Na Európu sa rúti ďalšia búrka so silným vetrom

NETKY.SK • 12 Február 2020, 21:22 • 2 min
Na Európu sa rúti ďalšia búrka so silným vetrom

Európa sa ešte nespamätala z vyčíňania tlakovej níže Sabine a nad Atlantikom sa tvorí ďalšia menom Victoria, ktorá robí meteorológom vrásky, informoval týždenníka Focus.

slovakia

left justify in out

Búrku by mal sprevádzať nielen vietor, ktorého nárazy budú dosahovať sily orkánu, ale aj lejaky.

 

Silné nárazy vetra

Za neuveriteľne rýchlym presunom tlakovej níže z Atlantiku nad Európu je veľmi silné tryskové prúdenie, tzv. Jet-stream.

 

To sa nachádza vo vyšších hladinách atmosféry okolo 10 kilometrov nad zemou a vyššie. 

 

Prediktívne modely počítajú s extrémne nízkym tlakom vzduchu v srdci búrky Victoria. Čím nižší je tlak v srdci búrky, tým silnejšie sú nárazy vetra.

 

 

Mimo trópy bol doteraz najnižší atmosférický tlak v srdci búrky nameraný v roku 1993 pri búrke Braer, ktorá spustošila Škótsko. Na škótskom ostrove North Rona dosahoval vietor v nárazoch rýchlosť 195 km/h.

 

Victoria by mala v sobotu ráno udrieť na Írsko a Škótsko, uvádzajú britskí meteorológovia. Varujú nielen pred silným vetrom, ale búrku by mali sprevádzať aj lejaky, ktoré na mnohých miestach krajiny spôsobia záplavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies