Poisťovne používajú na identifikáciu poistných podvodov špeciálne softvéry

NETKY.SK • 10 Január 2024, 18:30 • 2 min
Poisťovne používajú na identifikáciu poistných podvodov špeciálne softvéry

Hrozí za ne až 10 rokov vo väzení, napriek tomu sa o ne každý rok pokúsia tisíce ľudí. Reč je o poistných podvodoch, ktoré poisťovne každoročne odhaľujú. Okrem iného im v tom pomáhajú aj sofistikované počítačové systémy, ktoré dokážu upozorniť na to, že nahlásená udalosť nie je v poriadku. Pokiaľ je poistná udalosť označená ako podozrivá a prešetruje sa, vo viac než 60 % prípadov sa preukáže, že je to pokus o poistný podvod. V medziročnom porovnaní stúpol počet potvrdených prípadov o 24 %.

slovakia

left justify in out

Dve z troch podozrivých udalostí sú podvodom

Zhoršená ekonomická situácia sa podpisuje na snahe ľudí získať ekonomický prospech rôznymi spôsobmi, poistky nevynímajúc. V posledných troch rokoch sleduje Slovenská asociácia poisťovní rast počtu prešetrovaných podozrivých poistných udalostí, ale aj výšky nárokovaných poistných plnení – teda sumu, ktorú žiadajú poistení vyplatiť. Nárast potvrdených poistných podvodov medziročne vzrástol takmer o štvrtinu (24 %).

 

V rokoch 2020 a 2021 sa iba mierne zvýšila celková suma, ktorú poisťovne takpovediac „uchránili“. Pozitívnym faktom je, že výška uchránených hodnôt stále zostáva vysoká. Viac než 60 %, teda takmer dve tretiny poistných udalostí, ktoré sú vyhodnotené ako podozrivé, sa naozaj po prešetrení ukážu ako pokus o poistný podvod.

 

„Pričítam to najmä tomu, že poisťovne stále zdokonaľujú spôsoby a postupy, ako toto nekalé konanie odhaliť,“ hovorí riaditeľ životného poistenia YOUPLUS David Poes.

Klamanie rozpoznajú podľa hlasu

Poisťovniam pri odhaľovaní podvodov okrem iného pomáha aj sofistikovaný softvér. „Unikátny program dokáže upozorniť na to, že v danom prípade niečo nie je v poriadku. Pracuje s databázou, v ktorej sú typické situácie, keď k poistným podvodom najčastejšie dochádza. A ak im nahlásený prípad zodpovedá, tak naň upozorní. Potom už celú záležitosť preberajú vyšetrovatelia škôd,“ vysvetľuje odborník.

 

Existujú tiež programy, ktoré z klientovej reči zvládnu vyhodnotiť, či klame, alebo nie. Rolu hrá napríklad to, že pri oznámení určitej informácie znervóznie. Dôležitá je aj intonácia alebo pauzy v reči a mnoho ďalších faktorov.  Pre poisťovne môže byť varovaním aj to, že si klient uzatvára životné poistenie vo viacerých z nich  naraz. Môže to znamenať, že už vie o nejakom zdravotnom probléme, ktorý však pri uzatváraní zmluvy úmyselne zatajil.   

 

Väzenie alebo peňažný trest

Poistné podvody majú mnoho podôb. Môže ísť napríklad o uvedenie nepravdivých údajov, alebo zamlčanie niektorých informácií pri uzavretí zmluvy či pri riešení poistnej udalosti. Takéto konanie sa kvalifikuje ako trestný čin, za ktorý v závislosti od výšky škody hrozí väzenie, ale aj zákaz činnosti, prepadnutie veci alebo peňažný trest.

 

Veľká kauza sa odohrala vlani v Českej republike. Krajský súd v Hradci Králové odsúdil 20 ľudí kvôli podvodom s úrazovým poistením. Odsúdení fingovali úrazy, alebo umelo predlžovali dobu liečby skutočných úrazov. Škoda bola vyčíslená na vyše päťdesiat miliónov korún, z čoho asi 38 miliónov poisťovne aj uhradili v rámci poistných plnení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: Credendo / Getty Images / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies