatou.

Minister Juraj Blanár tiež položil veniec k soche Alexandra Dubčeka v Bukurešti. Následne sa presunul do mesta Oradea, kde sa stretol s predstaviteľmi krajanskej komunity. „Úprimne ma teší, že po Prahe, Viedni a Budapešti som aj v Oradei s našimi Slovákmi. Tunajšia slovenská menšina predstavuje živý most medzi Slovenskom a Rumunskom. Oceňujem aj, že rumunský parlament vyhlásil 25. máj ako Deň slovenského jazyka. Aj vďaka podpore vlády si Slováci v Rumunsku zachovávajú svoj materinský jazyk, tradície, kultúru i spôsob života,“ uviedol minister Juraj Blanár. „Spoluprácu medzi Slovenskom a Rumunskom v oblasti ochrany práv národnostných menšín možno považovať za príkladnú,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies