Vrah Georgea Floyda sa priznal k ďalším obvineniam

NETKY.SK • 15 December 2021, 19:45 • 2 min
Vrah Georgea Floyda sa priznal k ďalším obvineniam

WASHINGTON - Smrť Floyda po brutálnom policajnom zásahu v americkom meste Minneapolis v máji 2020 vyvolala masové protesty proti policajnej brutalite a rasizmu v USA i v mnohých ďalších krajinách sveta.

slovakia

left justify in out

Bývalý americký policajt Derek Chauvin, ktorého v júni odsúdili na 22 a pol roka väzenia za smrť Georgea Floyda, sa v stredu priznal k ďalším obvineniam súvisiacim s týmto prípadom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

 

img

 

Chauvin (45) sa najnovšie priznal k obvineniam z porušenia Floydových ústavou garantovaných občianskych práv, ktoré boli vznesené v rámci separátnej federálnej žaloby. Porušenia práv sa mal dopustiť tým, že voči Floydovi použil neprimeranú silu. Expolicajt zároveň priznal vinu vo veci nesúvisiacich podobných obvinení, ktoré sa týkali zásahu voči 14-ročnému mladíkovi z roku 2017.

 

Prečítajte si tiež: Uniesli riaditeľa školy, ktorý kontroloval pandemické opatrenia

 

AFP konštatuje, že to bolo po prvý raz, čo Chauvin, ktorý podal odvolanie voči rozsudku súdu v Minnesote, priznal vinu za to, že takmer 10 minút tlačil Floydovi kolenom na krk, až kým neprestal dýchať. V prvom súdnom procese v štáte Minnesota totiž tvrdil, že je nevinný.

 

img

 

V prípade vznesených federálnych obvinení hrozí Chauvinovi 20 až 25 rokov odňatia slobody. V prípade dokázania viny by si odpykal nový väzenský trest spolu s júnovým trestom za vraždu. Agentúra AP uvádza, že v prípade predčasného prepustenia z väzenia a skrátenia trestu za dobré správanie, by mal Chauvin stráviť vo väzení približne 15 rokov z 22,5 roka, ktoré dostal. Ak by mu sudca v aktuálne prebiehajúcom procese vymeral maximálny trest 25 rokov väzenia, za mrežami by strávil zrejme ďalších 6 rokov a 3 mesiace.

 

Možno vás zaujme: Julian Assange je o krok bližšie k vydaniu do USA

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies