VIDEO: Vzbura vo väzení si vyžiadala 43 mŕtvych! Vyše 100 väzňov je na úteku

NETKY.SK • 10 Máj 2022, 07:09 • 2 min
VIDEO: Vzbura vo väzení si vyžiadala 43 mŕtvych! Vyše 100 väzňov je na úteku

SANTO DOMINGO - Brutálna vzbura nastala v pondelok v Ekvádore a informoval o nej tamojší prokurátor. Úrady uviedli, že vo vnútri väznice Bellavista v meste Santo Domingo de los Colorados, ktoré sa nachádza v strednej časti Ekvádoru približne 80 kilometrov od metropoly Quito, vypukli boje medzi konkurenčnými gangmi Los Lobos a R7.

slovakia

left justify in out

„Zatiaľ je mŕtvych 43 väzňov,“ uviedla generálna prokuratúra na Twitteri a dodala, že situácia sa stále stále vyvíja. 

 

Počas nepokojov sa tiež pokúsili o útek z nápravnovýchovného zariadenia celé desiatky väzňov. Šéf tamojšej polície Fausto Salinas pre novinárov uviedol, že nezvestných je 108 väzňov, pričom ďalších 112 ľudí, ktorí z väzenia ušli, sa podarilo znovu zadržať.

 

 

Väzenská správa v juhoamerickej krajine SNAI oznámila, že aktivovala bezpečnostné postupy na zvládnutie výtržností a na nastolenie pokoja.

 

Minister vnútra Patricio Carrillo najprv novinárom povedal, že zomreli dvaja väzni, potom tento údaj zvýšil na tlačovej konferencii na 41. Generálna prokuratúra následne potvrdila najnovší počet obetí na sociálnej sieti Twitter. Carrillo tiež pôvodne tvrdil, že situácia vo väznici je pod kontrolou a že sa podarilo zadržať všetkých väzňov, ktorí utiekli, píše AFP.

 

Prečítajte si tiež: Nehoda vlaku si vyžiadala najmenej jednu obeť

 

Väzňov s poraneniami tváre odviezlo nákladné vozidlo a sanitka do zdravotníckeho zariadenia, pričom členovia rodín väzňov sa zhromaždili pri väznici a žiadali informácie, uviedli novinári agentúry AFP.

 

Úrady oznámili, že vykonajú pátranie po zbraniach a prevezú vodcov gangov do inej väznice. Pred touto vzburou zomrelo od februára 2021 pri piatich väzenských nepokojoch v Ekvádore okolo 350 väzňov.

 

 

Ekvádorský prezident Guillermo Lasso vyhlásil, že problém vo vnútri väzníc len odzrkadľuje situáciu vonku, kde sa drogové gangy snažia ovládnuť pašerácke trasy. Táto rivalita niekedy exploduje a vyústi do násilia – niektorých väzňov zabili mačetami a dokonca prišli o hlavu.

 

Ekvádor zažíva aj nárast pouličného zločinu a pašovania drog, čo sa vláda snaží vyriešiť vyhlásením výnimočného stavu v troch najviac zasiahnutých provinciách: Guayas, Manabi a Esmeraldas.

 

Krajina zadržala v roku 2021 rekordných 210 ton drog a tento rok sa jej podarilo zhabať ďalších 82 ton.

 

Možno vás zaujme: Prezidentské voľby na Filipínach sprevádzajú explózie aj streľba vo volebnej miestnosti!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies