VIDEO: Zelenskyj hovoril s Bidenom. NATO posiela sily rýchlej reakcie

NETKY.SK • 25 Február 2022, 19:50 • 2 min
VIDEO: Zelenskyj hovoril s Bidenom. NATO posiela sily rýchlej reakcie

WASHINGTON/KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok rozprával s americkým prezidentom Joe Bidenom o posilnení sankcií voči Rusku, konkrétnej obrannej pomoci a protivojnovej koalícii. Na aktuálnu situáciu reagoval aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

USA sa poďakoval za silnú podporu Ukrajiny, informuje TASR na základe príspevku Zelenského zverejnenom na jeho konte na Twitteri.

 

 

Zelenskyj v piatok zverejnil videoselfie spred prezidentského paláca v Kyjeve, v ktorom sa spolu so svojimi kľúčovými poradcami a spolupracovníkmi zaviazal zostať a brániť hlavné mesto pred ruskou inváziou. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Zelenskyj toto video zverejnil na svojom konte na sociálnej sieti Telegram.

 

Prečítajte si tiež: Sankcie na Rusko uvalili už aj Facebook a Eurovízia

 

„Všetci sme tu. Naša armáda je tu. Občania sú tu. Všetci sme tu a bránime našu nezávislosť, našu krajinu, a tak to aj zostane,“ povedal Zelenskyj oblečený v mikine a tričku stojac pred svojím sídlom v spoločnosti premiéra Denysa Šmyhaľa, svojho poradcu a šéfa prezidentskej kancelárie Mychajla Podoľaka, šéfa prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka a šéfa parlamentného klubu strany Sluha ľudu Davyda Arachamiju.

 

Zelenského poradca Podoľak na brífingu v Kyjeve predtým ubezpečoval, že Zelenskyj je v Kyjeve, pracuje 24 hodín denne a je informovaný o tom, čo sa v krajine deje a robí operatívne rozhodnutia o riadení štátu. Dodal, že prezident má pravidelné stretnutia s ostatnými lídrami i s členmi vlády a poslancami a vedie konzultácie so svetovými lídrami.

 

img

Jens Stoltenberg

 

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v piatok vyhlásil, že NATO opäť posilní svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle, a to tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie.

 

Krajiny NATO aktivovali obranné plány, „v dôsledku ktorých vysielajú niektoré súčasti jednotiek síl rýchlej reakcie na súš, na more i do vzduchu“

 

Vyslané posily podľa Stoltenberga zahŕňajú tisíce vojakov a viac ako 100 stíhačiek, ktoré budú nasadené v stave najvyššej pohotovosti na 30 rôznych miestach.

 

Ako píše agentúra AP, sily rýchlej reakcie NATO pozostávajú z približne 40 000 vojakov. Stoltenberg však uviedol, že aliancia ich na svoje východné krídlo nevyšle všetkých.

 

V súvislosti s bojmi na Ukrajine šéf NATO poznamenal, že tamojšie ozbrojené zložky statočne bojujú proti útočiacim ruským silám.

 

„Stále je to nestabilná situácia. Ale vieme, že ukrajinské sily statočne bojujú a sú schopné spôsobiť škody ruským inváznym silám,“ povedal Stoltenberg po videosummite lídrov NATO.

 

Možno vás zaujme: Nad Taiwanom zachytili čínske bojové lietadlá

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies