Srílandská polícia zriadila špeciálny tím, ktorý prešetrí okolnosti požiara nákladnej lode

NETKY.SK • 31 Máj 2021, 17:35 • 2 min
Srílandská polícia zriadila špeciálny tím, ktorý prešetrí okolnosti požiara nákladnej lode

KOLOMBO - Osobitný policajný tím začal vyšetrovať požiar nákladnej lode pri srílanskom hlavnom meste Kolombo, ktorý spôsobil rozsiahle škody na životnom prostredí.

slovakia

left justify in out

Požiar na MV X-Press Pearl horí od 20. mája a podľa hovorcu srílanského námorníctva sa ho už podarilo zredukovať na malé ohne v zadnej časti lode. Naďalej ho hasia požiarnické remorkéry, ktorým pomáhajú plavidlá srílanského námorníctva a indickej pobrežnej stráže.

 

Okolnosti bude vyšetrovať špeciálny tím
Hovorca polície informoval, že prípad má na starosti osobitný desaťčlenný tím z oddelenia kriminálneho vyšetrovania. V pondelok by mal vypočuť kapitána lode a hlavného lodného inžiniera. Vláda plánuje podniknúť proti majiteľom lode právne kroky.

 



Námorníctvo predpokladá, že požiar spôsobili chemikálie, ktoré loď plaviaca sa pod singapurskou vlajkou prevážala. Nachádzalo sa na nej 1486 kontajnerov, v ktorých bolo okrem iného 25 ton kyseliny dusičnej a ďalších chemikálií naložených 15. mája v indickom prístave Hazira. Loď mala 25-člennú posádku - Rusov, Filipíncov, Číňanov a Indov, ktorú evakuovali 25. mája.

 

Znečistené more a pláže
Oheň zničil väčšinu nákladu lode. Trosky a odpad z lode vyplavilo na pobrežie a spôsobili vážne znečistenie pláží. Miestne televízie vysielali zábery mŕtvych rýb, korytnačiek a ďalších morských tvorov, ktoré vyplavilo more.

 

Vláda zakázala lov rýb v okruhu 80 kilometrov od pobrežia. Úrady tiež varovali obyvateľov, aby sa nedotýkali naplavenín, pretože by mohli byť kontaminované škodlivými chemikáliami.

 

 

Úrad pre ochranu morského prostredia upozornil, že chemikálie sa zmiešali s morskou vodou a mohli by vážne uškodiť morskému životu a koralovým útesom.

Firma X-Press Feeders, ktorá prevádzkuje loď, v nedeľu informovala, že oheň štrukturálne neporušil trup lod a do vôd z nej nevytiekla žiadna ropa.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona