Viete, kedy a ako pestovať vlastnú zeleninu? Stiahnite si náš prehľadný záhradkársky kalendár výsadby, aby vám nič neuniklo!

NETKY.SK • 19 Marec 2024, 15:30 • 2 min
Viete, kedy a ako pestovať vlastnú zeleninu? Stiahnite si náš prehľadný záhradkársky kalendár výsadby, aby vám nič neuniklo!

Ako efektívne vysádzať a vypestovať vlastnú zeleninu? Vytvorili sme pre vás praktický záhradkársky kalendár výsadby.

slovakia

left justify in out

Pestovanie vlastnej zeleniny môže byť neuveriteľne obohacujúce a pri správnom naplánovaní si môžete vychutnať lahodnú domácu zeleninu priamo z vašej záhrady. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník alebo skúsený záhradník, dôležitým krokom je nájsť si čas na plánovanie toho, čo a kedy budete tento rok pestovať.


Redakcia Netky.sk pre vás preto vytvorila prehľadný 12-mesačný plánovač výsadby zeleniny, aby ste sa naučili, ako zo svojej záhrady vyťažiť maximum po celý rok. Náš záhradkársky kalendár, ktorý je k dispozícii na stiahnutie TU, vám umožní prehľadne sledovať obdobia v roku, kedy je najideálnejší čas na zasiatie konkrétnej zeleniny. V článku sa detailnejšie dočítate o jednotlivých druhoch zeleniny a o praktických tipoch na ich pestovanie.

Kedy sadiť zeleninu?
Väčšina zeleniny sa vysieva v jarných mesiacoch medzi marcom a májom. Niektoré druhy zeleniny je možné vysádzať skôr alebo neskôr v priebehu roka, najmä ak vysievate zeleninu v interiéri alebo pareniskách predtým, ako ju vysadíte von. Výsev zeleniny môžete začať napríklad na parapete alebo v nevykurovanom skleníku.

 


Prehľadný kalendár výsadby zeleniny na celý rok si stiahnite TU!

 

Akú zeleninu môžeme začať vysádzať už teraz?

 

Bôb obecný

Výsadba: február – marec

 

Kedy zasadiť bôb
Pre úspešnú skorú úrodu zasejte semená bôbu v interiéri v januári/februári. Na výsadbu budú  pripravené v marci. Bôb potrebuje dostatok slnečného svetla, vlhkú pôdu a dobrú drenáž, aby prekvital. Počas leta dbajte na to, aby bola pôda vlhká. Aby sa zabezpečili pretrvávajúcu vlhkosť, odporúča sa mulčovanie.
Tipy na pestovanie bôbu
Semená bôbu, ktoré zasejete v apríli a máji, si vychutnáte počas jesenného zberu. Dozrievanie bôbu môže trvať až 90 dní, preto je nevyhnutné byť trpezlivý a poskytnúť rastlinám náležitú starostlivosť a pozornosť.

Záhradný hrach

Výsadba: január – jún

Kedy zasadiť hrášok
Hrach môžete zasiať vo vašej záhrade už v marci, ak je pôda dostatočne teplá. Ak chcete zasadiť hrášok už v januári, semená musia byť zasiate vo vnútri v parenisku, aby sa zabezpečilo, že budú dostatočne teplé.
Tipy na pestovanie hrachu
Maximalizujte svoju úrodu tým, že budete hrášok vysádzať každé dva týždne. To znamená, že budete mať čerstvý hrášok od júna do októbra.
Nezabudnite: Hrášok potrebuje veľa vody, preto dobre zalievajte dvakrát týždenne, najmä v suchých obdobiach, a hlavne potrebuje mulč. Neskôr je dobré vytvoriť pre hrášok oporu -  pomôžte rastlinám inštaláciou palíc alebo mriežky.

Mrkva

Výsadba: február – júl

Kedy zasadiť mrkvu
Mrkva sa môže sadiť už vo februári! Mrkva je zelenina na chladnejšie obdobie, ktorá sa ľahko pestuje v rôznych klimatických podmienkach. Nie je potrebné ju v priebehu času presúvať, pretože môže zostať v pôde od počiatočnej výsadby až po zber. Mrkva je dosť odolná, ale stále sa o ňu treba starať.
Tipy na pestovanie mrkvy
Pravidelne zalievajte, ale nepanikárte a neprelievajte ju. Budete vedieť, že potrebuje vodu, až jej listy začnú vädnúť. Za predpokladu, že ste sa o ňu dobre starali, mrkve trvá asi 12 týždňov, kým dozrie a je pripravená na zber.

Paštrnák

Výsadba: február – máj

Kedy zasadiť paštrnák
Paštrnák sa môže vysádzať už vo februári, ale najlepšie je počkať trochu dlhšie na teplejšie mesiace, ako je marec, apríl či dokonca máj.
Tipy na pestovanie paštrnáku
Paštrnák preferuje pH pôdy medzi 6,0 a 6,8 a potrebuje dostatok vlahy a dlhé vegetačné obdobie, aby vytvoril veľké, aromatické korene. Počas obdobia sucha udržujte paštrnák dostatočne vlhký. Pôdu určite nenechajte preschnúť alebo preliať, pretože to môže ovplyvniť kvalitu úrody, keď príde čas zberu.

Brokolica

Výsadba: marec – máj

Kedy zasadiť brokolicu
Jar je najlepší čas na siatie brokolice. Počas sezóny máte však možnosť výsevu hneď trikrát. Semená sa vysievajú vo februári až marci pre raný júnový zber, začiatkom apríla pre zber počas prázdninových mesiacov alebo potom v júni, kedy zber vychádza na október a november. Brokolica je chladnou sezónnou zeleninou, ktorá sa ľahko pestuje v rôznych klimatických podmienkach. Na začiatok si vyberte slnečné miesto vo vašej záhrade s dobre priepustnou pôdou.
Tipy na pestovanie brokolice
Rastlinky vysádzajte do sponu cca 45×45 centimetrov a miesto okolo nich dobre zamulčujte, pomôže to udržať vlhkosť a regulovať burinu. Zbierajte brokolicu, keď sú hlavičky pevné.

Cvikla

Výsadba: marec – júl

Kedy zasadiť cviklu
S výsadbou je lepšie počkať do jari, pretože nemá rada chladné počasie. Zálievky nebude cvikla potrebovať veľa, postačí ju polievať len v období sucha. Záhon s cviklou bude však nutné prekyprovať a zbavovať burín. Ak jej chcete dopriať všetko, čo potrebuje, zabezpečte pre ňu dostatok vlahy a živín. Vhodné stanovisko je v polotieni až tieni.
Tipy na pestovanie cvikly
Hĺbka siatia by mala byť cca 3 cm. Klbôčka, ktoré obsahujú 4 – 6 semien potom vysejte, prihrňte pôdou a jemne zatlačte. V riadku dodržiavajte hustotu približne 3 cm od seba. Cvikla klíči okolo 10 dní. Keď sú rastliny v dozretej polohe, mulčujte pôdu, aby ste zaistili udržanie všetkej vlhkosti.

Ružičkový kel

Výsadba: marec – apríl

Kedy zasadiť ružičkový kel
Zasaďte si ružičkový kel skoro na jar, približne 4-6 týždňov pred poslednými sezónnymi mrazmi. Mulč je opäť kľúčovou súčasťou pestovania kelu, ktorý pomáhaa udržiavať vlhkosť v pôde. Vyberajte si na výsadbu slnečné miesto v záhrade s dobre odvodnenou pôdou.
Tipy na pestovanie ružičkového kelu
Ružičkový kel uprednostňuje pôdu bohatú na organické látky, preto pred výsadbou zvážte pridanie kompostu alebo hnoja do pôdy.

Pór

Výsadba: marec – máj

Kedy zasadiť pór
Na pestovanie póru vyberte slnečné miesto, ktoré má kompostom obohatenú a dobre odvodnenú pôdu. Pór má plytké korene, preto buďte opatrní pri pestovaní iných rastlín v jeho blízkosti. Po vysadení bude potrebovať dobrú vlahu každých 7-10 dní, aby sa zabezpečilo, že zostane hydratovaný. Tým, že táto rastlina dobra znáša mierne mrazy ju môžete na záhone nechať relatívne dlho na jeseň a zbierať ju čerstvú vždy keď ju potrebujete ale na ňu máte chuť.
Tipy na pestovanie póru
Semená vysádzajte približne pol centimetra hlboko a 15 – 20 centimetrov od seba. Pri výsadbe priesad ich saďte tak hlboko aby bola pôda nahrnutá až po prvé zelené lity na stonke. Riadky by mali byť od seba vzdialené aspoň 30 centimetrov. Semená alebo sadenice zalievajte jemne, dávajte pozor, aby ste ich nevymyli.

Šalát

Výsadba: marec – august

Kedy zasadiť šalát
Doba pestovania sa môže líšiť v závislosti od toho, kedy chcete šalát zozbierať. Vysievajte vonku od marca do júla, aby ste získali letnú úrodu. Zabezpečte pre šalát úplné vystavenie slnečnému žiareniu a pôde zadržiavajúcej vlhkosť.
Tipy na pestovanie šalátu
Vysádzajte každé dva týždne, aby ste zaistili viacnásobnú úrodu počas sezóny. Dodržiavajte vzdialenosť cca. 25 cm medzi riadkami aj v riadkoch medzi rastlinami. Šalát vyžaduje plytké sadenie. Rastliny pravidelne zalievajte, udržiavajte pôdu vlhkú, ale nie premokrenú.

Jarná cibuľka

Výsadba: marec – september

Kedy zasadiť jarnú cibuľku
Ide o zeleninu, ktorá sa pestuje s minimálnym úsilím. Semená vysádzajte hneď ako to dovolí počasie a pôda je už trochu obschnutá, najlepšie od konca marca každé tri týždne na pravidelný zber až do septembra/októbra.
Tipy na pestovanie jarnej cibuľky
Semená alebo sadenice vysádzajte do dobre priepustnej pôdy na slnečnom mieste, do riadkov vzdialených 30 cm,  hlbokých 2 cm. Vzdialenosť rastlín v  riadku by mala byť 6 – 10 cm. Dozretú a  dorastenú cibuľu vytiahnite z  pôdy a uložte na suchom a  vetranom mieste, aby doschla.

Cuketa

Výsadba: apríl – máj

Kedy sadiť cuketu
Cuketám sa darí v pôde/komposte bohatej na hnoj. Vyžaduje slnečné stanovište chránené pred vetrom. Pestujeme ju z priameho výsevu alebo z priesad. Pokiaľ teplota pôdy dosahuje aspoň 16 °C, je možné výsev vykonať priamo do zeme.
Tipy na pestovanie cukety
Tak ako u tekvíc je výsadba cukety možná aj v komposte. V každom prípade však rastline zaistite slnečné stanovište. Cukety je vhodné zozbierať, keď dorastú dĺžky ideálne od 7 do 15 cm (maximálne 20 cm). Všeobecne platí, že menšie plody sú chutnejšie a krehkejšie.

Tekvica

Výsadba: máj – jún

Kedy sadiť tekvicu
Semená tekvice môžete vysievať do pareniska alebo skleníka už v apríli. Vhodná teplota na klíčenie je asi 20 - 25 °C, pri nižších teplotách môžu semienka splesnivieť. Vysievanie priamo do zeme je preto možné až po prechodnom jarnom období v druhej polovici mája.
Tipy na pestovanie tekvice
Vkladajte 2-3 semienka do jamky vyplnenej zeminou bohatou na hnoj a medzi jamkami ponechajte veľkú medzeru (najmenej meter) v závislosti od druhu tekvice, ktorú pestujete. Dostatočne ich zalievajte a do pôdy pridajte hnojivo.

Špenát

Výsadba: marec – august

Kedy zasadiť špenát
Špenát je chladnou sezónnou zeleninou, ktorú možno pestovať na jar alebo na jeseň. Špenátu, na rozdiel od väčšiny rastlín, nevadí chladné počasie. Môžete ho vysievať v polotieni a na slnku, nie je však dobré, keď je vystavený na priamom slnku. Keď začne špenát kvitnúť, stráca svoju chuť a nie je už vhodný na konzumáciu.
Tipy na pestovanie špenátu
Vo všeobecnosti rozlišujeme zimné a letné odrody špenátu. Zimným odrodám sa bude lepšie dariť na slnečnejších miestach, letné odrody vysaďte do polotieňa. Semienka vysievajte do pôdy 3 – 4 centimetre hlboko. Umiestnite ich do riadkov, ktoré sú od seba vzdialené 15 – 30 centimetrov.

Kapusta

Výsadba: marec – august

Kedy zasadiť kapustu
Pokiaľ ide o kapustu, existuje veľa druhov. Výsadba kapusty záleží hlavne od zvolenej odrody. Kapusta je chladnou sezónnou zeleninou, ktorú možno pestovať na jar alebo na jeseň. Miesto na pestovanie kapusty by malo byť slnečné a teplé.
Tipy na pestovanie kapusty
Neskorú a poloneskorú kapustu môžeme priamo vysievať do záhona, zatiaľ čo skoré a letné odrody pestujeme z priesad predpestovaných v skleníku. Kapusta je pripravená na zber, keď sú hlávky pevné.

Reďkovka

Výsadba: február – september

Kedy zasadiť reďkovky
Reďkovky môžete začať vysievať vo februári/marci na letný zber. Vysievajte každý druhý týždeň, aby ste mohli mať úrodu počas celého leta. Ak túžite po neskoršom zbere, vysádzajte zimné alebo orientálne odrody od júna každých štrnásť dní na približne dva mesiace.
Tipy na pestovanie reďkoviek
Udržujte pôdu upravenú a dostatočne vlhkú a vyberajte úrodu podľa potreby. Uistite sa, že listy sú pekné a veľké, aby ste zabezpečili dozretú reďkovku.

Čínska kapusta / Pak choi

Výsadba: máj – august

Kedy sadiť pak choi
Vysievať je možné už od apríla, dajte však pozor na prízemné mrazy, ktoré by mohli čínskej kapuste uškodiť. Výsev je najprv vhodné vykonávať do skleníka alebo do pareniska. Priame vysievanie na záhradku môžete vykonať zhruba od mája až do konca júla alebo augusta. Slnečný svit a úrodná pôda by mali znamenať, že získate bohatú úrodu.
Tipy na pestovanie pak choi
Čínska kapusta vytvára prízemné ružice, ktoré sa skladajú z dužinatých bielych až svetlo zelených stopiek a dlhších listov sýto zelenej farby. Listy mladých rastlín sa dajú zberať celkom skoro, na zber by mali byť pripravené zhruba za tri týždne.

Cesnak

Výsadba: október – február

Kedy zasadiť cesnak
Potrebujete slnečné lúče, dobrú drenáž a úrodnú pôdu, aby sa vašim cibuľkám cesnaku darilo. Vysádzajte od októbra do februára, aby ste získali úrodu počas celého leta. K dispozícii máme viacero odrôd, takže sadiť ho môžete takmer po celý rok. Niektoré odrody sa vysádzajú na jar, avšak poznáme ešte tzv. ozimný cesnak. Jeho rozdiel v porovnaní s jarným cesnakom je vo veľkosti cibuľky a množstva strúčikov. Jarný cesnak je zase odolnejší voči škodcom a chorobám, a preto ho môžete skladovať dlhšie.
Tipy na pestovanie a zber cesnaku
Pri sadení sa zvyčajne volí vzdialenosť 25 - 50 (ale aj 60) cm. Vzdialenosť rastlín medzi riadkami postačí 8 - 15 cm. Počas obdobia sucha hojne zalievajte. Keď listy začnú žltnúť a odumierať, znamená to, že cesnak je pripravený na zber.

Špargľa

Výsadba: november – február

Kedy zasadiť špargľu
Pestovanie zo semien si vyžaduje viac času. Vyberte si miesto na záhrade s dostatkom slnečného svetla a dobre odvodnenou pôdou. Rastlinám špargle môže trvať niekoľko rokov, kým dospejú, preto je dôležité vybrať pre ne stále miesto.
Tipy na pestovanie špargle
Špargľa má rozsiahly koreňový systém, ktorý zasahuje hlboko pod povrch. Nebojte sa teda záhon prekypriť skutočne hlboko, pokojne aj 90 centimetrov. Dobre zavlažujte a udržiavajte pôdu vlhkú. Ako rastliny špargle rastú, postupne zapĺňajte priekopu zeminou, aby ste podporili vyvíjajúce sa stonky. Akonáhle sú rastliny založené, budú vytvárať jedlé výhonky niekoľko rokov. Keď špargľa dosiahne výšku približne 20 až 25 centimetrov, môžete začať zber stoniek. Odrežte ich nad zemou, aby ste minimalizovali poškodenie rastliny.

Zemiaky

Výsadba: marec – máj

Kedy sadiť zemiaky
Zemiaky sú zelenina vhodná do chladnejšieho počasia a nie sú náročné, čo sa typu pôdy týka. Najideálnejší čas na výsadbu je však apríl. Sadbové zemiaky pred sadením musíme nechať naklíčiť. Vždy je najlepšie pripraviť pôdu hnojivom vopred, aby sme zaručili dobrú úrodu. Vyberte si slnečné miesto vo vašej záhrade s dobre odvodnenou pôdou a pripravte pôdu prekopaním a odstránením buriny alebo veľkých zhlukov nečistôt.
Tipy na pestovanie zemiakov
Dodržiavajte optimálnu vzdialenosť medzi jednotlivými hľuzami cca 30 – 60 cm od seba, vysádzajte klíčkami nahor. Zemiaky dobre zalejte a pôdu udržujte vlhkú, ale nie podmáčanú. Ako rastliny rastú, môžete okolo nich nakopiť pôdu, aby ste podporili vyvíjajúce sa zemiaky. Keď listy rastliny odkvitnú a začnú odumierať, znamená to, že zemiaky sú pripravené na zber.

Paradajky

Výsadba: február – apríl

Kedy zasadiť paradajky
Ak chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, začnite pestovať paradajky v interiéri od konca februára do začiatku marca. Ak vysievate vonku, počkajte, kým nepominú akékoľvek známky mrazu, zvyčajne koncom marca až začiatkom apríla, či v máji. Paradajky milujú bohatú, úrodnú pôdu s dobrou drenážou. Pri výsadbe v kvetináčoch použite viacúčelový kompost. Rastliny paradajok pravidelne zalievajte, aby ste udržali úroveň vlhkosti. Zmeny úrovne vlhkosti môžu spôsobiť problémy, ako je štiepenie alebo hniloba kvetov. Rastliny v nádobách rýchlo vysychajú, takže v horúcom počasí môžu potrebovať výdatnejšie zalievanie.
Tipy na pestovanie paradajok
Paradajkám sa najlepšie darí v stredne ťažkých, hlinitopiesočnatých pôdach s dostatkom živín. Upozorňujeme však, že rastliny by ste nemali vystavovať priamemu slnku po celý deň - ideálny je polotieň. Takzvané tyčkové paradajky sa odporúča sadiť do sponu 80x40 centimetrov, kríčkové paradajky by mali mať v záhrade spon aspoň 70x20 centimetrov. Pravidelne vyštipujte bočné aj spodné výhonky, aby sa rastlina neoslabila.


Na záver len dodáme, že každý záhradkársky kalendár výsadby je veľmi užitočným nástrojom pre úspešné pestovanie vlastnej zeleniny. Dúfame, že po stiahnutí nášho kalendára Vám uľahčíme prácu s výsadbou a neskôr si užijete bohatú úrodu vlastných plodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies