V Izraeli obvinili dvoch Arabov z terorizmu, jeden študoval na Slovensku

NETKY.SK • 22 August 2019, 15:17 • 2 min
V Izraeli obvinili dvoch Arabov z terorizmu, jeden študoval na Slovensku

JERUZALEM - Dvoch izraelských Arabov obvinili v Izraeli vo štvrtok z podpory džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Dvojicu mladíkov, z ktorých jeden študoval medicínu na Slovensku, zatkli ešte v júli tohto roku. S odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej kontrarozviedky Šin Bet o tom informovala agentúra DPA.

 

Podľa Šin Betu jeden z obvinených, 22-ročný Amín Jásín, študoval medicínu na Slovensku. Zatkli ho v júli spoločne s 28-ročným Alím Armúšom.

 

Mladíkov pochádzajúcich z obce Tamra ležiacej na severe Izraela obvinili z "aktívneho šírenia... ideológie Islamského štátu". Prokuratúra ich taktiež obvinila z príprav teroristického útoku, spojenectva s teroristickou organizáciou a jej napomáhaniu.

 

img

 

"Podozriví si do svojich počítačov stiahli údaje a informácie, ktoré obsahovali materiály Islamského štátu, ako aj materiály ukazujúce spôsoby prípravy zbraní a zariadení, ktoré sa dajú použiť pri teroristických útokoch," uviedla tajná služba Šin Bet.

 

Jásína a Armúša predviedli vo štvrtok pred súd v prístavnom meste Haifa, kde ich obvinili zo spolupráce s IS.

V radoch IS v Sýrii a Iraku aktuálne bojuje približne desiatka izraelských Arabov, uviedla Šin Bet pre AFP.

 

Izraelskí Arabi sú potomkovia pôvodných Palestínčanov, ktorí ostali žiť v oblasti aj po vzniku izraelského štátu v roku 1948. Tvoria približne 17 percent z devätmiliónovej izraelskej populácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona