Vo veku 87 rokov dnes zomrela herečka a bývalá politička Glenda Jacksonová

NETKY.SK • 15 Jún 2023, 19:15 • 2 min
Vo veku 87 rokov dnes zomrela herečka a bývalá politička Glenda Jacksonová

LONDÝN - Vo veku 87 rokov zomrela v stredu v Londýne britská herečka a bývalá labouristická politička Glenda Jacksonová.

slovakia

left justify in out

Vo veku 87 rokov zomrela v stredu v Londýne britská herečka a bývalá labouristická politička Glenda Jacksonová. Počas svojej kariéry získala dvakrát Oscara. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky stanice Sky News.

 

Jacksonovej agent pre Sky News uviedol, že herečka zomrela po krátkej chorobe vo svojom domove v Blackheath na juhovýchode Londýna. Počas hereckej kariéry dvakrát získala cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (známu ako Oscar) pre najlepšiu herečku. V roku 1970 za úlohu vo filme Zamilované ženy (Women in Love) a o tri roky neskôr za film Na úrovni (Touch of Class). Získala aj tri ceny Emmy a jedno ocenenie Tony. Členkou Labouristickej strany bola od roku 1950. V roku 1992 bola po prvý raz zvolená za poslankyňu Dolnej snemovne britského parlamentu, kde pôsobila do roku 2015. Od mája 1997 do júla 1999 sa stala štátnou tajomníčkou na ministerstve dopravy.

 

Jacksonová sa narodila 9. mája 1936 v anglickom grófstve Chesire. V rokoch 1958-1976 bola vydatá za Roya Hodgesa, s ktorým má jedného syna. Britská kráľovná Alžbeta II. jej v roku 1978 udelila Rad britského impéria (CBE).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies