Zdravie: Lieky v kombinácii s alkoholom zaťažujú celý organizmus

NETKY.SK • 22 December 2023, 11:45 • 2 min
Zdravie: Lieky v kombinácii s alkoholom zaťažujú celý organizmus

BRATISLAVA - Lieky v kombinácii s alkoholom zaťažujú celý organizmus. Najviac však trpí pečeň. Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Jednou z hlavných zásad zodpovedného užívania liekov je podľa neho vyhýbanie sa alkoholu.

slovakia

left justify in out

"Pri kombinácii niektorých liekov a alkoholu sa znásobujú nežiaduce účinky, hrozia zvýšené podráždenie žalúdka, nevoľnosť, hnačky, vracanie, vznik vredov, krvácanie do žalúdka či problémy s pečeňou," skonštatoval.

 

S alkoholom by podľa ŠÚKL pacienti nemali kombinovať ani často používané lieky, ako napríklad proti bolesti, zvýšenej teplote, na srdce, krvný tlak či cukrovku. "Obzvlášť nebezpečná je kombinácia alkoholu s liekmi, ktoré pôsobia na nervový systém, ako napríklad lieky na neurologické a duševné ochorenia či poruchy spánku. Interakcia týchto liekov s alkoholom môže vyvolať závažné až život ohrozujúce nežiaduce účinky," dodal.

 

Alkohol môže podľa neho negatívne ovplyvniť tiež vstrebávanie liekov do organizmu. "Pri užívaní liekov, ktoré majú uvoľňovať liečivo v čreve dlhší čas, sa môže po požití alkoholu naraz uvoľniť väčšie množstvo liečiva a môže dôjsť k predávkovaniu," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ŠÚKL, Foto: AlkoTip.sk / Shutterstock / Wolphgang (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies