Moderné LED svetlá sú škodlivé, tvrdia odborníci

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 13:20 • 2 min
Moderné LED svetlá sú škodlivé, tvrdia odborníci

Novodobé osvetlenie známe ako LED môže mať na človeka veľmi neblahý vplyv.

slovakia

left justify in out

Takzvané „ledky“ sú momentálne veľmi populárne. Majú totiž vysokú svietivosť, spotrebujú málo energie a vydržia veľmi dlho. Ako sa však hovorí, nie je všetko zlato, čo sa blyští. A v tomto prípade to platí dvojnásobne.

 

Na škodlivosť LED svetla upozorňovali už viacerí odborníci, no momentálne o tom prehovorila Francúzska agentúra pre potraviny, životné prostredie, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ANSES). Ich najnovšie vedecké štúdie preukázali, že už krátkodobé vystavenie očí modrému svetlu vysokej intenzity môže vážne poškodiť sietnicu, ale aj narušiť prirodzený spánkový režim.

 

img

 

Pri ledkách rozlišujeme takzvané teplé svetlo, ktoré má na nás upokojujúci účinok, zútulňuje priestor, preto sa používa najmä v domácom prostredí. Takéto žiarenie je pre človeka prijateľné. Druhým prípadom je studené, biele, svetlo. Stretávame sa s ním predovšetkým v kanceláriách, na ulici a iných verejných priestranstvách, no vyžaruje ho aj elektronika, napr. mobilné telefóny. Práve pri ňom odborníci zdvíhajú výstražný prst.

 

Hoci biele svetlo pôsobí na prvý pohľad prirodzene, očiam môže privodiť poriadne problémy. Jeho časť tvorí aj tzv. modré svetlo, ktoré je síce súčasťou slnečného žiarenia, no o to viac nám môže poškodiť, pokiaľ sme mu vystavení počas noci. Nielen že spôsobuje makulárnu degeneráciu očí a postupnú stratu zraku, významne nám narúša biorytmus. Pôsobenie modrého svetla totiž neumožňuje telu vyplaviť hormón melatonín, a tak trpíme nespavosťou, resp. nekvalitným spánkom, čo prináša ďalšie zdravotné problémy.

 

img

 

Ako sa dá pred modrým svetlom chrániť? Podobne ako pred UV žiarením, teda pomocou rôznych filtrov, ktoré sa nachádzajú v kvalitných slnečných i dioptrických okuliaroch a majú ich aj niektoré elektronické zariadenia. Doposiaľ však nebolo preukázané, že takéto filtre naozaj fungujú a majú reálny potenciál ochrániť sietnicu pred poškodením.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies