Nemecký kancelár Olaf Scholz má problémy s únikom dôverných informácií Rusku (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 4 Marec 2024, 11:20 • 2 min
Nemecký kancelár Olaf Scholz má problémy s únikom dôverných informácií Rusku (komentár Iva Samsona)

BERLÍN - Nemecké médiá (zdroje prevzali predovšetkým z agentúry dpa) cez víkend uverejnili informácie, že z prostredia Bundeswehru unikli informácie a postupe Nemecka voči Rusku. Nemecká strana v nej v dôvernej konverzácii údajne priznáva, že Spolková republika nie je schopná zaujať voči Rusku jasné stanovisko, pretože „Rusko hrá vabank a ide mu o všetko“. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov je teraz „na koni“, nevie sa však, kto má domnelý únik informácií na svedomí a či niečo také vôbec existuje.

slovakia

left justify in out

Je otázne čo je „pravda“

Obe strany, Moskva a Berlín, však nepotvrdené prezradené údaje interpretujú rôzne. Podľa ruského tvrdenia sa Nemecko rozhodlo posunúť Ukrajine rakety Taurus (stredný dolet), ktorými chcú Ukrajinci zničiť tzv. Krymský most. Inak tieto rakety sú schopné doletieť až do Moskvy. Nemecké vojenské velenie vraj dospelo k záveru, že Rusko si iné ako vojenské riešenie útoku na Ukrajinu nepripúšťa. Nemecko je však v tejto otázke nerozhodné a nepristúpi na západné návrhy vyriešiť ukrajinskú krízu mierovou cestou a bude argumentovať tvrdením, že „je obkľúčené“.

Známy majster ruskej zahraničnopolitickej propagandy, práve sám minister Sergej Lavrov, v sobotu na tlačovej konferencii vyhlásil presvedčenie, že „Západ neupustí od svojich plánov zničiť Rusko“. Lavrov sa opiera o slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že Francúzsko môže odoslať svojich vojakov – vojakov NATO – bojovať na Ukrajinu a tvrdí, že disponuje výrokmi amerického ministra obrany Lloyda Austina, že „NATO je pripravené bojovať proti Rusku“.

Podľa tvrdenia Sergeja Lavrova, ktoré sa objavilo v anglickojazyčnom vydaní ruského denníka Pravda „vojnový tábor v Európe sa na základe rozhovorov bývalých najvyšších západných predstaviteľov od počiatku rozhodol sabotovať dohody z Minska“.

Jedno je však isté: Ukrajina si podporu Západu vyvzdorovala

Bez tuhého odporu Ukrajincov proti Rusku by Západ dávno tento štát nechal padnúť. Treba len pripomenúť, že sa akosi príliš ľahko zmieril s anexiou ukrajinského (lepšie povedané ukrajinsko-tatárskeho) Krymu v nádeji, že Rusko to obmäkčí a „dá nám pokoj“. Pri pohľade na dejiny Ruska, ktorého bezpečnostná identita spočíva už po stáročia v expanzii a zaberaní iných krajín, to bola veľmi naivná viera. A Nemecko samotné reagovalo na ruský útok na Ukrajincov tým, že im v prvých fázach vojny, keď sa očakával pád Kyjeva do maximálne troch dní, poslalo helmy v počte päťsto (sic!) kusov!

Ruský minister zahraničia opiera svoje istoty o údajný – ruskými spravodajskými službami – zachytený videozáznam: „Počuli sme, ako sa nemeckí a britskí dôstojníci dohovárajú proti nám“. Záznamy však ruská strana zatiaľ nikomu neukázala. Tvrdí však, že z nich jednoznačne vyplýva, že: „velenie Bundeswehru detailne diskutovalo o zničení ruských objektov“. Tieto deklarácie sú určené pre ruskú verejnosť, ktorá je tradične presvedčovaná, že druhú svetovú vojnu na európskom bojisku vyvolalo Nemecko a nie spoločne Nemecko a Sovietsky zväz po vzájomnej dohode o tolerovaných agresiách proti slabším susedom.

 

Dôvera medzi Ruskom a Západom je po nástupe Putina dávno preč

Lavrovove zúrivé výpady proti Západu dávajú tušiť, že Rusko sa pri druhom útoku na Ukrajinu mýlilo prinajmenšom v dvoch aspektoch: taktickom aj strategickom. Obvinenia Západu z pripravovaného útoku na Rusko sa dá v bezpečnostno-vojenskom jazyku preložiť aj ako vyhlásenie vojny, keďže Rusko – najväčšia jadrová mocnosť sveta – sa už dlhodobejšie vyhráža použitím zbraní hromadného ničenia (t. j. explicitne atómových).

Hovorca Štátnej Dumy už v piatok vykreslil Rusko ako obeť a vyhlásil, že: „Rusko bude reagovať recipročne“.


Nemecký kancelár Scholz zatiaľ volí umiernený postoj, aj keď zo situácie bude ťažko nadšený. Je však evidentné, že si je vedomý dramatickosti situácie. Na otázku otázky, ktorú mu v piatok položili počas jeho návštevy Vatikánu, či sa vysokí nemeckí dôstojníci „dohovárali“ proti Rusku, a že Francúzi, Briti a Američania sa už nachádzajú na ukrajinskom bojisku, odpovedal diplomaticky: „To, o čom táto správa hovorí, je dôležité starostlivo a intenzívne preskúmať a vyjasniť. To je dôležité“.

Ach, ten vyhýbavý diplomatický jazyk! Ale ako kancelár mohol asi ťažko povedať, že kremeľská mocenská garnitúra je jedna klika profesionálnych klamárov, aj keď je o tom nepochybne sám presvedčený. A to ani nemusel čítať A. P. Čechova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, dpa, Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies