Cyklotrasa medzi Iliašovcami a Spišskou Novou Vsou je zhotovená

NETKY.SK • 22 November 2023, 19:30 • 2 min
Cyklotrasa medzi Iliašovcami a Spišskou Novou Vsou je zhotovená

KOŠICE - Na komunikácii medzi obcou Iliašovce a mestom Spišská Nová Ves sa v týchto dňoch ukončili rekonštrukčné práce. Tie sa realizovali na takmer 6 km dlhom úseku, ktorý je využívaný pre nemotorovú dopravu a zahŕňa aj dve cyklotrasy. Dielo v hodnote takmer 1,8 mil. eur bez DPH zrealizovala pre obec Iliašovce spoločnosť EUROVIA SK.

slovakia

left justify in out

Trasa vedie z Iliašoviec cez extravilán obce Harichovce až do okresného mesta Spišská Nová Ves. Vozovka slúži predovšetkým pre cyklistov a chodcov na presun do mesta, respektíve za prácou. Jej súčasťou sú značené cyklotrasy C 2855 (modrá) a C5714 (zelená).

 

Pred rekonštrukciou bola trasa v zlom technickom stave a počas daždivých dní bola v určitých miestach celkom neprejazdná. Niektoré plochy boli vyjazdené a sčasti vysypané kamenivom. Vzhľadom na nevyhovujúci stav povrchu využívali obyvatelia túto trasu len minimálne, a to predovšetkým v suchých obdobiach. „V rámci stavebných prác bola potrebná úprava podložia v celej trase, pričom v zamokrených miestach sa realizovalo zlepšenie podložia pomocou hydraulického spojiva. Následne sa zhotovil nový povrch z cementového betónu a nestmelenej vrstvy zo štrkodrviny. Pozdĺž trasy sa tiež lokálne zabezpečilo odvodnenie a tam, kde to dovolila šírka pozemku, boli vybudované priepusty a vtokové nádržky. Pozdĺžne odvodnenie sa realizovalo formou trativodov,“ informuje Simona Tančáková, PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti EUROVIA SK.

 

V závere stavebných úprav sa osadili bezpečnostné prvky – zábradlie a po okrajoch komunikácie bezpečnostné odrazky. Na účely jednoznačnejšieho vylúčenia motorovej dopravy bolo doplnené zvislé dopravné značenie. Okolie trasy prešlo terénnymi úpravami.


Oprava vozovky medzi Iliašovcami a Spišskou Novou Vsou zabezpečila pre miestnych obyvateľov rýchlejšiu, bezpečnejšiu a zároveň ekologickejšiu cestu do práce. Vynovená trasa zároveň motivuje vyšší počet ľudí, aby na presun do mesta využili radšej nemotorovú dopravu, čo prispeje k celkovému odľahčeniu premávky na ceste II/ 536 Iliašovce – Smižany – Spišská Nová Ves, III/3201 a II/533.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bison & Rose / Eurovia, Foto: Eurovia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies