Na Slovensku je stále nedostatok remeselníkov, najviac dopytov smeruje na murárov

NETKY.SK • 19 Január 2024, 18:06 • 2 min
Na Slovensku je stále nedostatok remeselníkov, najviac dopytov smeruje na murárov

BRATISLAVA - Rok 2023 bol poznačený stále trvajúcou energetickou krízou a infláciou, ktorú občania okrem potravín a služieb citeľne vnímali aj na náraste cien materiálov. Napriek tomu to na objem zákaziek v stavebníctve nemalo zásadný vplyv. Podľa spoločnosti 123dopyt.sk, ktorá prevádzkuje najväčší dopytový systém a online katalóg dodávateľov na Slovensku, Slováci počas tohto roka vyhľadávali najmä murárov, maliarov a obkladačov.

slovakia

left justify in out

Možno nám pomôžu cudzinci

Na Slovensku dlhodobo pretrváva nedostatok remeselníkov, ako sú elektrikári, stolári či inštalatéri. Cestou na vyriešenie tohto problému by okrem systematickej práce v rámci vzdelávania mladých či spoločenského zatraktívnenia niektorých povolaní mohol byť aj cielený import cudzincov s cieľom pokrytia určitých málo vyskytujúcich sa povolaní.

 

„Evidujeme, že záujem o remeselníkov na Slovensku pretrváva, ukazuje nám to aj naša štatistika celkových dopytov. Za minulý rok Slováci jednoznačne najviac vyhľadávali ponuky od murárov (44 %),“ informuje riaditeľ dopytového systému Otto Kočí. Percentá pritom vyjadrujú podiel na celkových zákazkách, ktoré boli cez portál aj zrealizované.

Najžiadanejšie profesie

„Stavebníctvo je odvetvie, po ktorom bude neustále dopyt, keďže vždy sa bude niečo stavať, a preto je aj záujem o tento druh remeselníkov prirodzený,“ dodáva odborník. Otázkou však zostáva, ako to bude s dopytom na budúci rok.

 

Ekonomickí analytici avizujú, že výstavbu budov budú brzdiť nielen vysoké úrokové sadzby, ale aj klesajúca investičná aktivita v ekonomike. V súčasnosti platí, že top päť vyhľadávaných a dopytovaných ponúk v súvislosti s remeselníkmi sú obkladačské práce (10 %)pokrývačské a klampiarske práce (9 %)maliarske a omietkarské práce (12 %). Ďalšie dopytované zákazky boli natierači a lakovníci, inštalatéri, podlahári, stolári či kominári. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: FinReport / Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies